Erişilebilirlik

Kremlin: “ABD ve Rusya Gershkovich konusunda temasta” 


Rusya, Moskova'da tutuklu bulunan  Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich'i casuslukla suçluyor
Rusya, Moskova'da tutuklu bulunan  Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich'i casuslukla suçluyor

Rusya bugün Moskova’da tutuklu bulunan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich davasıyla ilgili ABD ile "belirli temaslar" olduğunu ancak bu konuyu kamuoyu ile paylaşmak istemediğini kaydetti.

Kremlin bu açıklamayı, ABD Büyükelçisi Lynne Tracy'nin Gershkovich'i Moskova'daki hapishanede ikinci kez ziyaret etmesine izin verilmesinden bir gün sonra yaptı. Saatler sonra ABD'deki Rus Büyükelçiliği, personelinin Ohio'da siber suçlardan tutuklu bulunan Rus vatandaşı Vladimir Dunaev'i ziyaret ettiğini açıkladı.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov'a günlük brifinginde iki ziyaretin zamanlamasının bir müzakere sürecinin başladığını gösterip göstermediği soruldu.

Peskov, "Bu konuda belli temaslar olduğunu söyledik ama biz bunları açıklamak istemiyoruz, bunlar tam bir sessizlik içinde yapılmalı ve devam ettirilmeli. Konsolosluk temaslarına ilişkin yasal hakka gelince, bu hak elbette her iki tarafta da sağlanmalıdır" dedi.

Rusya, Wall Street Journal muhabirini casuslukla suçluyor; Gershkovich ise bunu reddediyor.

Rusya geçmişte ABD ile yüksek profilli mahkum değişimi konusunda anlaşmış, en son geçen yıl uyuşturucu bulundurma ve kaçakçılığı suçlamasıyla hüküm giyen Amerikalı basketbol yıldızı Brittney Griner, ABD’de hüküm giymiş Rus silah kaçakçısı Viktor Bout ile takas edilmişti.

Rusya, davasında bir karara varılana kadar Gershkovich ile ilgili herhangi bir değiş tokuş yapılamayacağını söyledi. Duruşma için şu ana kadar herhangi bir tarih açıklanmadı.

Washington, Rusya'da casusluk suçundan 16 yıl hapis cezasına mahkum edilen eski ABD donanma mensubu Paul Whelan'ı ve Gershkovich’i ABD’ye geri getirmeyi taahhüt etmişti.

Whelan da Gershkovich gibi hakkındaki suçlamaları suçlamaları reddediyor. Washington da her iki ismin de "haksız yere gözaltına alındığını" ifade ediyor.

STÜDYO VOA

Trump için sınırlı dokunulmazlık – 1 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG