Erişilebilirlik

Mısır, “Gazze görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı” derken, ABD görüşmeleri “yapıcı” olarak nitelendirdi


Gazze Şeridi'nde 10 aydır süren savaşla ilgili yürütülen müzakerelerde henüz bir anlaşma sağlanamadı.
Gazze Şeridi'nde 10 aydır süren savaşla ilgili yürütülen müzakerelerde henüz bir anlaşma sağlanamadı.

Mısırlı iki güvenlik kaynağı, Pazar günü Kahire'de yapılan Gazze ateşkes görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığını; ne Hamas'ın ne de İsrail'in arabulucular tarafından sunulan bazı koşulları kabul ettiğini ve bunun da 10 aydır süren savaşı sona erdirmeye yönelik ABD destekli son çabanın başarı şansına gölge düşürdüğünü söyledi.

Ancak üst düzey bir Amerikalı yetkili görüşmeleri “yapıcı” olarak nitelendirdi ve tüm tarafların süreci, nihai ve uygulanabilir bir anlaşmaya varma ruhuyla yürüttüğünü dile getirdi.

Adının açıklanmaması kaydıyla Reuters haber ajansına konuşan Amerikalı yetkili, “Süreç önümüzdeki günlerde çalışma grupları arasında kalan konuları ve ayrıntıları ele almak üzere devam edecek” dedi ve heyetlerin Kahire'de kalacağını sözlerine ekledi.

Aylardır devam eden görüşmeler, İsrail'in Gazze'deki yıkıcı askeri harekâtını sona erdirecek ya da militan grubun 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği ve savaşı tetikleyen saldırıda Hamas tarafından ele geçirilen rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmaya varılmasını sağlayamadı.

Kanada'nın Halifax kentinde düzenlenen basın toplantısında dün konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Washington'un ateşkes ve rehine anlaşması için Kahire'de hararetle çalışmaya devam ettiğini söyledi.

ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda devam eden görüşmelerde kilit nokta, Gazze'nin Mısır'la güney sınırı boyunca uzanan 14,5 kilometre uzunluğunda dar arazi parçası Philadelphi Koridoru’ndaki İsrail varlığı. Hamas, İsrail'in askerlerini Koridor'dan çekme taahhüdünden geri adım attığını kaydetti.

Hamas yetkilisi Usame Hamdan Pazar günü grubun El Aksa kanalına verdiği demeçte, “2 Temmuz'da mutabık kaldıklarımızdan geri adım atılmasını ya da yeni koşulların tartışılmasını kabul etmeyeceğiz” dedi.

Mısırlı kaynaklar, arabulucuların İsrail güçlerinin Philadelphi Koridoru ve Gazze Şeridi'nin ortasından geçen Netzarim Koridoru'ndaki varlığına bir dizi alternatif sunduğunu ancak hiçbirinin taraflarca kabul edilmediğini söyledi.

Kaynaklar ayrıca İsrail'in Hamas'ın serbest bırakılmasını talep ettiği bazı Filistinli tutuklularla ilgili çekincelerini dile getirdiğini ve İsrail'in bu kişilerin serbest bırakılması halinde Gazze'den çıkmalarını talep ettiğini de sözlerine ekledi.

İsrail'den yeni tahliye emirleri

Bu arada İsrail, dün geç saatlerde Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr El Balah için yeni tahliye emirleri yayınlayarak, Hamas'a ve bölgede faaliyet gösteren diğer gruplara karşı harekete geçmeyi amaçladığını söyleyerek daha fazla aileyi kaçmaya zorladı.

Son günlerde, 10 aydır devam eden savaşın başlangıcından bu yana Gazze için en çok sayıda tahliye emri yayınlayan İsrail, Filistinliler’den, Birleşmiş Milletler ve yardım yetkililerinden, insani yardım bölgelerinin ve güvenli alanların azaltılması nedeniyle tepki görüyor.

Deyr El Balah Belediyesi, İsrail'in tahliye emirlerinin şimdiye kadar 250 bin kişiyi yerinden ettiğini söyledi.

Sağlık görevlileri, İsrail askeri saldırılarında bugün en az yedi Filistinli’nin öldüğünü söyledi. İkisi yaklaşık 1 milyon kişinin sığındığı Deyr El-Belah'ta, ikisi El Nuseyrat kampındaki bir okulda ve üçü de Mısır sınırı yakınlarındaki güney şehri Refah'ta öldürüldü.

Yeni emirler birçok aileyi ve hastayı, yüz binlerce sakinin ve yerinden edilmiş insanın sığındığı Deyr El Belah'taki ana sağlık tesisi olan El Aksa Hastanesi’ni bombardıman korkusuyla terk etmeye zorladı. Hastane, tahliye duyurusu yapılan bölgeye yakın.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) dün gece X üzerinden yaptığı açıklamada, MSF'nin desteklediği El Aksa Hastanesi'nin yaklaşık 250 metre uzağında meydana gelen bir patlamanın paniğe yol açtığını belirterek, “MSF, hayat kurtarıcı tedaviyi sürdürmeye çalışırken yaralıların bakımını şimdilik askıya alıp almamayı değerlendiriyor” dedi.

Gazze'deki sağlık yetkililerine dayandırılan haberde, yaklaşık 650 hastadan sadece 100'ünün hastanede kaldığı ve yedisinin yoğun bakımda olduğu belirtildi.

Forum

STÜDYO VOA

Türkiye İsrail tarafından öldürülen Ayşenur’u BM gündemine getirdi – 12 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG