Erişilebilirlik

Kalp Krizinden Sonra Sağlıklı Yaşamın Sırları


Kalp Krizi Sonrasında Sağlıklı Yaşamın Sırları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü uzmanı Doktor Patrice Desvigne-Nickens'in sağlıklı yaşam için üç tavsiyesi var: 'Sigara içmeyin, kilo almayın ve spor yapın'

Doktorlar, kalp krizi veya felç geçirenlere kilo vermeleri, egzersize başlamaları veya sigarayı bırakmalarını tavsiye eder. Yeni bir araştırma bu hastaların kendilerine verilen tavsiyelere ne kadar uyduklarını inceliyor.

Sağlıklı bir yaşam tarzı, her fırsatta dile getirilen bir konu.

Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü uzmanı Doktor Patrice Desvigne-Nickens,
“Kalp hastalıkları önlenebilir. Sağlıklı hayat tarzı riskleri azaltıyor,” şeklinde konuşuyor.

Doktor Desvigne-Nickens’in, sağlıklı yaşam için üç tavsiyesi var: “Sigara içmeyin, kilo almayın ve spor yapın.”

Bu üç unsurdan birini bile ihmal etmek, kalp-damar hastalıklarını tetikliyor. Bunun yol açtığı kalp krizi ve felç, tüm dünyada bir numaralı ölüm nedeni.

Ontario Hamilton Hastanesi araştırmacılarından Koon Teo da, zengin, orta gelirli ve yoksul ülkelerde, kalp krizi veya felç geçirenlerin bu tavsiyelere uyup uymadığını araştırmış: “Kalp krizi veya felç geçirenlerin beşte biri sigara içmeye devam ediyor, sadece üçte biri düzenli egzersiz yapıyor. Beşte ikisi de sağlıklı bir diyet uyguluyor.”

Bu hem zengin, hem orta gelirli, hem de yoksul ülkeler için geçerli.

Teo, “Yoksul ülkelerdekiler sağlıklı beslenmeyenler, ama zengin ülkelerde yaşayanlar da pek farklı değil,” şeklinde konuşuyor.

Araştırmaya katılanların sadece %4’ü her üç tavsiyeye de uyuyor.

Teo, “Bütün ülkeler bu araştırmanın sonuçlarını dikkate almalı ve özellikle kalp krizi veya felç geçirenlerin sağlıklı hayat tarzını benimsemelerini sağlamalı,” diyor.

Son yıllarda tansiyon konusunda bilinç yaratmak ve tuz kullanımını azaltmak için ulusal ve uluslararası kampanyalar hız kazandı. Her ikisi de kalp krizi ve felç riskini düşürebilir. Bir Milyon Kalp adlı kampanyanın yöneticilerinden Janet Wright’ın tavsiyeleri şunlar: “Sağlığınız için küçük bir değişiklik yapın ve bunu hergün uygulayın. Diyetinize her gün bir meyve veya sebze ekleyin. Yavaş yavaş egzersizi haftada 2,5 saate çıkarın.”

Cleveland Kliniği, çalışanlarının sağlıklarını güçlendirmek amacıyla bir program uyguluyor. Doktor Michael Roizen, programı özetliyor: “Asıl önemli olan programa başlamak. Adımlarınızı ölçmeye yarayan pedometrelerden alın ve günde en az 10 bin adım atmaya çalışın.”

Yüksek tansiyon ilacı alıyorsanız, mutlaka doktor tavsiyesine uyun.

Janet Wright, “Kontrol altına alınmayan tansiyon hergün kalbe, böbreklere, gözlere ve damarlara zarar veriyor. Bu da kalp krizi ve felç riskini daha da arttırıyor,” şeklinde konuşuyor.

Uzmanlara göre, bu basit yöntemlerle kalp krizi ve felç riskini düşürmek mümkün.
XS
SM
MD
LG