Uydular kar yüzeyini saptasa da karın yansıtıcı özelliği nedeniyle tabakanın kalınlığını ölçmekte zorlanıyor.
Amerikan Ormancılık Dairesi’nden bilimadamı Frank McCormick, kar tabakasının kalınlığını ölçmek için Karın içinde kuyu açtıklarını, toprağa kadar inen bu kuyuda karın içindeki su miktarını ve karın sıcaklığını belirlemek için ölçüm yaptıklarını söylüyor.
Bu çalışma, kar tabakasının içindeki su miktarını belirliyor. Ancak küresel ölçekte kar kuyuları kazmak, pratik değil.
NASA bu işi kolaylaştırmak için beş yıllık SnowEx projesini başlattı. Tasarlanacak uydu, dünyanın her yerinde kar kalınlıklarını ölçecek. Proje lideri Edward Kim’e göre kar kalınlığını ve karın ne zaman eriyeceğini bilmek, bir milyar insana büyük fayda sağlayacak. Çünkü kar, Dünyada her altı kişiden birinin içme suyu ve tarım ve sanayide kullandığı suyun büyük çoğunluğunun kaynağı.
Yüz SnowEx uzmanı, uyduyu tasarlamak için öncelikle uçakları kar sensör’leriyle donattı. Amaç, kar tabakasının kalınlığını ve su miktarını ölçmek, yüzeydeki tozuma ve sıcaklığın karı nasıl etkilediğini anlamak.
Proje ilk deneyi karla kaplı Colorado’da yaptı. Pilotlar bölgede uçuş yaparken uzmanlar, kar tabakasına, mikrodalga ve lazer dahil on farklı sensör yöneltti. Amaç, yüzeydeki engebelere ve ağaçların kar tabakasını saklamasına rağmen net ölçüm yapabilmek.
SnowEx ekibi, ölçümlerde ince ayar yapmak için havadan elde ettikleri verileri kazılan kuyulardan alınanlarla karşılaştıracak. Uzman Chales Gatabe, verileri birbirine uydurmanın karmaşık hesaplar gerektirdiğini söylüyor.
NASA’nın SnowEx ekibi, kar yağışı ve kar kalınlığıyla ilgili bu verileri herkesin erişimine açık hale getirecek.