Erişilebilirlik

Merkel'den Türkiye'ye Övgü AB'ye Eleştiri


Angela Merkel
Angela Merkel

Almanya Başbakanı Angela Merkel 17-18 Mart'ta Brüksel'de düzenlenecek AB zirvesi öncesinde bugün Federal Meclis'te yaptığı hükümet açıklamasında Türkiye’yi överken, AB’nin diğer üye ülkelerini sert bir dille eleştirdi.

Mülteci krizine Avrupa Birliği’nin tüm üyelerinin katılımı ile bir çözüm olabileceğini, buna alternatif görmediğini belirten Merkel, Yunanistan'ın Makedonya sınırı yakınındaki İdomeni kasabasında sıkışıp kalan mültecilerin durumunun kabul edilemez olduğunu söyledi. “Dünyanın en zengin kıtası böyle bir dramla mücadele edebilecek konumda olmalıdır” diyen Merkel, “500 milyon nüfusuyla 28 AB ülkesinin mültecilerle bağlantılı yükü paylaşamaması gurur duyabileceğimiz bir manzara değil’ şeklinde konuştu.

Başbakan Merkel, hükümet açıklamasında, “Türkiye’nin özellikle Suriye’den kaçan 2,7 milyon insana kapılarını açmasını ne kadar övsek az kalır” dedi ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçen hafta Brüksel’de sunduğu önerilerin çok boyutlu bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Türk hükümetinin mültecileri barındırmak için 3 milyar yerine 6 milyar Euro para talep etmesini anlayışla karşıladığını açıklayan Merkel, aynı şekilde AB ile olan müzekerelerin hızlandırılması yönündeki isteği de desteklediğini ifade etti.

Almanya başbakanı, müzakerelerin sonu açık biçimde sürdürüldüğünü ve üyeliğin şu anda gündemde olmadığını hatırlatarak, ayrıca basın özgürlüğü gibi AB kriterlerinin de pazarlığa açık olmadığını söyledi. Merkel yarın ve Cuma günü düzenlenecek zirvenin, tüm Avrupa Birliği’ni kapsayan bir anlaşmaya varılıp varılamayacağı konusunda belirleyici bir fırsat olduğunu vurguladı.

Başbakan Merkel’in akşam saatlerinde partisi CDU’nun ortağı CSU'nun Genel Başkanı Horst Seehofer ile bir araya gelmesi bekleniyor. Geçen Pazar günü yapılan eyalet seçimlerinde CDU’nun aldığı yenilgiden Merkel’in mülteci politikasını sorumlu tutan Seehofer, partisinin Yunanistan’dan geri gönderilen mültecileri alması karşılığında Türkiye’ye vize serbestliği verilmesine ve AB ile müzakerelere hayır diyeceğini duyurmuştu.

Seehofer, Baden Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Saksonya Anhalt'taki seçimlerde, sığınmacı ve İslam karşıtı Almanya İçin Alternatif'in oylarında patlama yaşanırken, CDU’nun aldığı sonucu ‘Birlik partileri açısından felaket’ olarak tanımlamıştı.

Bu arada AfD’nin yükseliş trendi seçim sonrasında da devam edeceğe benziyor. Pazar günkü seçimlerden hemen sonra Almanya çapında yapılan bir kamuoyu araştırmasında, “Gelecek Pazar federal seçimler olsaydı hangi partiye oy verirdiniz?” sorusuna, Almanların yüzde 11’i Almanya İçin Alternatif şeklinde yanıt verdi.

Birlik Partileri’nin yüzde 35, SPD’nin yüzde 22 oy topladığı ankette, Yeşiller ve Sol Parti yüzde 10’luk oy oranları ile AfD’nin arkasında yer alabildiler.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG