Ankara’nın "teröre verdiği destek" nedeniyle NATO üyeliğine veto koyduğu İsveç'in yeni başbakanı Ulf Kristersson, "Türkiye'nin güvenlik endişelerini gidermek için çabalarını arttıracaklarını ve en kısa sürede Ankara'yı ziyaret etmeye hazır olduğunu" açıkladı.
İsveç'te geçen ay yapılan seçimleri kazanan sağ-aşırı sağ koalisyon hükümetinin Başbakanı Kristersson, ilk kez bir AB zirvesine katıldı.
Enerji fiyatlarındaki artışları dizginlemek isteyen 27 AB ülkesinin liderleriyle Brüksel'de biraraya gelmeden önce NATO karargahına giderek Genel Sekreter Jens Stoltenberg ile görüşen Kristersson, ülkesinin NATO'ya gelinen durumu değerlendirdiklerini belirtti.
Ortak basın toplantısında İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusu hakkında görüştüklerini belirten Kristersson, Yeni İsveç hükümeti olarak NATO'ya katılıma büyük önem verdiklerini, hükümet değişiminin bu süreci etkilemeyeceğini söyledi.
Kristersson, Türkiye'nin daha önce gündeme getirdiği güvenlik endişelerine değindiği ortak basın toplantısında, "Hükümet olarak, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan Üçlü Memorandum'a bağlı kalacağız ve uygulamak için çabalarımızı arttıracağız. Üçlü memorandum, İsveç ve Türkiye arasında terörle mücadelede iş birliği için yeni mekanizmalar kurdu. Terörle mücadele bizim için de önceliktir. Taahhütlerimizde ciddiyiz" dedi.
Kristersson, "Bir önceki hükümetten daha fazla ne tür bir çaba göstereceksiniz?" sorusuna, "Terörle mücadele konusunda yeni bir yasa çıkarıldı. Biz önceki hükümet gibi Türkiye ile anlaşmaya bağlıyız. Ancak verdiğimiz sözleri hayata geçirmek için bizim elimizde şimdi daha fazla araç bulunuyor" dedi.
Türkiye'ye gitmeyi planlayıp planlamadığı yolundaki bir soruya da Kristersson, "En kısa zamanda Ankara'ya gitmeye hazırım. Bu mesajı Türk dostlarımıza da ilettik" yanıtını verdi.
Kristersson, NATO'nun nükleer doktrini dahil olmak üzere üyelik ile ilgili yükümlükleri yerine getireceklerini, NATO'nun savunma harcaması hedeflerine uyacaklarını, toplu savunmaya katkı sağlayacaklarını söyledi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de yeni başbakanın terörle mücadele konusundaki açıklamalarından memnuniyet duyduğunu, "Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarının önemli olduğu görüşü üzerinde uzlaştıklarını" kaydetti.
Stoltenberg, "Muhtırada, Türkiye'ye silah satışı kısıtlamalarının kaldırılması, terörle mücadelede iş birliğinin artırılması, PKK dahil terör örgütlerine katılımın yasaklanması ile suçluların iadesi ve terörün finansmanı gibi konular yer alıyor. Bu konularda İsveç'in attığı adımlardan memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.
Finlandiya ile birlikte "acil üyelik" başvurusunda bulunan İsveç'in NATO üyeliğine 30 ittifak üyesinden 28'i onay verirken, yalnızca Türkiye ve Macaristan veto etmeye devam ediyor.