Erişilebilirlik

MHP’nin Sinan Ateş cinayeti davasında ifadesi alınmasını istediği 154 kişi arasında VOA Türkçe muhabirleri de var 


MHP’nin Sinan Ateş cinayeti ile ilgili 154 kişinin ifadesinin alınması için mahkemeye başvurduğu ortaya çıktı.
MHP’nin Sinan Ateş cinayeti ile ilgili 154 kişinin ifadesinin alınması için mahkemeye başvurduğu ortaya çıktı.

Sinan Ateş cinayeti davasına müdahillik talebi reddedilen Milliyetçi Hareket Partisi’nin yargılamayı yapan Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunduğu dilekçede, 154 kişiden oluşan bir liste verdiği ortaya çıktı.

MHP avukatları İbrahim Ethem Yiğit ve Çağrı Can Pak imzalı dilekçede söz konusu 154 kişi “Bölücü, Liberal, Marksist, ‘FETÖ’cü yapıların elemanları, sistematik ve istikrarlı bir şekilde, küresel çeşitli güçlerle ittifak halinde ve siyasi meşreplerine uygun paylaşım, haber ve yazılarla MHP’ye iftira etmek” ile suçlanıyor.

MHP’nin “son aylarda aleni bir saldırı” altında olduğunu savunan avukatlar, MHP ve kadrolarını itham ettiği iddiasını dile getirdiği bu kişilerin mahkeme huzurunda ifadelerinin alınmasını talep ediyor.

CHP, İYİ Parti, Zafer Partisi, Gelecek Parti, DEVA Partisi ve TİP Genel Başkanları da listede

Mahkemenin reddettiği bu başvuruyu içeren dilekçe ilk kez Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu’nun dün köşesinde kaleme aldığı haberle kamuoyuna duyuruldu.

Listede CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP TBMM Grup Başkanvekilleri Gökhan Günaydın ve Ali Mahir Başarır, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın da aralarında olduğu 49 siyasetçi yer alıyor.

VOA Türkçe muhabirlerinin de ifadelerinin alınması istendi

Aralarında Seda Demiralp, İbrahim Uslu, Celal Ülgen, Hanefi Avcı, Türker Ertürk gibi akademisyen, araştırmacı, hukukçu, emekli polis ve askerlerin yer aldığı 42 isim dışında listede 63 gazeteci bulunuyor.

Birgün yazarı Timur Soykan, Cumhuriyet yazarları Orhan Bursalı, Barış Pehlivan, Murat Ağırel, Evrensel yazarı Fatih Polat, Sözcü yazarları Uğur Dündar, Murat Muratoğlu, Halk TV yorumcusu İsmail Saymaz, Youtube’dan program yapan Nevşin Mengü ve Özlem Gürses, DW Türkçe muhabiri Alican Uludağ gibi isimlerin yanında VOA Türkçe muhabirleri Yıldız Yazıcıoğlu ve Hilmi Hacaloğlu da mahkemede ifade vermesi talep edilen isimler arasında.

Bahçeli’den listedeki 154 kişiye çağrı: “Hukuki zeminde hesaplaşacağız. ‘Bizi hedef gösteriyorlar’ korkaklığında kendilerini kurtarsınlar”

MHP lideri Devlet Bahçeli bugün parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında listede yer alan kişilerle hukuki zeminde hesaplaşacaklarını ifade etti.

Bahçeli, “Bazı çevreler MHP'ye karşı çok büyük suçlamalar, yalanlar, hakir görmelerde bulunmuşlardır. Bunların toplamı 154 kişidir. Onları kabul etmekte zorlanıyoruz. Bu dosya elimizdedir, günü geldiğinde bu dosya eyleme geçecektir. Eylem hukuki nitelikte olacaktır. ‘Bizi hedef gösteriyorlar’ saçmalığından, korkaklığında kendilerini kurtarsınlar. Onlarla muhatap olmayı reddediyoruz. Onlarla hukuki zeminde hesaplaşacağız” dedi.

Devlet Bahçeli’nin bu sözlerine ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin şikayet başvurusuna gazetecilik örgütlerinden çok sayıda tepki geldi.

Erol Önderoğlu: “Politik olarak her sıkıştığında gazeteciye saldıran mekanizmaya karşı tedbir almamak hukuka inancı dibe çekiyor”

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, kimsenin gazeteci tehdit etme ayrıcalığının olamayacağına inandıklarını söyleyerek, savcılara harekete geçme çağırısında bulundu.

VOA Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan Bianet medya özgürlüğü raportörü Önderoğlu, “Bir iktidar ortağının gazetecileri tek tek veya toplu olarak bu kadar rahat ve uzunca bir süredir tehdit edilmesine en azından son 30 yılda hiç tanık olmadık. En büyük şaşkınlığımız ise, Türkiye kamuoyunu Sinan Ateş cinayetine dair bilgilendirmek için risk alan meslektaşlarımızın MHP eliyle listelenmiş olmasını olağan karşılayan yetkililerdir.

Cumhur İttifakı’nı eleştiren 20’yi aşkın gazetecinin 2019 Seçimleri sürecinde ağır saldırıya uğradığı dönemi yetkili yargı makamlarının dikkatine sunuyoruz. Adalet, sadece suç işlendiğinde işlemez. Politik olarak her sıkıştığında gazeteciye saldıran ve ölümle tehdit eden bu mekanizmaya karşı tedbir almamak ve önlememek, her geçen gün hukuka olan inancı dibe çekiyor. Bu cezasızlık ikliminden usandık” dedi.

TGC: “Meslektaşlarımızın başına gelecek her türlü olumsuzlukta hedef gösterenleri sorumlu tutacağız”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu da yazılı bir açıklama yaparak MHP’nin gazetecileri hedef gösterdiğini ve cinayetleri işleyenlerin gazeteciler olmadığını belirtti.

TGC’den yapılan açıklamada, “TGC Basın Müzesi’nde Öldürülen Gazeteciler Galerisi'nde Türkiye’de siyasetçiler tarafından hedef gösterildikleri için öldürülmüş 67 gazetecinin adı ve fotoğrafı bulunmaktadır. Tetikçileri ortaya çıkarılsa bile tetiği çektiren karanlık ellerin bulunamadığı ülkemizde gazeteciler her gün hedef gösterilmekte, saldırıya uğramakta ve saldırganlar cezasızlıkla ödüllendirilmektedir. Son olarak Sinan Ateş Cinayet Davası’nın dosyası üzerinden gazeteciler yine hedef gösterilmiştir. İktidar ortağı MHP, Sinan Ateş cinayetine ilişkin haber yapan gazeteci, değerlendirmede bulunan siyasetçi, akademisyen ve hukukçuların yer aldığı 154 kişiden şikayetçi olmuştur. Dava dilekçesinde yer alan 63 gazeteci MHP sözcüleri tarafından etki ajanlığı ile suçlanmakta, ‘yakın takipteyiz’ diyerek açıkça tehdit edilmekte, fişlenmektedir. Meslektaşlarımızın başına gelecek her türlü olumsuzlukta hedef gösterenleri, olaylarda adı geçenleri sorumlu tutacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi.

Özgür Özel’den MHP Genel Başkan Yardımcısı’na Sinan Ateş cinayeti suçlaması

Bu arada listede yer alan siyasetçiler arasında bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel de bugün partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamalarına yanıt verirken söz konusu listeyi “o ikisi” diye tarif ettiği MHP Genel Başkan Yardımcıları Semih Yalçın ve İzzet Ulvi Yönter’in yaptığını iddia etti.

CHP lideri, “Şimdi o ikisi, 154 kişilik bir isim listesi yapmış. Mahkemeye yollamış, geri atmış mahkeme. Şimdi bizimle hesaplaşacakmış. Onlara demiyorum ama gerçekten bunların yazdığı yazıyı alıp okudunuz ya Sayın Bahçeli, bir hesaplaşma olacaksa -154’ümüzle istedikleri gibi hesaplaşsınlar- siz bir vicdanınızla hesaplaşın. Sizin onayınızla, atamanızla Ülkü Ocakları Genel Başkanı olmuş, Ankara'nın ortasında vurulmuş, vurulduğu andan itibaren MHP'nin içindeki o ikisinin yaydığı haberle bir kişi tweet atmamış. Bir kişi cenazesine gitmemiş. O ikisinden biri, azmettiriciyle mesajlaşmış durmuş. Mahkemede görüyoruz. Mesajın içeriğini günü gelince bütün Türkiye öğrenecek ama onun bilenlerin, görenlerin resmi kanaldan onu bir şekilde iddianameye sokması lazım. Ona direniyorlar” diye konuştu.

Yönter’den Özel’e yanıt: “İftira ve isnatlarının bedelini Türk adaletinde misliyle ödeyeceksin”

CHP liderinin açıklamaları sonrası MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter X hesabından yaptığı paylaşımda Özgür Özel’in iftiralarının bedelini Türk adaletinde misliyle ödeyeceğini söyledi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı “Özgür, işte sen busun! İftira ve isnatlarının bedelini Türk adaletinde misliyle ödeyeceksin. Kösele derisinden imal edilmiş masken düştüğünde bakalım insan içine nasıl çıkacaksın! Kemal Bey’e dahi hançer sallayan hançercibaşı, CHP’nin felaketi olmak şöyle dursun, Türk siyasetinin yüz karası olarak anılmaya müstahaksın” ifadelerini kullandı.

İzzet Ulvi Yönter’in mesajını, Özgür Özel’in adını vermeden ima ettiği diğer genel başkan yardımcısı Semih Yalçın da kendi hesabından paylaştı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG