Erişilebilirlik

Kopenhag'daki İsrail Büyükelçiliği yakınındaki patlamalardan sonra üç kişi gözaltına alındı


Danimarka polisi, İsrail'in Kopenhag Büyükelçiliği'nin yakınında meydana gelen iki patlamayı araştırdıklarını ve üç kişinin sorgulanmak üzere gözaltına alındığını açıkladı.
Danimarka polisi, İsrail'in Kopenhag Büyükelçiliği'nin yakınında meydana gelen iki patlamayı araştırdıklarını ve üç kişinin sorgulanmak üzere gözaltına alındığını açıkladı.

Danimarka polisi, İsrail'in Kopenhag Büyükelçiliği'nin hemen yakınında meydana gelen iki patlamayı araştırdıklarını ve İsveç vatandaşı üç kişiyi sorgulamak üzere gözaltına aldıklarını açıkladı.

Kopenhag Polis Teşkilatı Şefi Jens Jespersen, iki kişinin Kopenhag'ın ana tren garındaki bir trende yakalandığını, üçüncü kişinin ise patlamalardan kısa süre sonra başkentin başka bir yerinde gözaltına alındığını belirtti.

Jespersen, İsrail Büyükelçiliği'ne yaklaşık 100 metre mesafedeki bir binada hasara yol açan patlamalara iki el bombasının neden olmuş olabileceğini söyledi.

Jespersen, “Büyükelçiliğin bu patlamaların hedefi olup olmadığını kesin olarak söyleyemeyiz. Ayrıca tek başlarına mı, istek üzerine mi yoksa başkalarıyla birlikte mi hareket ettiklerini araştırıyoruz” dedi.

Yaşları 15 ile 20 arasında değişen üç kişinin olayla nasıl bağlantılı olduğunu söylemekten kaçınan Jespersen, polisin iki kişi hakkında yasadışı silah taşımaktan ön suçlamada bulunmayı beklediğini söyledi.

İsrail Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Kopenhag’da yerel saatle 03.20 sularında meydana gelen patlamalarda yaralanan olmadığı ve binada herhangi bir hasar meydana gelmediği belirtilmişti.

Büyükelçilikten bir sözcü, Reuters'a, “Yaşananlar karşısında şoke olmuş durumdayız. Kimse yaralanmadı ve patlamalar meydana geldiğinde büyükelçilikte kimse bulunmuyordu” dedi.

Büyükelçiliğin etrafındaki alan kordon altına alındı. Silahlı Danimarka askeri personeli civarda nöbet tutarken, tulum giyen müfettişlerin olay yerinde kanıt aradığı görüldü.

Patlamalar, İran'ın İsrail'e büyük bir füze saldırısı düzenlemesiyle Ortadoğu'da gerilimin tırmandığı ortamda meydana geldi.

Lübnan'da İran destekli Hizbullah'la savaşan İsrail'in misilleme sözü vermesi daha geniş çaplı bir savaş korkularını körüklüyor.

Danimarka Yahudi Cemaati sözcüsü Reuters'e yaptığı açıklamada, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki büyükelçiliğin yakınında bulunan Yahudi okulu Carolineskolen'in, olay yerine yakınlığı nedeniyle Çarşamba günü kapalı kalacağını söyledi.

İsrail'in İsveç'teki büyükelçiliği yakınlarında da son zamanlarda birkaç güvenlik sorunu oldu. Polis Salı günü bölgede silahla ateş edildiğine dair şüpheleri araştırdıklarını söyledi.

Ocak ayında Stockholm polisine bağlı bir bomba imha ekibi, İsrail Büyükelçiliği binasının dışında “tehlikeli” olduğunu düşündükleri bir cismi etkisiz hale getirmişti.

İsveç'teki olaylarda herhangi bir yaralanma ya da önemli bir hasar meydana gelmedi.

İsveçli yetkililer, güvenlik güçlerinin yerel suç şebekelerini kullanan İran güvenlik servisleriyle bağlantılı birkaç planlı saldırıyı önlediğini söyledi. İran İsveç raporunu “temelsiz” olarak nitelendirdi.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG