1986 yılında öldürülen eski İsveç Başbakanı Olof Palme’nin cinayet davası kapandı. Savcılıktan yapılan açıklamada, Palme’yi öldürdüğü saptanan kişinin 2002 yılında hayatını kaybetmiş olması nedeniyle davanın kapatıldığı aktarıldı.
Palme, 1986 yılında Stockholm’de eşi ve oğluyla birlikte gittiği bir sinema salonundan çıktığı sırada vurularak öldürülmüştü.
Yıllarca gizemini koruyan davayı 2017 yılında devralan savcı Krister Petersson, Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada, cinayetin o dönemlerde de şüpheli olarak sorguya çekilen ancak serbest bırakılan Stig Engstrom tarafından işlendiği kanaatine varıldığını ancak bu şahsın 2002 yılında ölmüş olması nedeniyle davanın kapatıldığını söyledi.
Engstrom’un grafik tasarımcı olarak çalıştığı, askeri bir geçmişi olduğu, o dönemlerde suç mahalli yakınlarında bir ofiste çalıştığı, bir silah kulübü üyesi olduğu ve Palme’nin politikalarına sert şekilde karşı çıktığı, savcılık soruşturmalarında elde edilen bulgular arasında.
Davayla ilgilenen yetkililer, 30 yıldan fazla bir süredir devam eden soruşturmalar kapsamında 10 binden fazla kişinin sorguya çekildiğini ve 100’den fazla şüphelinin suçu üstlendiğini aktardı.
Cinayetin gizemi, birçok komplo teorisini de beraberinde getirmişti. ABD Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA), Kürt milisler ve Güney Afrika güvenlik güçleri, cinayetten sorumlu olduğu yönünde komplo teorilerinde adı geçen gruplar arasında.
İsveç’te uzun yıllar Sosyal Demokratlar'ın liderliğini yapan ve iki dönem başbakan seçilen Palme, İskandinavya’nın güçlü sosyal devlet yapısının baş mimarlarındandı. Palme, Soğuk Savaş döneminde hem ABD hem de SSCB’ne karşı sert eleştirileriyle biliniyordu.
Savcılığın açıklamasının ardından gazetecilerle konuşan Başbakan Stefan Lofven, “Bu yaranın artık iyileşmesine izin verilmesini içtenlikle diliyorum” dedi.