Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry Mevlüt Çavuşoğlu’la görüşmesini güvenlik, siyasi ve ekonomik konuları içeren “tipik bir Türk-Amerikan gündemiyle dolu bir toplantı” olarak niteledi.
Kerry, Çavuşoğlu ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın “iflas eden liderliği”, Yemen’deki çatışmalar, Libya’da devam eden sorunlar ve geçen hafta Akdeniz’de trajik biçimde ölen yüzlerce göçmen ve enerji güvenliği konularının gündemde olduğunu kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanı Kerry Türkiye ile, hem İran’la yürütülen nükleer müzakereler, hem de Tahran’ın teröre verdiği destek ve bölgedeki istikrarı bozan diğer faaliyetleri konusunda da mutabık olduklarını söyledi.
‘Amerika Türkiye’nin cömertliğini takdir ediyor'
Terörle mücadele, Kerry- Davutoğlu görüşmesinin ana gündemini oluşturdu.IŞİD’in gücünün giderek artan bir baskıyla karşı karşıya kaldığını kaydeden John Kerry, bu mücadelede Türkiye’nin verdiği desteği şu sözlerle övdü: “Liderlikleri zayıflatıldı, para kaynakları sıkıştırıldı ve nefret dolu ideolojilerinin inandırıcılığı düşürüldü. Türkiye bu çabalarda çok önemli bir ortak oldu ve olmaya da devam ediyor. IŞİD zayıflatıldıkça yeni savaşçılara daha çok bağımlı hale geldi. Bu da bizim gençleri ölümcül bir hata yaparak bu gruba katılmamaları konusunda ikna etme gerekirse de katılmalarını önlemek için çabalarımızı arttırmamızı gerektiriyor. Türkiye genişletilmiş bir girişi yasaklı kişiler listesi uygulamaktadır. Üzerine düşen görevi yerine getirmektedir. İnsanı yardım konusunda müttefikimiz 2 milyon mülteci ağırlamasından dolayı Amerika, Türkiye’nin bu cömertliğini takdir etmektedir.”
‘Türkiye ABD arasındaki güvenlik ilişkisi güçlü”
Türkiye Amerika arasındaki güvenlik ilişkisinin kadar güçlü olmaya devam ettiğinin altını çizen ABD Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin Afganistan’daki kararlı destek operasyonunda rolünün önemine ve Irak’taki katkılarına dikkat çekti. Mevlüt Çavuşoğlu ise, güvenlik konusunda Suriye ve Irak’taki IŞİD ve diğer terör örgütleri ile mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye’nin terör örgütüne katılmak üzere bölgeye geçen yabancılar için transit ülke olduğunu ancak bu durumun engellenebilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini kaydetti.
Kıbrıs’ta 2015’te çözüm umudu
Kıbrıs konusunda da Kerry, “ABD ve Türkiye, adanın iki devletli ve iki halklı bir ada olarak tekrar birleşmesi için BM öncülüğündeki müzakereleri destekliyor” derken,Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs konusunda 2015 yılı içinde bir çözüme ulaşmayı umduklarını kaydetti.
Çavuşoğlu, temasları kapsamında Senato çoğunluk lideri Mitch McConnell ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’la görüştü. Bu görüşmeden önce CNN televizyonuna çıkan Çavuşoğlu, IŞİD’le mücadele stratejisinde daha fazla adım atılması ve örgütle karada mücadele yürütülmesi gerektiği konusunu hem Kerry hem de Rice’la görüşmelerinde gündeme getireceğini söylemişti.
Susan Rice'la 1915 olayları ve Ermenistan'la ilişkiler görüşüldü
Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Bernadette Meehan bir yazılı açıklama yayınlayarak, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice'ın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla IŞİD ve yabancı savaşçılarla ortak mücadeleyi güçlendirmenin yollarını görüştüğünü, ılımlı Suriye muhalefetinin deneyimli savaşçılarına yönelik eğit-donat programını değerlendirdiğini bildirdi.
Açıklamada "Büyükelçi Rice, (konuk) Bakan'ı Ermenistan'la ilişkileri geliştirme ve 1915'teki zulümlerle ilgilli Türkiye'de açık ve samimi diyalog tesis etme yönünde somut adımlar atmaya teşvik etti" denildi.