Erişilebilirlik

Kremlin: “Türkiye'nin BRICS'e olan ilgisini memnuniyetle karşılıyoruz”


Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye’nin BRICS’e gösterdiği ilgiyi memnuniyetle karşıladı.
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye’nin BRICS’e gösterdiği ilgiyi memnuniyetle karşıladı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Türkiye'nin BRICS grubunun bir parçası olma isteğini memnuniyetle karşıladığını ve konunun örgütün bir sonraki zirvesinin gündeminde olacağını söyledi.

Peskov; Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika, Etiyopya, İran, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan BRICS'e çeşitli devletler tarafından artan bir ilgi olduğunu, ancak grubun, tüm ülkelerin ilgisine karşılık vermesinin mümkün olmadığını söyledi.

2012 yılından bu yana BRICS üyesi Çin'e bir Türk yetkili tarafından gerçekleştirilen en üst düzey ziyarete başlayan Dışişleri Bakanı Fidan, ziyareti sırasında Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve diğer yetkililerle görüşmelerde bulundu.

Pazartesi günü Çin ve Küreselleşme Merkezi'nde yaptığı bir konuşma sırasında Türkiye'nin BRICS'e katılmak isteyip istemeyeceği sorulan Fidan, “Elbette isteriz, neden istemeyelim?” dedi, ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre Fidan, Ankara'nın BRICS üyeleriyle de işbirliği yapmayı hedeflediğini ve grubun gelecek hafta Rusya'da yapılması planlanan toplantısına katılacağını söyledi.

Ankara'nın BRICS grubuna katılmak için adım atıp atmayacağı henüz netlik kazanmadı. Ankara daha önce gruba resmen katılma arzusunu dile getirmemişti.

NATO üyesi Türkiye, son yıllarda Rusya ile olan ilişkileri nedeniyle Batılı müttefiklerinin eleştirilerine maruz kalmış ve bazı müttefikler, Türkiye'nin “ekseninin” Batı askeri ittifakından uzaklaştığını belirtmişti.

Ankara bunu reddederek ittifakın sadık bir üyesi olmaya devam ettiğini ve Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefini sürdürdüğünü kaydetmişti.

Forum

STÜDYO VOA

Trump için sınırlı dokunulmazlık – 1 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG