Erişilebilirlik

Maduro, X platformuna erişimi 10 gün süreyle yasakladı


Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, X platformunu 10 gün süreyle yasakladığını açıkladı.
Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, X platformunu 10 gün süreyle yasakladığını açıkladı.

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, ülkedeki tartışmalı başkanlık seçimi nedeniyle X sosyal medya platformunu 10 gün süreyle yasakladı.

Maduro, düzenleyici kurum Conatel tarafından sunulan ve daha önce Twitter olarak bilinen X sosyal medya ağını 10 gün süreyle kaldırılmasına karar veren bir kararı imzaladığını söyledi ve X platfromunun sahibi Elon Musk'ı nefreti, iç savaşı ve ölümü kışkırtmakla suçladı.

Maduro devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, "X 10 günlüğüne Venezuela'dan defol" dedi.

Maduro ve Musk X üzerinden sık sık atışmış, platformun sahibi Venezuela Cumhurbaşkanını eşeğe benzetmiş, Maduro da Musk'ı seçimlerin ardından yaşanan protestoların ve muhalefetin arkasındaki itici güç olmakla suçlamıştı. Ayrıca, Musk ve Maduro Venezuela devlet televizyonu aracılığıyla birbirlerine meydan okumayı teklif etmişlerdi.

Maduro, geçen hafta Instagram ve TikTok için sosyal medya düzenlemesi getirilmesini istemiş, bu hafta başında da WhatsApp uygulamasının Venezuela’yı tehdit ettiğini ve ülkeden gitmesini istemişti.

Maduro’dan Whatsapp’a: “Venezuela’dan defol”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00


Maduro, 28 Temmuz başkanlık seçimlerinin galibi ilan edildi ve oyların yaklaşık yüzde 51'ini aldı, ancak henüz resmi oy sayım sonuçlarını açıklanmadı.

Seçim sonuçları, sosyal medyadan desteklenen protestolara yol açtı. Venezuela Sosyal Çatışma Gözlemevi adlı yerel savunma grubu, protestolarda en az 23 kişinin öldüğünü bildirdi.

Ülke genelinde ve yurtdışındaki Venezuelalılar, Maduro'nun istifa etmesi ve muhalefetin adayı Edmundo Gonzalez'in yeni devlet başkanı olması talebiyle protestolar düzenlendi.

Maria Corina Machado ve Gonzalez liderliğindeki muhalefet, Maduro'nun 3 milyon 300 bin oyuna karşılık 7 milyondan fazla oyla seçimi kazandığını gösteren oy sayım sonuçlarının kopyalarına sahip olduğunu açıkladı. Bu sonuç, bağımsız sandık çıkış anketlerinin öngördüğü sonuçla büyük ölçüde benzerlik gösteriyor.

ABD, Arjantin ve Şili gibi ülkeler Maduro'nun iddia edilen zaferini tanımayı reddetti, bunun yerine şeffaflık ve oylama sonuçlarının yayınlanması çağrısında bulundu. Çin ve Rusya ise Maduro'yu zaferinden dolayı kutladı.

Protestoların ardından Venezuela güvenlik güçleri, 2 binden fazla kişiyi tutukladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Batı Yarımküre İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Brian A. Nichols, X'ten yaptığı bir paylaşımda, "Venezuelalı seçmenlerin sesleri baskı, sansür ya da dezenformasyonla susturulamayacak. Dünya izliyor” demişti.

Meksika, Kolombiya ve Brezilya dışişleri bakanları yaptıkları ortak açıklamada Venezuela seçim otoritesine oy sayılarını yayınlama çağrısını yinelemişlerdi.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG