Erişilebilirlik

Ukrayna Bağımsızlık Günü Kutlamalarını Yasakladı


Ukraynalı yerel yetkililer, Ukrayna'nın Sovyetler Birliği'nden ayrılmasının kutlandığı 24 Ağustos Bağımsızlık Günü'nde Rusya'nın füze saldırısı düzenleme olasılığı nedeniyle halka açık kutlama yapılmasının yasaklandığını açıkladı. Ukrayna'nın en büyük ikinci kenti Harkiv'deyse olası Rus saldırısı tehdidi nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Ukrayna'dan yapılan açıklamada, Rusya'nın, Avrupa'nın en büyük nükleer enerji santrali olan Zaporijya'nın kuzey ve batısında bulunan kasabalara füze fırlattığı bildirildi. Zaporijya nükleer tesisi, Şubat ayında başlayan işgalden kısa süre sonra Rus kuvvetleri tarafından ele geçirilmişti.

Dnipro Nehri'nin güney yakasında, Rus işgali altındaki bölgede bulunan Zaporijya nükleer reaktör kompleksine yapılan topçu ve roket saldırıları, nükleer felaket korkularını tırmandırdı ve bölgenin askerden arındırılması çağrılarına yol açtı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, haftasonunda, Ukrayna'nın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığının 31'inci yıldönümünün kutlanacağı Çarşamba gününden önce Rusya'nın daha ağır saldırılarda bulunabileceği riskine karşı uyarı yaptı.

Kiev askeri idaresi tarafından yayınlanan ve üzerinde idarenin başkanı Mikola Jirnov'un imzası bulunan belgeye göre Kiev'deki yerel yetkililer, Bağımsızlık Günü kutlamaları kapsamında yürüyüşleri ve kamuya açık diğer kitlesel etkinlikleri Perşembe gününe kadar yasakladı.

Ukrayna'nın kuzeydoğusunda bulunan ve sık sık Rusya'nın uzun menzilli bombardımanına maruz kalan Harkiv kentinin belediye başkanı İhor Terekov, yarından Perşembe gününe kadar öğleden sonra 16.00 ile sabah 07.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacağını bildirdi.

Güneyde Rus işgali altındaki bölgenin yakınındaki liman kenti Mikolayiv'deyse bölge valisi Vitali Kim, yarın ve Çarşamba günü kent sakinlerinin tedbir amaçlı olarak evlerinden çalışmaları talimatı üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Vitali Kim, halkın kalabalık gruplar halinde toplanmamaları gerektiği uyarısı da yaptı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Cumartesi akşamı yayınlanan video mesajında, Moskova'nın Çarşamba günkü Bağımsızlık Günü öncesinde "özellikle çirkin bir şey" yapmaya çalışabileceğini söyledi. 24 Ağustos, aynı zamanda Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin altıncı ayını doldurduğu dün olma özelliği taşıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile "tüm tehditleri" ele aldığını söyleyen Zelenski, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Gene Sekreteri Antonio Guterres'le de temasta olduğu mesajı verdi.

Rusya'ya atıfta bulunan Zelenski, "Ukrayna'nın tüm ortakları, terör devletinin bu hafta neler yapmaya hazırlanabileceği konusunda bilgilendirildi" dedi.

Financial Times gazetesinde dün yayınlanan ve Rusya'nın Cenevre'deki Birleşmiş Milletler Temsilcisi Gennadi Gatilov'un sözlerine dayandırılan haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diyaloğa arabuluculuk yapmaya çalıştığı kaydedildi.

Ancak habere göre Gatilov, Zelenski ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin arasında görüşme olacağına ilişkin spekülasyonları yalanladı ve "bu toplantının yapılması için hiçbir pratik platform bulunmuyor" ifadelerini kullandı.

Nükleer risk

Ukrayna ve Rusya, son haftalarda Dnipro Nehri'nin Rus işgali altındaki güney yakasında bulunan Zaporijya nükleer reaktör kompleksine art arda yapılan topçu saldırıları nedeniyle birbirini suçluyor.

Kiev, Moskova'yı, nükleer santral bölgesine asker ve askeri ekipman konuşlandırmakla ve tesisi, Ukrayna hükümetinin kontrolu altındaki batı ve kuzey bölgelerini bombardımana tutmak için bir kalkan olarak kullanmakla suçluyor. Rusya bu suçlamayı reddediyor ve Ukrayna'nın nükleer tesisi topçu ateşi ve insansız hava araçlarıyla hedef aldığını iddia ediyor.

Rus güçleri, Dnipro Nehri kıyısında, Zaporijya nükleer santralinin karşısında bulunan Nikopol'e roket fırlattı. Bölge Valisi Valentin Rezniçenko, Telegram üzerinden paylaştığı mesajında, kuzeybatıdaki Krivyi Rih ve kuzeydoğudaki Sinelnikovski bölgelerinin de Rus saldırılarına hedef olduğunu kaydetti.

Ukrayna ayrıca güneybatıda, ülkenin ikinci en büyük nükleer santralinin yakınındaki Voznesensk'e de Rusya'nın füze saldırısında bulunduğunu bildirdi.

Ukrayna'nın savaşın erken safhalarında Rusya'nın Kiev'i ele geçirme girişimini bertaraf etmesinden bu yana çatışmalar daha çok doğu ve güneydeki cephelerde devam ediyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, bu sabah yayınladığı güncellemede, Rus kuvvetlerinin Mikolayiv yönündeki Blahodnatne bölgesine doğru artarak devam eden ilerlemeler sağladığını bildirdi.

Rusya ayrıca Donetsk'te kilit öneme sahip olan Piski, Bakmut ve Kramatorsk kasabalarına doğru da ilerleme kaydetmeye çalışıyor.

Ukrayna askeri komutasından verilen bilgiye göre Rus topçu saldırıları ve roketleri, Bakmut yakınındaki Soledar, Zaytseve ve Bilohorivka bölgelerini vurdu.

Yerel idare, en az iki sivilin öldüğünü duyurdu. Rusya ise sivilleri hedef aldığı iddiasını reddediyor.

Reuters haber ajansı, savaş cephesinden alınan haberleri bağımsız kaynaklardan doğrulayamadı.

"Rusya'yla savaşta yaklaşık 9 bin Ukraynalı ordu mensubu öldürüldü"

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada Rusya'yla savaşta yaklaşık 9 bin Ukraynalı askeri personelin öldüğü bildirildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı General Valeriy Zalujnyi tarafından açıklanan bu rakam, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiği 24 Şubat tarihinden bu yana Ukrayna ordusunun en üst kademesinin ölen askeri personel sayısına ilişkin sağladığı ilk veri oldu.

General Zalujnyi, eski muhariplerin ve savaşta ölen askerlerin ailelerinin onuruna düzenlenen konferansta, başkent Kiev dahil Ukrayna'nın bazı bölgelerinde çocukların korunmaya ihtiyacı olduğunu kaydetti.

General Zalujnyi, Rusya'yla savaşta ölenlerin sayısına ilişkin verilerin, sınır muhafızları gibi, tüm personeli kapsayıp kapsamadığını söylemedi. Cumhurbaşkanı Zelenski de konferansta, 1 milyon kişinin Ukrayna'nın savunmasına destek verdiğini belirtti.

General Zalujnyi, savaşta şimdiye kadar ölen sivillerin ya da Rus personelin sayısı konusunda bilgi vermedi. Ancak Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın asker kaybının 45 bin 400 olduğunu bildiriyor. Rusya ise kaç askerinin savaşta öldüğünü açıklamadı.

Reuters haber ajansı, her iki tarafın da verdiği kayıplara ilişkin rakamları bağımsız kaynaklardan doğrulayamadı.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG