Erişilebilirlik

Merkez Bankası Başkanı Karahan Reuters'a konuştu: “Sıkı para politikasını sabırla sürdüreceğiz”


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, sıkı para politikası duruşunu sabırla sürdüreceğini söyledi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, sıkı para politikası duruşunu sabırla sürdüreceğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, bir dizi agresif faiz artırımının yüksek enflasyonu düşürmeye başlamasıyla birlikte, Merkez Bankası'nın artan fiyatlarla mücadele etmeye kararlı olduğunu ve sıkı para politikası duruşunu sabırla sürdüreceğini söyledi.

Şubat ayında göreve geldiğinden beri ilk mülakatını Reuters haber ajansına veren Karahan, "Sıkılığı koruyacağız ve verilerin ve beklentilerin dezenflasyon patikamızla uyumlu hale gelmesini bekleyeceğiz. Bu konuda hâlâ kat etmemiz gereken bir yol olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve sürekli bir düşüş görmek istediklerini belirten Karahan, “Enflasyonu düşürme konusunda son derece kararlıyız" dedi.

Karahan'ın açıklamalarını “şahin bir tonda” yaptığı yorumunu yapan Reuters, bunu dün açıklanan verilere göre Türkiye'nin yıllık enflasyon oranının Haziran ayında beklenenden daha fazla düşerek yüzde 71,6'ya gerilemesine bağladı.

Türkiye'de Mayıs'ta zirveye çıkan enflasyon, düşmeye başladı.
Türkiye'de Mayıs'ta zirveye çıkan enflasyon, düşmeye başladı.

Mayıs ayında enflasyon, yüzde 75,45 ile Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyesindeydi.

Merkez Bankası, Mart ayında faizleri 500 baz puan (yüzde 5) artırarak yüzde 50'ye yükselttiğinden bu yana, enflasyon görünümünün kötüleşmesi halinde harekete geçme sözü vererek politikasını sabit tuttu.

Haziran 2023'ten bu yana 4.150 baz puanlık bir sıkılaştırmaya giden Merkez Bankası, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ekonomik büyümeyi artırmak için savunduğu, yıllarca süren düşük faiz politikasını tersine çevirdi.

Haziran’daki düşüş, Merkez Bankası'nın yakında politikayı gevşeteceğine dair bazı beklentileri artırdı ve Goldman Sachs, lira üzerinde artan baskı nedeniyle Eylül ayı civarında bir faiz indirimi öngördü.

Ancak Erdoğan'ın Şubat ayında kendisini başkan olarak atamasından önce banka başkan yardımcısı olan Karahan'ın bunu geri çevirdiği görüldü.

"Bir merkez bankası kararlılığı ve ihtiyatıyla hareket ediyoruz"

Karahan, “Talebin yeniden dengelendiğine dair işaretler ve bunun fiyatlar üzerindeki etkisini görüyoruz. Volatilitenin yüksek olduğu bu dönemde tek bir veri noktasından sonuç çıkarmak sağlıklı değil. Bir merkez bankası kararlılığı ve ihtiyatıyla hareket ediyoruz” dedi.

QNB Finansbank, Karahan'ın yorumlarının Haziran enflasyonundaki düşüşün bir trend değişikliği olarak algılanması için henüz erken olduğunu vurguladığını ve "erken faiz indirimi beklentilerini önlemeyi" amaçladığını söyledi.

Merkez Bankası dezenflasyonun yılın ikinci yarısında etkisini göstermesini bekliyor ve sıkı politika duruşu nedeniyle yıl sonu enflasyon oranını yüzde 38 olarak tahmin ediyor. Reuters anketine katılan ekonomistler enflasyon oranının yıl sonunda yüzde 42 civarına düşmesini bekliyor.

Forum

XS
SM
MD
LG