Erişilebilirlik

“İsrail hava saldırılarında dördü çocuk 16 Filistinli öldü”


Filistinli yetkililer İsrail'in Pazartesi günü Gazze Şeridi'nde düzenlediği hava saldırılarında beşi kadın ve dördü çocuk 16 kişinin öldüğünü açıkladı.
Filistinli yetkililer İsrail'in Pazartesi günü Gazze Şeridi'nde düzenlediği hava saldırılarında beşi kadın ve dördü çocuk 16 kişinin öldüğünü açıkladı.

Filistinli yetkililer İsrail'in Pazartesi günü Gazze Şeridi'nde düzenlediği hava saldırılarında beşi kadın ve dördü çocuk 16 kişinin öldüğünü açıkladı.

Gazze'nin merkezinde yer alan Nuseyrat mülteci kampında bir evin vurulması sonucu aralarında dört kadın ve iki çocuğun bulunduğu en az 10 kişi hayatını kaybetti.

Cesetleri teslim alan Avda Hastanesi ölü sayısını doğruladı ve 13 kişinin de yaralandığını bildirdi. Hastane kayıtları, ölenler arasında bir anne, çocuğu ve beş kardeşinin de bulunduğunu gösteriyor.

Hamas yönetimine bağlı olarak faaliyet gösteren Sivil Savunma'ya göre Gazze kent merkezinde bir eve düzenlenen başka bir saldırıda da aralarında bir kadın ve iki çocuğun bulunduğu altı kişi öldü.

İsrail sadece militanları hedef aldığını kaydediyor ve Hamas ile diğer silahlı grupları yerleşim bölgelerinde faaliyet göstererek sivilleri tehlikeye atmakla suçluyor. Ordu, genellikle kadın ve çocukların öldüğü bireysel saldırılar hakkında nadiren yorum yapıyor.

Gazze'deki sağlık yetkilileri, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısının yaklaşık bir yıl önce İsrail-Hamas savaşını tetiklemesinden bu yana bölgede en az 41 bin 226 Filistinli’nin öldürüldüğünü, 95 bin 413 Filistinli’nin de yaralandığını bildirdi.

Yetkililer, ölü ve yaralı sayımında militanlar ve siviller arasında ayrım yapmıyor ancak öldürülenlerin yarısından biraz fazlasının kadın ve çocuk olduğunu kaydediyor.

İsrail 17 binden fazla militanı öldürdüğünü söylüyor; ancak kanıt sunmuyor.

Savaş büyük yıkıma neden olan savaş Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 90'ını yerinden etti.

“Gazze’deki çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşaması yüzde 90 oranında tamamlandı”

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), Gazze'deki çocuk felci aşı kampanyasının ilk turunun hedeflenen çocukların yüzde 90'ına ulaşarak başarıyla tamamlandığını açıkladı.

UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, İsrail ve Filistinli militanların kampanyanın devam edebilmesi için insani duraklamalara büyük ölçüde riayet ettiklerini söyledi.

UNRWA, Gazze’ye en çok insani yardım sağlayan kuruluş. Sağlık çalışanları bu ayın sonunda ikinci doz aşı uygulamayı planlıyor.

Kampanya, Gazze'de 25 yıl sonra ilk çocuk felci vakasının tespit edilmesinin ardından başlatılmış ve 10 yaşın altındaki yaklaşık 640 bin çocuğa ulaşılması hedeflenmişti.

Aşı kampanyasını yürüten sağlık çalışanları, hasarlı yollar, yıkılmış sağlık tesisleri ve İsrail-Hamas savaşının üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen devam eden çatışmalar gibi bir dizi zorlukla karşı karşıya kaldı.

İsrail Savunma Bakanı: “ Lübnan Hizbullahı ile anlaşmaya varmak için zaman daralıyor”

İsrail’in Lübnan sınırındaki gerilim de sürüyor.İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmaların durdurulması için Hizbullah'la bir anlaşmaya varılması konusunda zamanın daraldığını söyledi.

Yoav Gallant, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’le görüşmesinde, “Hizbullah'ın kendini Hamas'a ‘bağlamaya’ devam etmesi nedeniyle kuzey sahasında üzerinde anlaşılmış bir çerçeve olasılığının azaldığını” aktardı.

İsrail Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre Gallant, Austin’a “gidişatın belli” olduğunu söyledi; “Olası her senaryoda İsrail’in savunma teşkilatı Hamas'ı dağıtmak ve örgütün Gazze'de tuttuğu rehinelerin geri dönmesini sağlamak amacıyla faaliyet göstermeye, ne pahasına olursa olsun, devam edecek” dedi.

Hizbullah, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısıyla alevlenen çatışmaların ardından İsrail'in kuzeyine roket ve insansız hava araçları göndermeye başlamıştı. Her iki silahlı grup da İran ile müttefik. Hizbullah, Filistinliler’le dayanışma içinde hareket ettiğini söylüyor.

Saldırılara hava harekatı ve Hizbullah komutanlarını öldürerek karşılık veren İsrail’in, daha geniş çaplı bir operasyon tehdidinde bulunması, tam kapsamlı bir savaş korkusunu körüklemişti.

Hizbullah, Gazze'de ateşkes sağlanması halinde saldırılarını durduracağını söylüyor. Ancak ABD, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda aylardır süren görüşmeler defalarca tıkandı.

Hamas, 7 Ekim saldırısından bu yana elinde tuttuğu çok sayıda rehinenin serbest bırakılması için yapılacak herhangi bir anlaşmanın parçası olarak kalıcı bir ateşkes ve İsrail güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesini talep ediyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG