Erişilebilirlik

Türkiye'den Kudüs'e Giderken Tutuklanan Alman Serbest Bırakıldı


Nisan ayında Türkiye'de gözaltına alınan Alman vatandaşı David Britsch'in serbest bırakılması Berlin’de sevinçle karşılandı. Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, 55 yaşındaki Britsch'in serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladıklarını açıklarken, "Türkiye’de hapishanede aylarca süren belirsizlik sona erdi. Bu kararı ikili ilişkiler açısından ve gerginliğin giderilmesi açısından olumlu bir mesaj olarak yorumluyorum," şeklinde konuştu. Nisan ayında Antakya'da gözaltına alınan Britsch yaklaşık yedi aydır Erzurum'daki bir cezaevinde tutuluyordu. Geçen yıl 21 Kasım 2016 tarihinde Schwerin kentinden yürüyerek yola çıkan ve amacının Kudüs’e gitmek olduğunu belirten Britsch, Suriye sınırı yakınlarında Türk güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştı. Alman Dışişleri Bakanlığı ve Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin devreye girmesinden sonra, Bristch’in sınırdışı edilmek için gözaltına alındığı öğrenilmişti. Dün gece saatlerinde Schwerin’e dönen Britsch, "Noel öncesinde serbest bırakıldığı ve ailesine kavuştuğu için çok mutlu olduğunu," söyledi.

Bu hafta başında da, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından terör örgütü üyesi olmak ve terör propagandası yapmakla suçlanarak tutuklanan, Alman vatandaşı gazeteci ve çevirmen Meşale Tolu şartlı tahliye edilmiş, Tolu’nun Türkiye dışına çıkması yasaklanmıştı. Bristch’in Almanya’ya dönmesi ve Tolu’nun tahliye edilmesinden sonra Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşı gazeteci ve aktivistlerin sayısı yediye indi. Son bir yılda Alman vatandaşlarının siyasi içerikli nedenlerle gözaltına alınmaları veya tutuklanmaları, Ankara ile Berlin arasında gerilim yaratan konuların başında geliyor. Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanması ile başlayan süreç, 5 Temmuz’da Büyükada’da gözaltına alınan insan hakları aktivistleri arasında yer alan Alman vatandaşı Peter Steudtner’in, "silahlı terör örgütüne yardım etmek" suçlaması ile cezaevine konmasından sonra doruğuna ulaşmıştı. Steudtner'in tutuklanmasından sonra, Merkel hükümeti Türkiye'ye yönelik bir dizi yaptırım açıkladı. Bunlar arasında Türkiye’ye AB fonlarının dondurulması, Türkiye için seyahat uyarısının sertleştirilmesi ve Türkiye’de yatırım yapan Alman şirketlerine kredi garantilerinin gözden geçirilmesi söz konusu oldu.

Eski başbakanlarından Gerhard Schröder'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı ve Merkel tarafından onaylandığı öğrenilen görüşmenin ardından Steudtner serbest bırakılarak Berlin’e geri döndü. Bu arada on aydır hapiste tutulan gazeteci Deniz Yücel'e tecrit uygulaması sona erdirildi. Alman tutukluların adım adım serbest kalması süreci ve buna paralel Alman siyasetçilerin Türkiye yönelik sert eleştirilerini frenlemeleri, Berlin kulislerinde her iki tarafın da gergin havayı yumuşatarak, ilişkileri yeniden rahatlatmaya çalıştıklarının işareti olarak yorumlanıyor. SPD’li siyasetçi Nezahat Baraderi de, ikili ilişkilerin iyileştirilmesinin hem ülkeler hem de Almanya’da yaşayan Türkiye kökenliler açısından sadece olumlu etkileri olacağını vurguluyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG