Erişilebilirlik

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Maduro’ya davet


Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro

Venezuela’daki tartışmalı başkanlık seçimini kazanan Nicolas Maduro ile bir telefon görüşmesi yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimi resmi olarak kazanan Nicolas Maduro’yu doğrudan tebrik etmedi ancak kendisini Türkiye’ye davet etti.

Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil’in sosyal medya hesabından Türkçe ve İspanyolca olarak yaptığı açıklamaya göre Erdoğan, Nicolas Maduro ile telefonda görüştü.

Gil’in yayınladığı resmi bildiride, Erdoğan’ın 28 Temmuz’da yapılan başkanlık seçimi için Venezuela halkını tebrik ettiği belirtildi.

Bildiride ayrıca Erdoğan'ın, seçim sürecinin tüm aşamalarına katılan gözlemcilerden gelen raporlardan memnuniyet duyduğununu dile getirdiği ve Ulusal Seçim Konseyi tarafından açıklanan tartışmalı sonuçların teyit edileceği merci olan Yüksek Adalet Divanı tarafından atılan adımları desteklediği ifade edildi.

Bildiride Erdoğan’ın Maduro'yu en kısa zamanda Türkiye’ye resmi bir ziyaret yapmaya davet ettiği ve iki ülke arasındaki stratejik projeleri ilerletme konusunda kararlılığını ilettiği kaydedildi.

Bu haber Venezuela’da hükümete yakın medya tarafından Erdoğan’ın, resmi verilere göre tartışmalı başkanlık seçimini kazanan Maduro’yu, resmi olarak tebrik ettiği şeklinde lanse edilse de her iki ülke tarafından yapılan resmi açıklamalarda, Erdoğan’ın seçimden dolayı Maduro’yu değil Venezuela halkını kutladığı görülüyor.

Seçim sonuçlarıyla ilgili tartışmaların en üst düzeyde olduğu bir süreçte, kendisini tebrik eden başkanların mesajlarını X hesabından paylaşan Maduro’nun ve Cumhurbaşkanlığı iletişim biriminin, bildiriyi resmi hesaplarından henüz paylaşmamış olması dikkat çekti.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, bölgesel ve küresel konuların ele alındığı görüşmede Erdoğan, Türkiye’nin Venezuela’daki diyalog sürecine destek vermeye devam edeceğini belirterek Venezuela halkına huzur, refah ve esenlik dileklerini ifade etti.

Venezuela'da, 28 Temmuz'daki başkanlık seçimine hile karıştığı iddiaları gündemdeki yerini koruyor. Kıta ülkelerinden ABD, Peru, Arjantin, Kosta Rika, Ekvador, Panama ve Uruguay, seçimin kazananı olarak Maduro’yu değil oyların yüzde 67’sini aldığını iddia eden Edmundo Gonzalez’i tanıdı.

Son yıllarda ilişkilerin en hızlı geliştiği Latin Amerika ülkesi

28 Temmuz’da yapılan tartışmalı başkanlık seçiminin ardından 2025-2031 yılında Venezuela’yı kimin yöneteceği, son yıllarda Latin Amerika’da ikili ilişkilerin en hızlı geliştiği Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor.

Bu yıl yaklaşık 1 milyar dolar olması, kısa vadedeyse 3 milyar dolar hedefine ulaşılması beklenen ikili ticaretin, kısa süre içinde yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmasının da yürürlüğe girmesiyle ikili ilişkilerde bir sıçrama yaşanması bekleniyor.

Venezuela’ya uygulanan uluslararası yaptırımlarla ikili ilişkiler daha da artmıştı ancak “abim” dediği Erdoğan’la kişisel ilişkisi de oldukça yakın olan Maduro’nun yeni dönemde başkanlık yemini edememesi durumunda, Türkiye ile olan ilişkilerin yeni bir boyut kazanabileceği dile getiriliyor.

Forum

STÜDYO VOA

Blinken barış görüşmeleri için Kahire’ye gidiyor – 17 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG