ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Güney Kore seyahati sırasında iki Kore arasında askerden arındırılmış bölgeyi ziyaret etti. Bu sırada Kuzey Kore doğu kıyısından yeni bir balistik füze fırlattı.
Kamala Harris, askerden arındırılmış bölgeyi ilk ziyaretinde, ağır silahlarla korunan sınır bölgesinin iki Kore'nin izlediği farklı yolların sert bir hatırlatıcısı olduğunu kaydetti.
Harris, ''Kuzey'de zalim bir diktatörlük, artan insan hakları ihlalleri ve istikrarla barışı tehdit eden hukuksuz silah programını görüyoruz'' dedi.
Kamala Harris, ABD ve dünyanın Kuzey Kore'nin tehdit olmadığı, istikrarlı ve barış içinde bir Kore Yarımadası görmeyi istediğini belirtti.
Harris'in Güney Kore ziyareti bölgede Kuzey Kore'nin füze denemeleri ve Çin'in Tayvan Boğazı'daki eylemleri nedeniyle gerilimin arttığı bir döneme denk geldi.
Nükleer deneme endişesi
Ayrıca bu dönemde Kuzey Kore'nin bir nükleer deneme yapmasından da endişe ediliyor. Güney Kore, Pyongyang'ın yeni bir nükleer deneme için hazırlıklarını tamamladığını söylüyor. Kuzey Kore son nükleer denemesini 2006'da yapmıştı. Yeni bir deneme 2017'den bu yana ilk olacak.
Harris ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol temaslarında Kuzey Kore'nin artan nükleer söylemini ve art arda yaptığı füze denemelerini kınadı.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ikilinin ''Japonya'nın dahil olduğu üçlü işbirliği ile gelecekteki provokasyonlara verilecek yanıtı görüştükleri'' belirtildi.
Beyaz Saray, Harris ve Yoon'un Kore Yarımadası’nın nükleerden tam arındırılması ortak hedefini teyit ettiklerini kaydetti.
Harris'in ayrıca "ABD'nin tüm savunma kabiliyetlerinin tamamı" dahil Asya'daki müttefikine ''genişletilmiş caydırıcılık sözünü'' yinelediği kaydedildi.
''Ortak karşı önlemler'' mesajı
Yoon'un ofisinden yapılan açıklamadaysa Kuzey'in nükleer deneme gibi ciddi provokasyonlarına devam etmesi durumunda Harris'le derhal ortak karşı önlemler almayı kararlaştırdıkları belirtildi. Bu önlemlerin ayrıntılarına ise girilmedi.
Kuzey Kore, önleyici nükleer saldırı hakkına bu ay çıkardığı yeni bir yasada yer vermişti. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, ülkesinin nükleer silah ve füze geliştirme nedeninin ''ABD tehditlerine karşı savunma'' olduğunu söylüyor.
Harris, Çin-Tayvan gerilimine de değinerek Tayvan Boğazı'nda barışı ve istikrarı korumanın ''açık ve özgür Hint-Pasifik ilişkilerinin en önemli unsuru'' olduğunu söyledi.
ABD Başkanı Joe Biden'ın yardımcıları Çin'le bölgede baş edebilmek için ittifaklar oluşturmaya çalışıyor.
Ancak Yoon Pazar günü CNN televizyonunda yayınlanan bir röportajında Tayvan nedeniyle yaşanacak bir ihtilafta Kuzey Kore'nin provokasyon yapmasının mümkün olduğunu ve öncelikle bu kaygıya odaklanılması gerektiğini söylemişti.
Kuzey'in füze denemelerine karşılık ortak tatbikatlar
Kuzey Kore dün de doğu kıyısından iki kısa menzilli füze fırlatmıştı. Bu sırada Güney Kore ve ABD bir uçak gemisinin de katıldığı ortak tatbikat düzenliyordu.
Güney Kore ve Japonya donanmaları Cuma günü ABD güçleriyle birlikte aralarında denizaltından fırlatılan balistik füzelerin de olduğu Kuzey Kore'den gelebilecek tehditlerle mücadele için üçlü tatbikat yapacaklarını açıkladı.
Tatbikata USS Ronald Reagan uçak gemisinin dahil olduğu savaş gemileri de katılacak. Bunlar arasında USS Chancellorsville güdümlü füze kruvazörü, USS Barry güdümlü füze destroyeri, Güney Kore'nin Munmu the Great savaş gemisi ve Japonya'nın Asahi tankeri yer alıyor.
Harris ve Yoon, Güney Kore'nin otomobil üreticilerini dezavantajlı hale getirmesinden korktuğu ABD elektrikli araç sübvansiyonlarındaki değişiklikleri de görüştü.
Ayrıca Harris'in internet servis sağlayıcısı Naver Corp 035420.KS'nin CEO'su Choi Soo-yeon, "Minari"deki rolüyle Oscar kazanan kadın oyuncu Youn Yuh-jung, Olimpiyat artistik patinaj şampiyonu Kim Yuna ve roman yazarı Kim Sagwa ile biraraya geldiği belirtildi.