Erişilebilirlik

Kırım Platformu Zirvesi toplanıyor


Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş altıncı ayına girerken, Kırım'ın Ukrayna toprağı olduğunu söyleyen Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin geçen yıl kurduğu Kırım Platformu Zirvesi'nin ikincisi, yarın Kiev'de yapılacak.

Savaş nedeniyle çevrimiçi formatta düzenlenen zirveye 40 hükümet ve devlet başkanının yanısıra, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejčinović Burić'in de aralarında olduğu 20 uluslararası kuruluş yöneticisi katılıyor.

Avrupa Birliği savunma ve dışişleri bakanları da gelecek hafta başında "Ukrayna ordusuna yardım ve eğitim misyonunu" tartışmak için toplanıyor.

Kırım Platformu Zirvesi, Ukrayna ordusunun Rusya’nın elindeki Kırım'a saldırıları ve Moskova'nın, Kiev'i Putin'e yakın olduğunu bilinen aşırı sağcı Aleksandr Dugin’in kızı Daria Dugina'ya suikast düzenlemekle suçladığı bir atmosferde toplanıyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, 23 Ağustos'ta Uluslararası Kırım Platformu'nun ikinci zirvesine, 60'a yakın hükümet ve devlet başkanı ile uluslararası örgüt yöneticisinin katılacağını açıkladı. Kuleba, Kiev'den çevrimiçi yapılacak toplantıya özellikle Asya, Afrika ve Latin Amerika kıtalarından ülkelerin katılmasıyla, toplantının "gerçek küresel bir zirveye dönüştüğünü" dile getirdi.

Kırım Platformu zirvesinin katılımcıları, "Azak Denizi ve Karadeniz sularında güvenlik ve seyrüsefer özgürlüğü, Rusya Federasyonu'na yönelik yaptırımlar ve yarımadanın yasadışı ilhakı ve Ukrayna'nın 1991 sınırlarının tanınması" konularını ele alacak.

Dışişleri Bakanı Kuleba, zirveye katılım seviyesine ilişkin, "Yeni ülkeler ve uluslararası örgüt yöneticilerinden şimdiden teyit aldık. Katılımcıların seviyesi de daha yüksek olacak. Geçen yıl 46 delegasyondan 15'i devlet, hükümet ve parlamento başkanları düzeyinde temsil edildi. Düşmanımızın işini kolaylaştırmamak için detayları açıklamıyorum. Yarın her şeyi göreceksiniz" dedi.

Zirve dolayısıyla Kiev'de açıklamalarda bulunan Ukraynalı bakan, Kırım Platformu’nu gerçekten küresel bir zirve haline getirmek istediklerini belirterek, "Yalnızca Kırım ile ilgili değil, genel olarak adalet, uluslararası hukuk, sınırlara saygı ve toprak bütünlüğü ilkesine bağlılık" konularını görüşeceklerini kaydetti.

Kuleba, "Tüm dünya, Uluslararası Kırım Platformu'nun başarısıyla ilgilenmekte. Çünkü bu zirve, Kırım'ın işgalden kurtarılması ve uluslararası hukukun restorasyonu amacını güdüyor. Rusya işgal ettiği yarımadayı, saldırganlığı ve tüm dünyayı istikrarsızlaştırması için askeri bir üs olarak kullanıyor. Tüm Karadeniz bölgesinin, Avrupa'nın ve dünyanın güvenliği bu zirvede ele alınacak. Katılımcı sayısının üçte birden fazla artması ve katılım coğrafyasının gerçek anlamda küresel hale gelmesi, tüm dünyanın hareket halinde olduğunu göstermektedir" dedi.

Kuleba, Ukrayna'nın işgalinin, Kırım'ın işgalinin tamamlanmasının Rusya açısından ne kadar önemli olduğunu gösterdiğinin altını çizdi. Rusya'nın Kırım yarımadasını, tüm dünyayı istikrarsızlaştıran saldırılarının üssü olarak kullandığını da sözlerine ekleyen Kuleba, "Kırım yeniden Ukrayna'nın kontroluna geçerse, bu bütün Karadeniz bölgesinin, Avrupa'nın ve dünyanın güvencesi olacak. Kırım Platformu Zirvesi'ne katılımın üç kat artması ve coğrafi açıdan küresel hale gelmesi, tüm dünyanın Kırım'ın yeniden Ukrayna'ya dönmesi konusunda Ukrayna'nın yanında olduğunu gösteriyor. Kırım'ın Ukrayna'ya geri dönmesi diplomatik ekibimizin temel ilkelerinden birisidir. Bunu asla unutmayacağız ve bu talebi asla terk etmeyeceğiz. Yeniden adalet sağlanacak ve Ukrayna'nın olan Kırım, Ukrayna'ya dönecek" diye konuştu.

NATO ve Avrupa Konseyi de katılacak

Geçen yıl ilki yapılan Kırım Platformu zirvesine Genel Sekreter yardımcısı seviyesinde katılan NATO'yu, bu yıl Rusya'ya karşı Ukrayna'yı savunan cepheyi yöneten Genel Sekreter Jens Stoltenberg temsil edecek. Stoltenberg, yarın öğle saatlerinde Zirve de bir de konuşma yapacak.

Zirveye katılan önemli isimlerden birisi de, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejčinović Buriç olacak.

Buriç de, savaş nedeniyle ortaya çıkan insan hakları ihlallerine ilişkin Konsey'in raporunu sunacak ve örgütün Ukrayna'ya sağladığı desteği içeren bir konuşma yapacak.

AB Ukrayna ordusunu eğitecek

Toplantıya katılması beklenen AB Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Josep Borrell de, "AB'nin Ukrayna ordusuna yardım ve eğitim misyonu" sunmaya hazırlandığını açıkladı.

Gelecek hafta başında, dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da toplanacak olan AB Savunma bakanları ile Dışişleri Bakanları'nın konuyu görüşeceğini belirten Borrell, İspanya'da düzenlediği basın toplantısında, AB'nin Mali, Nijer ve Mozambik'te yaptığı gibi Ukrayna'da da eğitim misyonu vermeye hazırlandığını belirtti.

Ukrayna'da 6 aydan fazla süren savaşın, daha da uzun süreceğine dikkat çeken AB diplomasisinin şefi Borrell, "AB sadece teçhizat tedariki açısından değil, aynı zamanda eğitim ve ordunun örgütlenmesine yardımcı olmak açısından da çaba göstermeli. Prag'daki Savunma bakanları toplantısına bu öneriyi 27 üye ülke bakanına sunacağız. Bu misyonun kurulması için karar alınmasını bekliyorum" dedi.

Kırım Platformu nedir?

Kırım Platformu Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline son vererek yarımadanın kontrolunu yeniden sağlamak için Rusya'ya yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini ve Rusya'ya uluslararası baskıyı arttırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak ve insan hakları ihlallerini önlemek amacıyla Zelenski tarafından geçen yıl kuruldu.

Kiev’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesiyle resmen faaliyete başladı. İlk zirveye katılan 46 ülke ve örgüt ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.

Platformun devlet ve hükümet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolararası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde çalışması öngörülüyor.

XS
SM
MD
LG