Erişilebilirlik

“İzmir Limanı’nın işletme hakları için Birleşik Arap Emirlikleri ile görüşmeler sürüyor”


Türkiye Varlık Fonu portföyündeki İzmir Alsancak Limanı’nın işletme haklarının devri için Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dabi Limanı ile ortak girişim konusunda görüşmelere devam ediyor
Türkiye Varlık Fonu portföyündeki İzmir Alsancak Limanı’nın işletme haklarının devri için Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dabi Limanı ile ortak girişim konusunda görüşmelere devam ediyor

Türkiye, İzmir’deki Alsancak Limanı’nın işletme haklarının devri için Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dabi Limanı ile ortak girişim konusunda görüşmelere devam ediyor.

Reuters haber ajansı, Aralık ayında Abu Dabi'nin, yaklaşık 500 milyon dolar değerinde olabilecek olası bir anlaşmayla Alsancak Limanı'nın işletmesini üstlenmek üzere hisse satın almakla ilgilendiğini yazmıştı.

Aralık ayında Reuters’a konuşan ancak anlaşma henüz kesinleşmediği için isimlerinin açıklanmasını istemeyen dört kaynağa dayandırılan habere göre, olası anlaşma kapsamında devlet kontrolündeki Abu Dabi Limanları Grubu 2017 yılında Türkiye Varlık Fonu’na devredilen İzmir Alsancak Limanı’nı işletmek üzere kurulacak bir kuruluşa yatırım yapacak.

Abu Dabi Limanları Grubu, yaklaşık 2 bin 500 çalışanı ile BAE'de 10 liman ve terminalin sahibi ve işletmecisi.

Geçen yaz, satışın gerçekleşeceği iddiaları üzerine CHP İzmir İl Yönetimi, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda partili, satıştan vazgeçilmesi için hükümete çağrıda bulunmuştu.

Abu Dabi Limanı ve Türkiye arasındaki görüşmeler hakkında bilgi sahibi iki kaynak Reuters’a, anlaşmanın tamamlanmasının bölgesel rekabet ve kapasite koşullarındaki değişiklikler nedeniyle geciktiğini söyledi. Kaynaklar, ayrıca anlaşmaya son halini vermek için görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Kaynaklardan biri, "Türkiye diğer potansiyel alıcılarla görüşmeler yürüttü ancak Abu Dabi Limanı ile ilerlemeye karar verdi. Değişen rekabet ve kapasite koşulları nihai anlaşmayı geciktirdi. Görüşmeler devam ediyor" dedi.

İkinci kaynak ise 1959 yılında faaliyete geçen İzmir Limanı'nın güçlü lojistik bağlantılara sahip olduğunu ancak yatırıma ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Türkiye Varlık Fonu'nun portföyünde bulunan İzmir Limanı, konteyner hacmi ve yük tonajı bakımından Türkiye'nin en büyük limanları arasında yer alıyor.

Türkiye Varlık Fonu, Reuters'ın sorularına yazılı yanıt vererek, ülke ve liman için katma değer yaratmak istediğini söyledi.

Açıklamada, "Türkiye Varlık Fonu olarak, ülkemiz ve İzmir Limanı için en yüksek katma değeri yaratma ve varlıklarımızın değerini arttırma hedefimiz doğrultusunda, ülkemizin potansiyel faydası için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" denildi.

Abu Dabi Limanı henüz konu hakkında bir yorum yapmadı.

Forum

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG