Erişilebilirlik

Kassam Tugayları: “Bir İsrailli rehine öldürüldü, iki kadın rehine ağır yaralandı”


Kudüs'te 7 Ekim saldırısında Hamas tarafından kaçırılanların fotoğraflarının yer aldığı bir duvar.
Kudüs'te 7 Ekim saldırısında Hamas tarafından kaçırılanların fotoğraflarının yer aldığı bir duvar.

Hamas'a bağlı Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde, Pazartesi günü Gazze'de iki ayrı olayda bir İsrailli erkek rehinenin gardiyanı tarafından öldürüldüğünü ve iki kadın rehinenin de ağır yaralandığını söyledi.

Ebu Ubeyde, olayın “İsrail'in Filistinliler’e yönelik katliamlarından” kaynaklandığını söyledi.

Ebu Ubeyde, Telegram'da yayınladığı açıklamada, "Düşman hükümet [İsrail], bu katliamlardan ve Siyonist tutukluların hayatlarını etkileyen tepkilerden tamamen sorumludur" dedi.

Ebu Ubeyde, olayı araştırmak için bir komite kurulduğunu söyledi. Bulguların daha sonra açıklanacağını belirten Kassam Tugayları sözcüsü, iki yaralı rehinenin hayatını kurtarmak için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Kassam Tugayları ilk kez kendi üyelerinden birinin rehineleri öldürdüğünü açıkladı. Örgüt, daha önce rehinelerin öldürülmesini sıklıkla İsrail bombardımanına bağlamıştı.

İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee, X'te Arapça olarak şunları söyledi: "Son birkaç dakikada, terörist Hamas, iki ayrı olayda Hamas aktivistlerinin bir İsrailli [erkek] esiri öldürdüğünü ve iki kadın esiri yaraladığını iddia eden yazılı bir rapor yayınladı. Bu aşamada elimizde Hamas'ın iddialarını doğrulayacak veya çürütecek bir istihbarat belgesi yok. Açıklamanın güvenilirliğini araştırmaya devam ediyoruz ve elimizde bilgi olunca paylaşacağız."

Filistinli örgüt, 31 Temmuz'da Tahran'da Hamas’ın siyasi büro lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesinin ardından, 7 Ekim'deki İsrail saldırısının arkasındaki isimlerden biri olan Gazze lideri Yahya Sinvar'ı yeni liderleri olarak atamıştı.

Cumartesi günü, İsrail'in Gazze'de yerinden edilmiş Filistinli ailelerin yaşadığı bir okul kompleksine düzenlediği hava saldırısında yaklaşık 100 kişi öldü.

İsrail Pazartesi günü ölüler arasında 31 militanın olduğunu söyledi. İsrail’in iddialarını reddeden Hamas ve İslami Cihad, okulda silahlı kişilerin bulunmadığını söyledi.

Perşembe günü Gazze'deki savaşı sona erdirmeyi amaçlayan görüşmelerin sonuçlarına ilişkin beklentiler hakkında çelişkili raporlar var. Hamas Pazar günü, beklenen görüşmelere katılımı konusunda şüpheye sebep oldu.

Ateşkes anlaşmasının amacı, Gazze'deki savaşı sona erdirmek ve İsrail tarafından hapsedilen çok sayıda Filistinli’nin karşılığında Gazze'de tutulan İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak.

Hamas, savaşı sona erdirecek bir anlaşma istiyor. Öte yandan, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise savaşın ancak Hamas ortadan kaldırıldıktan sonra sona ereceğini söylüyor.

Forum

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG