Erişilebilirlik

Venezuela’da yeniden iki başkanlı dönem mi başlıyor?


Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro

Venezuela'da 2019 yılında dönemin Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun, kendini geçici devlet başkanı olarak açıklamasının ardından 60’a yakın ülkenin, meşru devlet başkanı olarak Nicolas Maduro’yu tanımaması krizin ve yaptırımların daha da sertleşmesine yol açmıştı.

Ülkede Pazar günü yapılan başkanlık seçimine hile karıştığı iddialarının ardından tırmanan son siyasi kriz ise, kıta ülkelerinden ABD, Peru, Arjantin, Kosta Rika, Ekvador, Panama ve Uruguay’ın, seçimin kazananı olarak Maduro’yu değil oyların yüzde 67’sini aldığını iddia eden Edmundo Gonzalez’i tanımasıyla daha da büyüyor.

Güney Amerika'nın dört bir yanında Venezuelalılar sokaklara döküldü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Amerika ülkesindeki ekonomik ve siyasi istikrar, Venezuelalı göçmenlere yardım eden çatı örgütü R4V verilerine göre, son 9 yılda yaklaşık 6,6 milyon Venezuelalı'nın göç ettiği ve yeni bir göç dalgasından endişe eden Latin Amerika ülkelerini ve 545 binin üzerinde Venezuelalı'ya ev sahipliği yapan ABD’yi de yakından ilgilendiriyor.

Bölge ülkeleri arasında resmi seçim sonuçlarını tanımayan ilk ülke Peru oldu. Peru Dışişleri Bakanı Javier Olaechea, Maduro’nun görev süresinin dolacağı Ocak ayına kadar ülkenin devlet başkanı olduğunu ancak Ocak ayında yemin etmesi durumunda hükümetin “de facto” yani geçici ve sınırlı bir şekilde tanınacağını söyledi.

Perşembe günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken "Tüm kanıtlar ışığında, Venezuela halkının çoğu gibi ABD de, 28 Temmuz'daki devlet başkanı seçimini açık ara kazananın Gonzalez olduğuna inanıyor” açıklaması yaptı.

Seçim kurulunun açıkladığı seçim sonuçlarının kusurlu ve halkın iradesini yansıtmadığını söyleyen Blinken, mevcut iktidarın Gonzalez dâhil muhalif liderleri gözaltına alma tehditlerinin demokratik olmadığını beyan etti.

Cuma günü seçimi kazanan aday olarak Gonzalez’i tanıyacaklarını açıklayan ülkeler listesine Arjantin, Kosta Rika, Ekvador, Panama ve Uruguay da eklendi.

Edmundo Gonzalez
Edmundo Gonzalez

Bölgenin en büyük iki ülkesi Brezilya ve Meksika ile krizden dolayı ülkesini terk eden 2,8 milyonun üzerinde Venezuelalı'ya ev sahipliği yapan Kolombiya ise yaptığı ortak yazılı açıklamada, sonuçların tarafsız bir şekilde kontrol edilmesi ve seçim tutanaklarının yayımlanması çağrısı yaptı.

Seçim kurulunun Cuma günü güncellediği verilere göre, tüm oyların yüzde 51,95’ini kazanan Nicolas Maduro’yu kutlayan ülkeler arasında Latin Amerika’dan Bolivya, Nikaragua, Honduras ve Küba, bölge dışından ise Rusya, Çin ve İran bulunuyor.

Türkiye ise seçimin ardından sonuçların Venezuela halkına hayırlı olması mesajı vermesi ancak seçimin üzerinden neredeyse bir hafta geçmesine rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın, ilişkilerinin oldukça yakın olduğu Nicolas Maduro’yu arayıp tebrik ettiğine dair henüz resmi bir bilgi paylaşılmadı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG