Erişilebilirlik

Liderler Seçim Mevzuatını Yorumladı


ANKARA - Seçim mevzuatında yapılacak değişiklikler için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “her koşulda iktidar değişecek” yönünde mesajlar verdi.

AKP ve MHP’nin dün TBMM Başkanlığı’na sunduğu “Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” üzerine bugün liderler düzeyinde ilk değerlendirmeler geldi.

Liderler Seçim Mevzuatını Yorumladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:46 0:00

CHP lideri Kılıçdaroğlu, TBMM’de bugünkü parti grubu konuşmasında, “Siyaset vatandaş için, ülke için yapılır. ‘Yolsuzluk yaptım köşeyi döndüm paralar tamam, servetler yurtdışında. Biraz daha soyalım. Seçim geliyor. O zaman öyle bir kanun çıkaralım ki koltuğumuzu koruyalım’. Hiçbir güç seni o koltuğa mahkum etmez meraklanma, seni oradan paşa paşa göndereceğiz. En kıdemli hakim bugüne kadar sandık başkanıydı. ‘En kıdemli hakim olmasın da bizim hakim olsun...’ İster sizin hakim olsun, ister AYM'ye atadığın şaibeli başkan olsun. İster senin yandaşın olsun. Seni bu milletin elinden kimse kurtaramaz kardeşim. Sen sandığı getireceksin, demokratik yollarla seni paşa paşa göndereceğiz” yorumunda bulundu.

Altı muhalefet partisinde seçim barajı için yüzde 3 olması konusunda yapılan uzlaşmaya işaret eden Kılıçdaroğlu, “Seçim barajı yüzde 3 olsun diyoruz niye korkuyorsun? MHP barajı aşamaz o yüzden barajı yüzde 7'ye indirelim. Bir parti için koltuğunuz elden gider diye baraj düşürüyorsunuz. ‘Öyle bir kanun çıkaralım ki koltuğumuzu koruyalım’ diyorsunuz. Hiçbir güç, hiçbir kanun seni koltuğundan etmemize engel olamayacak” ifadesini kullandı.

Sancar: "İttifak sistemiyle avantaj sağlamak için oynuyorlar"

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da, TBMM’de bugünkü parti grubunda, “Kaybeden iktidarlar bu mühendislik çalışmalarından medet ummuşlardır geçmişte, bunun çok örneği var. Bakın barajı yüzde 7’ye düşürdüler güya. Oysa biz baraja karşı mücadeleyi kuruluşumuzdan beri, bu siyasi gelenekteki bütün partiler, bu mücadeleyi büyük bir kararlılıkla yürütmüşlerdir. Bizim önümüze çıkarılmıştı bu baraj, biz bu barajı çeşitli yöntemlerle en çok da ilkeli ve kararlı mücadelemizle yıktık. Barajı yüzde 7’ye indirmelerinde elbette bizim mücadelemizin payı var ama kendi hesaplarının da burada bir rolü var. İktidarın küçük ortağı eriyor. Yüzde 10 barajının altında kalacağı kesin gibi görünüyor. Şimdi onu kurtarmak için barajı indiriyorlar. Ama barajı indirirken ittifak sistemiyle oynuyorlar. İttifak sistemiyle oynamalarının nedeni de belli. Yine kendilerine oyları azalmasına rağmen avantaj sağlamak istiyorlar” değerlendirmesini yaptı.

Sancar, sözlerinin devamında, “Bu yöntemlerle, seçim kanunlarında mühendislik oyunlarıyla, varlıklarını devam ettirebileceklerini sanan iktidarlar, geçmişe bir baksınlar. Bu iktidar da geçmişe bir baksın. MHP’ye yüzde 7 baraj indirimini hediye etmekle, il ilçe seçim kanunlarında kendi ağırlıklarını koruyacak yöntemleri kanunlar yoluyla uygulamaya sokmakla varlığınızı sürdüremezsiniz. Çünkü karşınızda barajları yıkmış büyük bir siyasal gelenek ve güçlü bir irade var. HDP var, HDP’nin birlikte hareket ettiği demokrasi güçleri, emekçilerin, ezilenlerin mücadelesi var. İstediğiniz kadar bu oyunlara başvurun, bunlardan medet umun, hiçbir sonuç alamayacaksınız. Bunlar nafile çabalardır. Kendilerini bu şekilde güvence altına almak herhangi bir şekilde tutmayacak bir hesaptır. Bu hesap bizim duvarımıza çarpacaktır. Bu hesap, HDP’nin demokrasi güçlerinin ortak mücadelesinden dönecektir. Bunu böyle bilsinler. Tekrar bunu düşünsünler” diye konuştu.

MHP’de vekillere kısa sürede yasalaştırma talimatı

Cumhur İttifakı’yla iktidar ortağı konumundaki MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, AKP’yle birlikte hazırladıkları teklife ilişkin partisindeki milletvekillerine hızlıca yasalaştırma yönünde talimat verdi.

Bahçeli, bugünkü parti grubunda vekillere hitaben “Bu kanun teklifimizin kısa süre içinde görüşülerek kabul edileceğine inanıyor, sizlerden Genel Kurul çalışmalarına aktif olarak katılmanızı rica ediyorum” ifadesini kullandı.

İyi Parti: "Teklif siyasi cingözlükler içeriyor"

Muhalefet cephesindeki İyi Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, “Seçim kurullarının oluşturulması, seçim yasaklarıyla ilgili hükümler, seçmen kütüklerinin oluşturulması, muhtarlık seçimleriyle ilgili çeşitli hususlar bizim tarafımızdan bakıldığında bir takım siyasi cingözlükler içeriyor. Ama herkes müsterih olsun Türkiye bu cingözlüklere ziyadesiyle alışkındır” dedi.

Dervişoğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, “Nispi temsil sistemine dönülüyor. İttifak içerisindeki oylar birtakım avantajlar sağlayabiliyordu. Onun yansımalarını da geride bıraktığımız seçimde gördük. Bize göre o günkü kanun da bize göre eksikti ki mahsurlarını konuşuyoruz. Bugün gündeme gelen kanun da eksik ki, muhtemel sonuçlarını konuşuyoruz. İktidarın siyasi cingözlüklerine Türk milletinin kaderini kurban ettirmeyeceğiz. Bu, daha önce yapılan işler gibi gizlice hazırlandı. Kişiye özel Anayasa yapıyorlar, yandaşlarına göre ihale yasası düzenliyorlar. 59 kere yasayı değiştirmişler 200’den fazla madde değişikliğini içeriyor. Şimdi de seçim yasası getiriyorlar iktidarın lehine bir yasa bu. Biz de İYİ Parti olarak diyoruz ki; ne yaparsanız yapın, kaderinizden kurtulamayacaksınız. Bu iktidar yolcudur, İyi Parti hancıdır. Bunu herkes iyi bilsin” yorumunu yaptı.

TİP: "Tüm muhalif partiler ilkeli durmalı"

HDP’yle birlikte 3. İttifak görüşmeleri içerisindeki Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ise, “Teklife göre, salt Meclis'te grup kurmak seçime girmek için yeterli olmayacak. Bu düzenleme 2002 yılındaki seçimlerde geçerli olsaydı AKP seçime giremeyecekti. Ne kadar akıl dışı bir düzenleme yaptıklarına bundan daha güzel bir örnek olabilir mi? Bu kanun şahsım kanunudur. Her maçta oyunun kurallarını değiştiriyorlar. Erdoğan'ın kimyası bozuldu, ilk defa ittifakları bozamıyor. Buna asla izin vermeyeceğiz. Tüm muhalif partiler ilkeli durmalı” çağrısında bulundu.

Baş, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, “Bu kanun teklifi tümüyle yalan üzerine kurulu bir tekliftir. Birinci maddesinde seçim barajı düşürülmesiyle birlikte sanki olumlu olduğu havası yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu yalandır. Baraj düşürülüyor gibi gösterilirken temsiliyette eşitsizlik arttırılmaktadır. Esasen ittifakları bozma planı içermektedir. Cumhur İttifakı'nın zayıflığını örtme çabasıdır. Seçim güvenliğini ihlal eden yaklaşımlar barındırmaktadır. Oylar arasındaki eşitsizlikleri derinleştirmektedir” dedi.

Gelecek Parti’li Üstün: "Anayasa Mahkemesi iptal etmeli"

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, VOA Türkçe’ye açıklamasında, altı parti arasında güçlendirilmiş parlamenter sistem üzerine uzlaşma kesinleştiği için artık siyasi müzakere süreci yürütüleceğini ve bu nedenle görevini Nedim Yamalı’ya devrettiğini kaydetti.

AKP-MHP’nin teklifiyle özellikle henüz kamuoyu araştırmalarında yüzde 7 oy oranını yakalayamadıkları gözlemlenen ve yeni kurulmuş Gelecek Partisi ile DEVA Partisi’nin ittifaklarda yer almasının engellenmeye çalışıldığı yönündeki iddiayı sorduğumuz Üstün, öncelikle TBMM’de AKP-MHP oy çokluğuyla yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi’nden bu seçim mevzuatıyla ilgili iptal kararı beklediğini kaydetti. Üstün, “Bu düzenleme Anayasa’nın temsilde adalet ilkesine aykırı. Anayasa Mahkemesi’nce mutlaka iptal kararı almalıdır. Merak etmeyin biz ittifak kurarız ama onlar bir araya gelerek ittifak kuramazlar diyorlardı. Son kertede de millet ittifakının dağılacağını düşünüyorlardı. Biz siyasi ittifak kurmadık ama bunun ötesinde toplumsal uzlaşmayı sağlayacak daha büyüğünü kurduk. Parlamenter sistem açıklamalarıyla birlikte Erdoğan bu konuyu gündemine aldı ki gündemine aldıysa Erdoğan için risk oluşturmuştur anlamına gelir. Bunun üzerine de toplumsal uzlaşma sağlama, ülkedeki yakıcı sorunlara çözüm üretmek üzere biraraya gelindi. Böylesine büyük uzlaşından korktular. Milletin gönlünden düştüyseniz hiçbir mevzuat sizi iktidara taşıyamaz” dedi.

Yasa teklifinde İyi Parti’nin seçime girmesi ve İstanbul seçimleri bakımından “iki noktada intikam yaklaşımı görülüyor” yorumunu paylaşan Üstün, “Sosyolojik olaylara matematik mantığıyla bakamazsınız. Seçim kanununda yüzünüzü kapatayım derken ayaklarınız açıkta kalır Bu kanunu hayata geçirdiklerinde yine sandıkta halk karar verecektir. MHP’nin bütün oyları bütün anketlerde yüzde 6 altında görünüyor. MHP, acaba AKP listesinden mi seçime girecektir, bunu göreceğiz kimleri zora soktuğunu. İttifakları kutsuyorlardı bir yıl öncesinde ve ‘Böylece adalet sağlandı Türkiye’deki seçmenlerin yüzde 96’sı temsil ediliyor’ diyorlardı. Şimdi ise, ‘Ben artık oyları saymayacağım bunları çöpe atacağım diyorlar’. Dolayısıyla ittifaklarla Meclis’te millet temsili sağlanmasını engellenmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG