Erişilebilirlik

Merkel: 'Mülteci Sayısını Azaltacağız'


Almanya’da hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti SPD’nin kurultayının hemen ardından, Başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik CDU’nun genel kurultayı bugün Karlsruhe'de başladı. Salı akşamına dek sürecek kurultayda gündemi belirleyen konu Merkel'in mülteci politikaları oldu.

Ağustos ayı sonunda Macaristan'daki Suriyeli mültecilere kapıları açan Merkel’in Alman basını tarafından ’anaç’ olarak tanımlanan tavrı Birlik partileri CDU ve CSU arasında büyük gerileme yol açmış ve büyük koalisyon hükümetini de ciddi bir krizin eşiğine getirmişti. Bu yüzden Merkel’in CDU kurultayında vereceği mesajlar büyük merakla bekleniyordu. Kurultaya katılan bine yakın delege tarafından konuışmasına başlamadan dakikalarca ayakta alkışlanarak karşılanan Merkel, ‘Daha hiçbir şey söylemedim. Bugün yapacak çok işimiz var’ sözleriyle konuşmasını açtı.

2015’i ‘inanılmaz ve kavraması zor olayların yılı’ olarak tanımlayan ve Paris’deki terör saldırılarını, Ukrayna’daki çatışmaları, Mart ayında Alman Germanwings uçağının Alp Dağları’nda düşmesini, Yunanistan’daki krizi ve Akdeniz’de yaşanan sığınmacı ölümlerini anımsatan Merkel, 4 Eylül günü Macaristan’da bekleyen binlerce sığınmacıya sınırları açma kararını ise ‘insani zorunluluk’ şeklinde isimlendirdi. AB’nin mülteci sorununu çözmesine alternatif görmediğini ve karşı karşıya kaldığı ‘tarihi testi’ geçeceğine inandığını söyleyen Merkel, partisinin muhafazakar kanadı tarafından dillendirilen, sığınmacılar için bir üst sınır getirilmesi önerisine karşı olduğunu açıkladı. Globalizm çağında sınırların kapatılmasının ya da bir ülkenin kendini izole etmesinin imkansız olduğunu öne süren ve uluslararası önlemlerle mülteci sayısının azalacağını belirten Merkel, sığınmacı akınını kontrol altına alabilmek için Türkiye’nin anahtar rol oynadığını belirtti. Son haftalarda yapılan görüşmelerin amacının Türkiye üzerinden AB’ye göçü önlemek olduğunu belirten başbakan, Türkiye’ye yapılacak 3 milyar Euro tutarındaki yardımla ülkedeki mültecilerin durumunun iyileştirilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Almanya’ya gelen sığınmacıların ve ülkedeki göçmenlerin ülkenin kanun ve geleneklerine saygı gösterip Almanca öğrenmesi gerektiğini de ifade eden Başbakan Angela Merkel, ‘Çok kültürlülük paralel toplumlara yol açan ve bu yüzden kendi kendini kandırmak anlamına gelen bir yalandır’ şeklinde konuştu.

70 dakika süren konuşma sonrasında yapılan yorumlarda, Merkel’in partisini ikna ettiği ve sığınmacı krizini uluslararası alanda çözme misyonunu vurgulayarak, bunun için uzun soluğa ihtiyaç duyduğunu ima ederek, 2017 yılında yeniden başbakan adayı olacağının da işaretini verdiği belirtildi. Yarın kurultaya kardeş parti Hıristiyan Sosyal Birlik CSU Başkanı ve Merkel'in mülteci politikası karşıtı Seehofer de katılacak ve bir konuşma yapacak.

Almanya'da yapılan son anket sonuçlarına göre, federal hükümetin büyük ortağı Hıristiyan Birlik'in oy oranı, son bir haftalarda yüzde 34'e düştü. Mülteci ve AB karşıtı, sağ popülist Almanya için Alternatif AfD ise Birlik Partileri’nin kaybından yararlanarak, oylarını iki puan birden artırarak yüzde 10'a tırmandı. AfD böylece Almanya genelinde ilk kez çift haneli oy oranına ulaştı.

Öte yandan hafta sonunda tamamlanan SPD kurultayında Genel Başkan Sigmar Gabriel'e verilen desteğin zayıflaması en çok yankı bulan sonuçlardan biri oldu. 2009 yılında delegelerin yüzde 95,5’inin seçtiği Gabriel’e destek bu kez yüzde 74,3’e düştü, yani her 4 delegeden biri Gabriel’e ‘Hayır’ dedi. SPD tarihinde bir genel başkanın aldığı en kötü sonuçla tekrar seçilen Gabriel, partisinin ‘orta sınıfı’ yeniden kazanacak bir politika izleyeceğini duyurdu. ‘Modern bir parti olarak SPD politikasını toplumun ortasına yönlendirmelidir’ diyen Gabriel, 2017 seçimlerinden sonra Yeşiller’le koalisyona sıcak baktığının sinyalini de verdi. Berlin’deki siyasi çevreler 2017'de yapılacak seçim sonuçlarına göre Angela Merkel'in de Yeşiller Partisi ile koalisyon kurabileceği yönünde yorumlarda bulunuyorlar.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG