CARACAS - Geçen yıl 19,7 milyar dolarlık rekor ticaret hacmine ulaşılan Latin Amerika ile ticarette bu yıl ciddi bir düşüş yaşanıyor. TÜİK verilerine göre, geçen yılın ilk beş ayında 8 milyar 272 milyon dolar olan Latin Amerika ile ticaret hacmi bu yıl 6,6 milyar dolara geriledi.
Bu dönemde Latin Amerika’ya 2,5 milyar dolarlık ihracat yapan Türkiye, bölgeden 4,1 milyar dolarlık ithalat yaptı ve bölgeyle ticaretinde 1,6 milyar dolarlık dış ticaret açığı verdi. Türkiye’nin bölge ülkelerine ihracatı bir önceki yıla göre 306 milyon dolar, bölgeden yaptığı ithalat ise 2 milyar 146 milyon dolar azaldı.
Bu yılın ilk beş ayında bölgeden yaptığı en önemli ithalat kalemi 443 milyon dolarla, “Yağlı tohum ve meyveler, muhtelif tane, tohum ve meyveler, sanayide ve tıpta kullanılan bitkiler, saman ve kaba yem” olan Türkiye’nin, bölgeye yaptığı ihracatta ilk sırayı 255 milyon dolarla “demir ve çelik” aldı.
Kolombiya ile ticarette yüzde 70’e yakın kayıp
Bölge ülkeleriyle yapılan ticarette en sert düşüş Kolombiya ile yaşandı. Geçen yılın Ocak-Mayıs döneminde 1 milyar 383 milyon doların üzerinde olan ikili ticaret, bu yılın aynı döneminde 959 milyon dolar azalarak 424 milyon dolara geriledi.
Türkiye’nin Latin Amerika’daki en önemli ticari ortağı konumunda olan Brezilya ile ticarette 479 milyon dolarlık bir kayıp yaşarken, son yıllarda ilişkilerin en hızlı geliştiği Latin Amerika ülkesi olan Venezuela ile 272 milyon dolar, ciddi enflasyon sorunu yaşanan Arjantin ile ise 157 milyon dolarlık kayıp yaşadı.
Türkiye’nin en çok ticaret yaptığı Latin Amerika ülkeleri sıralamasında ikinci sırada yer alan Meksika ile ticaretteyse 160 milyon dolarlık bir artış yaşandı.
Faktörlerden biri Türk Lirasındaki değer kaybı
2019 yılından bu yana artarak geçen yıl 20 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin bu yıl gerilemesi bekleniyor.
Yaklaşık 6 trilyon dolarlık gayri safi yurt içi hasılası ve 660 milyon nüfusuyla ekonomisi daha çok petrol, maden, metal, gıda ve tarım ürünleri ihracatına dayanan Latin Amerika ile ikili ticaretin azalmasındaki temel neden, Türkiye’nin ithalatındaki 1,3 milyar dolarlık azalma olarak görülüyor.
Uzmanlar ikili ticaretin azalmasında Türk Lirasının yaşadığı değer kaybına ve bölge ülkelerindeki enflasyon oranının düşüklüğüne dikkat çekiyor.
Uluslararası kurumlar tarafından bu yıl büyüme oranının yaklaşık yüzde 2 azalarak yüzde 1,2 ile 1,6 arasında olacağı öngörülen bölge için Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) raporlarına göre bölgedeki ekonomik yavaşlamanın nedenleri arasında hane başı tüketimin ve ithalat talebinin azalması yer alıyor.