Erişilebilirlik

Narişkin: "Burns’le Ukrayna Meselesini Ele Aldık"


Rusya dış istihbarat örgütü SVR başkanı Sergey Narişkin
Rusya dış istihbarat örgütü SVR başkanı Sergey Narişkin

Rusya'nın dış istihbarat örgütü SVR'nin başkanı Sergey Narişkin, iki hafta önce Türkiye’de biraraya geldiği ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns ile nükleer meseleleri ve Ukrayna'yı ele aldıklarını söyledi.

Burns ve Narişkin, 14 Kasım'da Ankara’da biraraya gelmiş ve Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna'yı işgalinden bu yana Moskuva-Washington hattında en üst düzey yüz yüze görüşmeyi gerçekleştirmişti.

Rusya, konunun hassas olduğunu söyleyerek ele alınan başlıklar hakkında daha önce yorum yapmamıştı.

Washington, Burns'ün görüşmede, Rusya'nın nükleer silah kullanmasının sonuçları hakkında uyarıda bulunduğunu açıklamıştı.

ABD'nin Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Elizabeth Rood, bu hafta Rus haber ajansı RIA’ya verdiği demeçte, "CIA Başkanı Burns, hiçbir şey müzakere etmedi ve Ukrayna'daki çatışmanın sonlanması konusunu ele almadı" demişti.

Sergey Narişkin de bugün RIA'ya yaptığı açıklamada, "Kendi adıma Rood'un ifadesini onaylıyorum. Ek olarak, bu toplantıda en sık kullanılan kelimelerin 'stratejik istikrar', 'nükleer güvenlik', 'Ukrayna' ve 'Kiev rejimi' olduğunu da söyleyebilirim" dedi.

Narişkin ayrıca Rood'un, iki ülkenin özellikle nükleer riskler olmak üzere risk yönetimi için kanallarının olduğu ve buna benzer başka bir görüşmeye ihtiyaç duyulursa bunun gerçekleşebileceği yönündeki yorumlarını da doğruladı.

Rood, RIA'ya verdiği röportajda, CIA başkanı William Burns ile Rus dış istihbarat şefi Sergey Narişkin arasında İstanbul'da yapılan toplantıyı takiben bir toplantı daha yapılabileceğini belirtmiş, "Eminim bu kanalda bu şekilde başka bir diyalog ihtiyacı olursa bu da yapılacaktır. Ancak bu konuda henüz bir planlama yapılmadı" diye konuşmuştu.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG