Erişilebilirlik

Fransa'dan, Ürdün’deki üssünden İsrail’e askeri destek


Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İran’ın İsrail’e gerçekleştirdiği füze saldırısının ardından, gece Elysee Sarayı’nda başbakan ve dışişleri bakanının da katılımıyla son gelişmeleri ele almak üzere Savunma ve Ulusal Güvenlik Konseyi'ni topladı.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İran’ın İsrail’e gerçekleştirdiği füze saldırısının ardından, gece Elysee Sarayı’nda başbakan ve dışişleri bakanının da katılımıyla son gelişmeleri ele almak üzere Savunma ve Ulusal Güvenlik Konseyi'ni topladı.

Fransa’nın, İran tehdidine karşı Ortadoğu’daki askeri güçlerini seferber ettiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Lübnan'ın egemenliği ve toprak bütünlüğünün, BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararına uygun şekilde yeniden sağlanacağını umduğunu” söyledi.

Macron, Hizbullah'ın İsrail'e yönelik terörist eylemlerini durdurması çağrısında bulunarak, “Fransa, İran tehdidine karşı, İsrail’in güvenliği için, Ortadoğu'daki askeri kaynaklarını harekete geçirdi” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı, İran’ın İsrail’e gerçekleştirdiği füze saldırısının ardından, gece Elysee Sarayı’nda başbakan ve dışişleri bakanının da katılımıyla Lübnan ve Ortadoğu'daki krizdeki son gelişmeleri ele almak üzere Savunma ve Ulusal Güvenlik Konseyi'ni topladı. Toplantıya içişleri, dışişleri ve savunma bakanları ile askeri yetkililer katıldı.

Toplantının ardından dün gece Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Macron’un “Fransa'nın bölgedeki herkes için barış ve güvenliğe olan bağlılığını bir kez daha teyit ettiği” belirtildi.

Bu nedenle İran'ın İsrail'e yönelik yeni saldırılarını mümkün olan en güçlü ifadelerle kınandığı belirtilen açıklamada, “İsrail'in güvenliğine önem veren Fransa, bugün İran tehdidine karşı Ortadoğu'daki askeri kaynaklarını seferber etti. Devlet başkanı ayrıca Fransa'nın Hizbullah'ın İsrail'e ve halkına yönelik terör eylemlerini durdurması yönündeki talebini de hatırlattı” denildi.

İsrail ordusu teyit etti

Fransız haber kanalı BFM TV’ye bağlanan İsrail ordusu Sözcüsü Oliver Rafowicz de, Fransa’nın, ABD ve diğer bölgesel güçlerle, İran saldırısını püskürtmek için kendilerine yardım ettiğini teyit etti.

Rafowicz, Hizbullah'ın İsrail’de bir kara harekatına hazırlandığını tespit ettiklerini, bu nedenle bu sabah Lübnan’daki Hizbullah mevzilerine yönelik operasyonlarının süreceğini açıkladı.

Lübnan’a yardım konferansı

Elysee’den yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Macron, Fransa'nın Lübnan adına harekete geçme arzusunu da dile getirdi. Çok sayıda sivilin mağdur olduğunu vurgulayan Macron, İsrail'in askeri operasyonlarını mümkün olan en kısa sürede sonlandırmasını talep etti.

Macron, “Lübnan'ın egemenliği ve toprak bütünlüğünün, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararına tam olarak uygun şekilde yeniden sağlanacağını umduğunu” söyledi.

Elysee Sarayı’ndaki Güvenlik Konseyi toplantısında, “Lübnan halkını ve kurumlarını destekleyen bir yardım konferansı düzenlenmesi” de kararlaştırıldı.

ABD-Fransa yakın temasta

Fransız ve İsrailli yetkililer, İran’ın füze saldırılarına, ABD ve Ürdün ile birlikte, Fransız askeri güçlerinin de katıldığını açıkladı.

Beyrut’taki temaslarını tamamlayarak bölgeden yeni dönen Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, tansiyonu düşürmek ve diplomatik çabaları koordine etmek için Amerikalı mevkidaşı Antony Blinken ile görüştü.

Paris ve Washington geçen hafta da, İsrail'in Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ı öldüren hava saldırılarını başlatmasından kısa bir süre önce Lübnan'da geçici bir ateşkes sağlamak için diplomatik çalışma yürütmüştü.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, öğleden sonra Ortadoğu'daki durumu görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyi’nin toplanacağını da bildirdi.

Dışişleri Bakanı Barrot yeniden Ortadoğu’ya gidiyor

Bu arada Macron, Dışişleri Bakanı Jean Noel Barrot’ya tekrar Ortadoğu'yu ziyaret etmesi talimatı verdi.

Özellikle Lübnan ve Gazze'deki durumla ilgili olarak, gerilimi azaltma ve mevcut krize her yönüyle kalıcı çözümler bulunmasında rol oynayacak temaslarda bulunmasını istedi.

Güvenlik Konseyi’nde, “Lübnan ve Ortadoğu'daki Fransızlar’ın güvenliğinin sağlanmasına, Ortadoğu'daki bu son gelişmelerin ulusal topraklara olası yansımalarının önlenmesi ve herkesin güvenliğinin sağlanması için azami dikkatin gösterilmesini ve yeterli önlemlerin alınması” da kararlaştırıldı.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG