Yaşadığınız ülkeyi ‘mutlu’ olarak tanımlayabilir misiniz? 2015 Dünya Mutluluk Raporu 158 ülkeyi ekonomi, sosyal refah açısından değerlendirdi. Bu yılki raporun sonuçları oldukça şaşırtıcı.
Bazı hızla ünlenen şarkılar gibi, mutluluk da sınırları kolayca aşıyor.
Ancak mutluluğun nedenleri her ülkede farklı. 2015 Dünya Mutluluk Raporu’nu hazırlayan Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı, ekonomi, psikoloji, sağlık ve kamu politikaları alanlarından uzmanları bir araya getirerek farklı ülkelerdeki refah durumunu değerlendirdi.
Bu yılki raporun en üst sırasında İsviçre yer alıyor. Eski birinci Danimarka 3’üncü sıraya düşmüş. Kuzey Avrupa genel olarak ön sıralarda. Amerika ise Brezilya’nın önünde 15’inci sırada, ancak komşusu Meksika’nın arkasında.
Raporun editörü ve koordinatörü Claire Bulger yüksek gelirin üst sıralardaki ülkelerde yaygın bir özellik olduğunu, ancak paranın doğrudan mutluluk anlamına gelmediğini söylüyor.
Mutluluk sıralamasında en üstlerdeki ülkelerde genel olarak yolsuzluk az ve sosyal destek yüksek. Yani insanlar zor zamanlarında dayanacak birilerini bulabiliyor. Bulger, sosyal desteğin ekonomik krizden çok ciddi etkilenen iki ülke olan ve sıralamada ikinci gelen İzlanda ile 102’inci gelen Yunanistan’ı ayıran etken olduğunu belirtiyor.
En düşük sıralarda yeralan ülkeler genelde aşırı yoksullukla boğuşuyor. Ama bu da genel kural değil.
Rapora göre mutluluğun dozunubelirleyen diğer faktörler, ortalama yaşam süresi, yaşam tercihleri yapma özgürlüğü ve cömertlik.