Erişilebilirlik

Kuzey Irak’a Uçuş Yasağı İnsani Kriz Yaratabilir


Musul’a 30 kilometre uzaklıkta çöl üzerine kurulu bir mülteci kampında yaşayan 32 yaşındaki Iraklı eski polis Jassim Ahmed, kampta gıda ve ilaç sıkıntısı olduğunu, büyük aileler için yeterli gıda bulmanın giderek zorlaştığını söylüyor.

Pazartesi günü yapılan ve yüzde 92 oranında “evet” sonucu çıkan bağımsızlık referandumuna misilleme olarak, bugünden itibaren bölgeye yapılan tüm uluslararası uçak seferlerinin iptal edilmesi bekleniyor. İnsani yardım gönüllüleri, uçuş seferlerinin iptalinin bölgedeki 1 milyon 600 bin mültecinin yaşamını son derece olumsuz yönde etkileyeceği uyarısında bulunuyor.

Ahmed, IŞİD’a karşı verilen savaş nedeniyle Suriye’den kaçan ve Irak’taki Kürt bölgesindeki 52 mülteci kampından birine yerleşen çok sayıda Suriyeli’den biri.

Ahmed ve ailesi de başka birçok aile gibi düzenini iki kez bozmak zorunda kalmış. Amerika liderliğindeki koalisyon güçlerinden kaçmak için canlı kalkan kullanan IŞİD militanları, Ahmed ve ailesini Musul’a sürmüş. Musul’daki bombardımandan ve açlıktan kaçmak için bir kez daha yer değiştiren aile, şu anda sadece insani yardım kuruluşlarının desteğiyle ayakta.

Kürt bölgesinde geniş kapsamlı insani yardım faaliyetleri yürüten ve 14 kamp işleten Barzani Vakfı’nın Başkanı Musa Ahmed’e göre yerel yardım örgütlerinin tam kapasite hizmet verebilmesi için uluslararası desteğe ihtiyacı var. Bu desteğin büyük kısmıysa bölgedeki uluslararası havaalanlarından giriş yapıyor.

Musa Ahmet, çatışmalar başladığından bu yana Kürt bölgesinin emniyetli bir yer arayışı içinde olan insanlara kucak açtığını söylüyor.

Bugün yerel saatle 18:00 itibarıyla Kürt bölgesine yapılan uluslararası uçuşlar iptal edilecek. Erbil Uluslararası Havalimanı’nın açıklamasına göre uçuşlar, 29 Aralık’a kadar yapılmayacak.

Gidecek Yer Yok

Bölgedeki aşırı sıcaklar artık yerini sonbahar havasına bırakırken birçok aile evlerine dönmeyi başardı. Kimi ailelerse memleketlerine geri dönme hazırlıkları yapıyor. Ancak çok sayıda ailenin önünde hiçbir seçenek yok.

Barzani Vakfı’nın işlettiği Hasan Şam kapmında yaşayan 43 yaşındaki on çocuk annesi Musullu Meryem Hüseyin, kuzeninin evine dönüp kapısını açtığında büyük bir patlama olduğunu söylüyor. Hüseyin’e göre arkalarında bıraktıkları mahallenin her yeri bombalarla dolu.

Irak’ı IŞİD’dan temizlemek için neredeyse bir yıl önce başlatılan harekat, neredeyse 750 bin kişinin evlerini terk etmelerine yol açtı. Çok sayıda aile, bir değil birkaç kez yer değiştirmek zorunda kaldı. Yardım çalışanları, Irak güçlerinin elindeki bölgelerde yaşayan ailelerin de yoksulluktan ve çatışmalardan kaçmaya devam ettiğini söylüyor. IŞİD, halen dört kent, 500 civarındaysa köyü işgal altında tutuyor.

Sekiz çocuk annesi 37 yaşındaki Şekha, IŞİD kontrolundan kurtarılan birçok kent ve kasabada ise hala elektrik ve su gibi temel belediye hizmetlerinin verilemediğini söylüyor. Bu bölgelerdeki güvenlikse tam anlamıyla sağlanmış değil. Kimi yerlerde hala uykucu hücreler bulunuyor. Bazı noktalarsa bomba uzmanları tarafından henüz incelenmedi.

İlk kez Amerika’nın 2003 yılında Irak’ı işgal etmesi üzerine evini terkeden, bu yıl ise Musul’daki harekat nedeniyle bir kez daha yer değiştirmek zorunda kalan Şehka, “Ne güvenlik var, ne iş var, ne de ailemin karnını doyurmaya imkan var” diyor.

Şekha da kampta yaşayan diğer aileler gibi sadece kendilerine zar zor yetecek kadar su, elektrik ve gıdayla idare etmek zorunda kaldıklarını söylüyor. 38 yaşındaki eşi Muhammed Ahmed ise yapılan yardımların azalmasının yaşam savaşı vermek zorunda kalacakları anlamına geldiğini kaydediyor.

Üç aylık ikiz oğullarını kucağında tutan Muhammed Ahmed, “Açlıktan kaçtık, şimdi yine aç kalabiliriz” diyor.

XS
SM
MD
LG