12 Haziran seçim sonuçlarınını değerlendiren Seattle’deki Washington Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Reşat Kasaba, Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtladı ve yeni hükümeti çok yoğun bir iç ve dış politika gündemi beklediğini söyledi. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin aldığı sonucu büyük bir başarı olarak niteleyen Profesör Kasaba şöyle konuştu:
"AKP açısından büyük bir başarı. Sonuç olarak üçüncü seçim zaferi, yüzde 30’lardan başlayıp bugün yüzde 50 oy aldı. Yani her iki seçmenden birinin bir şekilde güvendiği bir parti. CHP de bence başarılı. Oyunu epeyce arttırdı geçen seçimden beri ve Türkiye açısından hem CHP’nin, hem bağımsızların hem de MHP’nin, yani dört partinin parlamentoda güçlü bir şekilde temsil edilmesi bence iyi. Tabii, Türkiye’nin önünde önemli, epey zor iç ve dış sorunlar var. Bunların tartışılarak parlamentoda karara bağlanması, çözüme bağlanması bence hayırlı olacak. Genel olarak bence istikrarı gösteren bir sonuç. O bakımdan ben olumlu görüyorum."
Yeni hükümetin önündeki konuları da sıralayan Profesör Reşat Kasaba bu konuda da şunları söyledi:
"Üç olay var hemen akla gelen. Birincisi tabii anayasa değişikliği. Görünüşe göre, meclisteki partilerin, grupların çoğunun desteklediği birşey bu. Bunun bir tartışma sonucunda, partiler arasında varılacak bir anlaşma sonucunda ortaya çıkması bence iyi olacak, yani 12 Eylül anayasasının bazı anti-demokratik unsurlarının değiştirilmesi açısından. İkincisi ekonomik politika. Tabii hükümetin başta kalması hükümetin ekonomik politikalarının devam edeceğini gösteriyor. Bence bu hem iç piyasalar hem de dış ilişkiler için önemli. Üçüncü bir sorun da tabii güneydoğu olayı, Kürt sorunu. Bence böyle parlamenter yollarla mecliste temsil edilmesi bağımsız milletvekilleri olarak bu grubun, Türkiye için yararlı. Sanıyorum bu, parlamento dışı, daha şiddete dayanan çözümleri de biraz gündem dışında bırakacak."
Hükümetin anayasayla bağlantılı olarak "Kürt Açılımı"na ivme kazandırıp kazandırmayacağı yolundaki bir soruyu da Profesör Kasaba şöyle yanıtladı:
"Bence demokratik açılım, Kürt açılımı canlanabilir çünkü 36 bağımsız milletvekili var, bu tabii bayağı güçlü bir grup. Ne yaparsa hükümet tabii bu grupla işibirliği yaparak ortaya koyacak. Bence bu güzel birşey, çok olumlu bakıyorum."
Üçüncü dönem AKP hükümetinin dış politikada hangi konular ve sorunlarla karşılaşabileceği konusunda da Profesör Kasaba şu yorumda bulundu:
"Türkiye, son birkaç yıldır çok başarılı bir dış politika izledi, çok daha aktif, çok daha göze batan, Ortadoğu’da varlığını hissettiren bir ülke haline geldi. Yalnız tabii bu biraz şanslı bir dönemdi. Sınırların dışında fazla bir sorun yoktu. Şimdi durum çok daha karışık. Çok daha zor bir dönem bekliyor Türkiye’yi. Suriye dış politika açısından Türkiye için çok önemli bir unsurdu. Suriye’yle ilişkiler çok hızlı bir şekilde gelişiyordu. Kıbrıs sorununun bir şekilde halledilmesi gerekiyor çünkü belli ki bu halledilmeden Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle ilişkilerinin daha sağlıklı bir şekilde gelişmesi çok zor olacak. Aynı zamanda Ermenistan’la olan ilişkilerin de bir şekilde çözülmesi lazım. Tabii bazı bakımlardan hükümetin başta kalması ve o bakımdan bir istikrar olması iyi Türkiye’nin dış ilişkileri için fakat sanıyorum bu önümüzdeki dönemde Dışişleri Bakanı Davutoğlu biraz daha zorlanacak dış politikayı yürütürken özellikle komşularla ve bölgede. Yalnız hem Avrupa ve hem de özellikle Amerika sanıyorum Türkiye’yle çok daha yakın çalışmak durumunda kalacak özellikle Suriye konusunda. O bakımdan bayağı sıcak günler bekliyor Türkiye’yi bence."
Amerika'nın Washington eyaletinin Seattle kentindeki Washington Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Profesör Reşat Kasaba'yla yaptığımız söyleşinin tamamını aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz.