Erişilebilirlik

Londra Saldırganlarının Yaşadığı Semtin Sakinleri Üzgün


Londra Saldırganlarının Yaşadığı Semtin Sakinleri Üzgün
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

İngiltere’de polis, Londra Köprüsü saldırısını düzenleyen üç kişinin kimliğini belirledi. Yedi kişiyi öldüren saldırganların, Londra’nın kuzey mahallesi Barking’de yaşadığı ortaya çıktı. Amerika’nın Sesi Barking’i ziyaret etti, bölge sakinlerinin hem üzgün hem de endişeli olduğunu gördü.

Londra’nın doğu banliyölerinden Barking, şehrin çok kültürlü özelliğinin de bir örneği. Ancak son terör saldırısını düzenleyenlerin, Barking’den çıkması, bölgeyi epey sarstı.

Saldırganlardan biri, 27 yaşındaki Huram Şazad Butt, bu binada eşi ve iki çoçuğuyla yaşıyordu.

Aynı binada yaşayan bir kadın, saldırgan hakkında iki yıl önce polise şikayette bulundu. Gerekçesi, Butt’un, kadının oğlunu Müslüman olmaya teşvik etmesiydi.

Genç adamı tanıyanlar, Cebir bin Zeyd Camisi’ne gittiğini ancak caminin imamıyla tartışınca cemaatten kovulduğunu anlatıyor. Yerel camiler de tek ses olarak terör saldırısını kınadılar:

“Tüm cemaat liderleri, tüm cami yetkilileri, teröre bulaşan kimyesi savunmayacaklarını getirdi. Ayrıca çok endişeliler ve bence bu endişelerinde de ciddiler. Onlar için de olumsuz, zarar verici bir eylem bu.”

Caminin hemen karşısında, İngiliz Saint Margaret kilisesinin okulunda, ülke bayrağı yarıya indirilmiş. Sokağın hemen aşağısında da Sih tapınağı var. Barking sakinleri, Amerika’nın Sesi’ne tüm inançları temsil eden bölge halkının ahenk içinde yaşadığını anlatıyor ancak yaşananlardan çok sarsılmış görünüyorlar:

“Doğruyu söylemek gerekirse, metroya girmeye korkuyorum. Korkudan otobüse bile binemiyoruz.”

Müslümanlar, saldırıyla her türlü bağlantıyı reddediyor ve inançlarına saldırılmasından korkuyorlar:

“Burada yaşayanlar çok arkadaş canlısı. Aşırıcılık adına bir şey yok burada. Müslümanlar’ın sadece İngiltere’de değil tüm dünyada hedefe konuyor olması kabul edilemez. Dünyanın dört bir yanında Müslümanlar katlediliyor. O zaman nasıl oluyor da ‘sadece Müslümanlar kötü insanlar, kalanları ise iyi’ denebiliyor?”

İstihbarat daireleriyse, saldırıyla ilgili hiçbir ihbar almadıklarını tekrarlıyor.

Yetkililer, saldırganlara yardım eden başkaları olup olmadığını araştırıyor. Müslüman liderlerse teröristlerle bağları olduğu iddialarını reddediyor ve polisle işbirliği yapıyor.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG