Ayrıca araştırma sonucuna göre basın özgürlüğünün kısıtlandığı Türkiye’de gençler haber ve bilgi alma aracı olarak gittikçe daha fazla bir şekilde internete ve sosyal medyaya yöneliyor.
Türkiye’de basın özgürlüğünün bir süredir baskı altında olduğunun altını çizen BBG Başkanı Ken Weinstein, araştırmanın tanıtıldığı Washington’daki toplantıda yaptığı konuşmada, “Türkiye’deki mevcut medya ortamında” Amerika’nın Sesi yayınlarına hayati gereksinim duyulduğunu söyledi.
Türkiye yazılı, görsel ve işitsel medya açısından büyük gelişme kaydetse de, tüm medya organları çok ağır siyasi baskı altında bulunuyor. Nüfusun yüzde 23’ü bir şekilde medyanın sağladığı bilgiden memnun değil. İnsan hakları kuruluşu Özgürlük Evi (Freedom House) 2014 yılında Türkiye’yi ilk kez “özgür olmayan ülkeler” kategorisine çekti. Merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütüyse Türkiye’yi basın özgürlüğünde 154’üncü sırada tutuyor. Türkiye bu sıralamada Irak ve Gambiya’nın arasında bulunuyor.
Gallup Dünya Araştırmaları’na göre Türkiye’de basın özgürlüğü konusundaki algılamadaki uçurum gittikçe derinleşiyor. Şirketin son araştırmasına göre Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetine destek verenlerin yüzde 65’i Türkiye’de basın özgürlüğünün olduğuna inanırken, muhalif kesimin yalnızca yüzde 20’si basının özgür olduğuna inanıyor.
Türkiye geçen hafta yüzde 90 izlemeyle televizyonun hala en popüler medya aracı olduğu ülke. İnternet ise geçen hafta yüzde 42 izleme oranıyla ikinci sırada. Bu oran Kürtler arasında da benzerlikler taşıyor. Gallup araştırması, ilk kez Türkiye’deki Kürt nüfusun medya tercihlerini de ayrıntılı biçimde ele aldı.
Yine BBG’ye bağlı olan Uluslararası Yayın Kurumu’nun (IBB) izleyici alışkanlıklarını inceleyen biriminin müdürü William Bell de Kürt nüfusun medya takip alışkanlığının ulusal bazda yapılan örneklemeye oranla “büyük benzerlikler” gösterdiğini belirtti. Kürtler’in Türkiye genelindeki haber izleme alışkanlığı da neredeyse aynı.
Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’deki Kürtler’in neredeyse hepsi Türkçe internet izliyor. Yüzde 37’si Kürtçe internet takip ederken, yüzde 21’i de İngilizce sitelere giriyor. Amerika’nın Sesi iki lehçede Kürtçe yayınlara da sahip.