Erişilebilirlik

Kargo uçağı kazasında Rusya ve sabotaj iddiası gölgesi


Almanya'dan Litvanya'ya giden giden bir DHL kargo uçağının, hafta başında Vilnius yakınlarında düşmesinin Rus askeri istihbaratıyla bağlantılı bir sabotaj olabileceği iddiası gündeme geldi.
Almanya'dan Litvanya'ya giden giden bir DHL kargo uçağının, hafta başında Vilnius yakınlarında düşmesinin Rus askeri istihbaratıyla bağlantılı bir sabotaj olabileceği iddiası gündeme geldi.

Almanya'nın Leipzig kentinden Litvanya'nın başkenti Vilnius'a giden bir DHL kargo uçağının, Pazartesi sabahı Vilnius Uluslararası Havalimanı yakınlarında düşmesi sonrasında, olayın Rus askeri istihbaratıyla bağlantılı sabotaj olabileceği iddia edildi.

Leipzig’den Vilnius’a gitmek üzere havalanan DHL uçağı, yerel saatle 05.30 civarında Vilnius Havalimanı yakınlarında bir binanın üzerine düştü. Olayda mürettebattan 1 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi ise yaralandı.

DHL tarafından işletilen, İspanyol havayolu şirketi Swiftair tarafından kiralanan uçağın düştüğü binada bulunan 12 kişi kazadan kurtuldu.

Kazadan sonra Litvanyalı yetkililer olay yerinde geniş çaplı bir inceleme başlattı. Birçok ülke, Litvanya'ya destek mesajları gönderdi ve olayın titizlikle araştırılması çağrısında bulundu. Özellikle NATO üyesi ülkeler, bu olayın bölgesel güvenliği tehdit ettiğini belirterek endişelerini dile getirdi.

Uçağın kara kutuları incelenmeye alındı, olası teknik arıza veya hava koşullarının etkisi ihtimali araştırılmaya başlandı. Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, kaza ile ilgili tüm olasılıkların masada olduğunu ve soruşturmanın çok kapsamlı bir şekilde yürütüldüğünü belirtti.

Landsbergis, " Tüm olası seçenekleri değerlendiriyoruz. Henüz net bir delil yok, bu nedenle çok kapsamlı bir soruşturma gerekiyor" dedi.

Olayın sabotaj olabileceği iddialarını yanıtlayan Landsbergis, "Henüz neyin yaşandığını bilmiyoruz; ancak umarım yakında daha fazla bilgiye sahip oluruz" şeklinde konuştu.

Leipzig’den Vilnius’a gitmek üzere havalanan DHL uçağı, yerel saatle 05.30 civarında Vilnius Havalimanı yakınlarında bir binanın üzerine düştü.
Leipzig’den Vilnius’a gitmek üzere havalanan DHL uçağı, yerel saatle 05.30 civarında Vilnius Havalimanı yakınlarında bir binanın üzerine düştü.

Almanya Federal Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, DHL kargo uçağıyla ilgili sabotaj iddialarını güçlendiren bir açıklama yaptı. Breuer, olayın Rusya tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğini ve Moskova’nın amacının Batı savunma sistemlerindeki zayıflıkları ortaya çıkarmak olduğunu belirtti.

Genelkurmay Başkanı, Rusya'nın "hibrit savaş" olarak adlandırdığı ve geleneksel askeri yöntemlerin yanı sıra siber saldırılar, dezenformasyon ve ekonomik baskı gibi yöntemleri bir arada kullandığı bir strateji izlediğini vurguladı. Breuer, DHL uçağının düşürülmesinin de bu stratejinin bir parçası olabileceğini ifade etti.

Öte yandan, uçağının kara kutularının ülke içinde incelenebilecek bir laboratuvar bulunmadığı için yurtdışına gönderileceği açıklandı.

Litvanya Ulusal Kriz Yönetim Merkezi Başkanı Vilmantas Vitkauskas, uçuş veri kaydedicisi ve kokpit ses kaydedicisinin bulunduğu kara kutuların muhtemelen "Avrupa'daki bir müttefik ülkede" inceleneceğini belirtti.

İncelemenin hangi ülkede yapılacağı konusunda net bilgi vermeyen Vitkauskas, bu sayede kaza nedenine dair daha sağlıklı bilgiye ulaşılacağını ifade etti.

Rus sabotajı iddiaları

Almanya, geçen hafta başında Finlandiya ve Almanya arasındaki yaklaşık 1200 kilometre uzunluğundaki C-Lion1 isimli veri kablosunun kesilmesinden sonra da Rusya’yı suçlamıştı.

Savunma Bakanı Boris Pistorius, Baltık Denizi’nde Finlandiya ile Almanya’yı birbirine bağlayan denizaltı telekomünikasyon kablosunun kesilmesini "sabotaj" şeklinde tanımlayarak, "Hiç kimse bu kabloların kazara kesildiğine inanmıyor. Henüz bilmesek de bunun bir sabotaj olduğunu varsaymak zorundayız" şeklinde konuşmuştu.

Litvanya ve bazı Batılı ülkeler, geçmişte DHL uçaklarında benzer olaylar yaşanmasında Rusya'yı suçlamış ve bu tür eylemlerin bir "hibrit savaş" taktiği olduğunu öne sürmüştü.

Son zamanlarda DHL kargo uçaklarında çıkan yangınlar, uluslararası arenada büyük yankı uyandırdı. Batılı istihbarat yetkilileri, ABD seçimleri öncesinde artan bu olayların arkasında Rusya'nın olduğunu, amaçlarının ABD ve Kanada'ya uçan uçaklarda büyük çaplı bir sabotaj gerçekleştirmek olduğunu iddia eden açıklamalar yaptılar.

Geçen Temmuz ayında biri Almanya'nın Leipzig kentinde, diğeri de İngiltere'nin Birmingham kentinde olmak üzere sobataja uygun iki düzeneğin DHL lojistik merkezlerinde patladığı haber alındı. Düzeneklerin, magnezyum bazlı yanıcı bir madde yerleştirilmiş elektrikli masaj aletleri olduğu tespit edildi.

Polonya'da yapılan bir operasyonda, bu düzeneklerin üretimi ve dağıtımıyla ilgili dört kişi tutuklandı. Yetkililer, bu kişilerin yabancı bir istihbarat teşkilatı adına çalıştığını ve amacın Kuzey Amerika'ya gönderilecek ürünler için sabotaja uygun paketler hazırlamak olduğunu açıkladı.

Polonya'nın dış istihbarat teşkilatı başkanı Pawel Szota, Rusya'nın ve özellikle de GRU olarak bilinen Rus askeri istihbarat teşkilatının bu operasyondan sorumlu olduğunu iddia etti. Rusya suçlamaların asılsız olduğunu öne sürdü.

Alman basını: “Savaş hazırlıkları yapılıyor”

DHL uçağı ile ilgili iddialar, Almanya’da Rusya'dan gelebilecek olası bir nükleer saldırıya karşı alınacak önlemlerin tartışıldığı bir döneme rastladı.

Alman medyasına yansıyan haberlerde, Alman ordusunun savaşın Almanya’ya sıçrama ihtimaline karşı hazırlığa başladığı, hazırlanan kapsamlı bir planda Almanya’nın olası bir saldırı durumunda NATO ülkelerinden 800 bin askerle ve cepheye büyük miktarda askeri teçhizat, gıda ve ilaç göndermek için lojistik merkezi görevi göreceği belirtildi.

Ayrıca kritik yerlerin saldırılardan korumasına dair 1000 sayfalık bir ön planlama yapıldığı bildirildi.

Federal Sivil Koruma Dairesi ise "acil durumlarda siviller için sığınak olabilecek yerlerin" listesinin hazırlandığı haberlerini doğruladı.

Listede yeraltı tren istasyonları ve otoparkların yanı sıra devlet binaları ve özel mülkler de yer alacak.

Forum

XS
SM
MD
LG