Erişilebilirlik

Kremlin: “Putin’in, Erdoğan’la görüşmek üzere Türkiye’ye yapacağı ziyaret üzerinde çalışılıyor”


Astana'da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü toplantısındaki Erdoğan-Putin görüşmesi- 3 Temmuz 2024 (ARŞİV)
Astana'da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü toplantısındaki Erdoğan-Putin görüşmesi- 3 Temmuz 2024 (ARŞİV)

Kremlin, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmek üzere Türkiye'ye yapacağı ziyaret üzerinde çalışıldığını açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, bugün yaptığı açıklamada, Moskova'nın hazırlıklar tamamlandığında Vladimir Putin'in, Erdoğan’la görüşmek üzere Türkiye'yi ziyaret etmesini umduğunu söyledi.

Peskov ayrıca Putin ve Erdoğan'ın Rusya'nın Kazan kentinde yapılacak BRICS zirvesi çerçevesinde görüşmesinin beklendiğini kaydetti. BRICS zirvesi 22-24 Ekim tarihlerinde Rusya'nın Kazan şehrinde yapılacak.

Adını Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın İngilizce isimlerinin baş harflerinden alan BRICS bloğuna İran, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ocak ayında katıldı. Suudi Arabistan da gruba katılmayı düşündüğünü açıkladı. Rusya, Türkiye'nin de üyelik için başvurduğunu iddia etmişti.

"Uygun bir yanıt verilir"

Kremlin Sözcüsü bugünkü açıklamalarında, Ukrayna savaşına da değindi. Peskov, ABD'nin Ukrayna'nın uzun menzilli ATACMS füzeleriyle Rusya'nın derinliklerine saldırmasına izin vermesi halinde Rusya'nın “uygun bir yanıt vereceğini" de söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Batı'yı defalarca güçlerinin Rusya'yı vurmak için uzun menzilli silahlarını kullanmasına izin vermeye çağırdı. ABD Başkanı Joe Biden dün, Kiev'in ATACMS'ler gibi füzeleri kullanmasına yönelik kısıtlamaları kaldırıp kaldırmayacağı sorulduğunda yönetiminin “şu anda bunun üzerinde çalıştığını” söylemişti.

“Putin’in ismini siyasi kavgalara karıştırmayın”

Moskova'nın gündeminde Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump ve Demokrat Parti başkan adayı Kamala Harris arasında dün akşam yapılan canlı yayın tartışması da vardı.

ABD başkanlık münazarasında Vladimir Putin'in adının geçmesinden hoşlanmadıklarını dile getiren Peskov, adayları Putin'i siyasi kavgalarına karıştırmamaya çağırdı.
Putin'in adının ABD'deki iç siyasi mücadelenin bir parçası olarak kullanıldığını ifade eden sözcü, “Bundan gerçekten ama gerçekten hoşlanmıyoruz” dedi.

“ABD'nin Rusya'ya karşı düşmanca ve olumsuz bir tutum içinde olduğunu” söyleyen Peskov, adayların Putin'e yönelik bu tür atıflardan vazgeçmesini umduklarını sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz hafta Putin, Harris'i Trump'a tercih ettiğini ve bunun nedenlerinden birinin de Harris'in “bulaşıcı” kahkahası olduğunu söylediği alaycı bir yorum yapmıştı. Bunun ardından Beyaz Saray, Putin'in ABD seçimleri hakkında yorum yapmayı bırakması gerektiğini ifade etmişti.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG