Erişilebilirlik

İsrail: “Cenin operasyonunu tamamlamaya yakınız”


İsrail ordusunun dün Batı Şeria'nın kuzeyinde başlattığı operasyonun ardından Cenin mülteci kampında yaşayan Filistinliler kampı terk etmek zorunda kaldı
İsrail ordusunun dün Batı Şeria'nın kuzeyinde başlattığı operasyonun ardından Cenin mülteci kampında yaşayan Filistinliler kampı terk etmek zorunda kaldı

İsrail'in Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentinde yürüttüğü askeri operasyon devam ederken, binlerce Filistinli Cenin mülteci kampını terk etti.

İsrail dün “kamptaki Filistinli militanlara karşı geniş çaplı bir askeri operasyon başlattığını” açıklamıştı.

İsrail güvenlik güçleri operasyonda 120 şüpheliyi gözaltına aldıklarını ve Cenin mülteci kampının merkezinde 10 hedefin daha olduğunu açıkladı.

İsrail ayrıca, “kamp içinde patlayıcı depolamak için kullanılan bir kuyuyu yok ettiğini ve terör örgütleri tarafından kullanılan iki operasyon odasını imha ettiğini" kaydetti.

Cenin mülteci kampında kalanlar İsrail’in saldırılarından kaçma çabasında
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00


İsrail ulusal güvenlik güçlerinin danışmanı Tzachi Hanebi bugün yaptığı açıklamada, Batı Şeria'nın kuzeyindeki askeri operasyonda hedeflerine ulaşmaya yakın olduklarını söyledi.

Reuters haber ajansına göre Hanebi, Kan radyosuna yaptığı açıklamada, dün gece çatışmaların nispeten durulmasının ardından "operasyonda belirlenen hedeflere ulaşmayı tamamlamaya yakın olduklarını” dile getirdi.

Askeri sözcü Tuğamiral Daniel Hagari ise, İsrail birliklerinin bugün daha fazla arama yapmak üzere kamptaki belirli hedef bölgelere konuşlandırılacağını söyleyerek, Twitter'da "Teröristlerle sürtüşme varsa biz de onlarla savaşırız" mesajını paylaştı.

Batı Şeria'nın Cenin kentinde devam eden İsrail askeri operasyonunu protesto etmek amacıyla dükkanlar kapalı kaldı
Batı Şeria'nın Cenin kentinde devam eden İsrail askeri operasyonunu protesto etmek amacıyla dükkanlar kapalı kaldı

Sivil kayıplarla ilgili uluslararası kaygı

Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail’in saldırılarında şu ana kadar en az 10 Filistinlinin öldüğünü, 20’si ağır yaklaşık 100 kişinin de yaralandığını bildirdi.

İsrail operasyonla amacının, "artan silahlı ve bombalı saldırıların ve roket yapma girişimlerinin arkasındaki İran destekli Filistinli grupları ortadan kaldırmak olduğunu" açıkladı.

Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Cenin kentindeki bulunan mülteci kampı, 1950’li yıllarda yerlerinden edilmiş Filistinliler için kuruldu.

Birleşmiş Milletler, kampta İsrail’in operasyonundan önce yarım kilometrekareden daha az bir alanda yaklaşık 14 bin kişinin yaşadığına dikkat çekiyordu.

Batı Şeria’nın kuzeyinde dünden beri yürütülen operasyon insani kaygılara neden oldu. Filistin Kızılayı, operasyonun başlamasının ardından yaklaşık 3 bin kişinin Cenin mülteci kampından tahliye edildiğini açıkladı.

Abbas: "İsrail savaş suçu işliyor"

Yardım kuruluşları İsrail'i kampa insani yardımın sağlanmasına izin vermeye çağırırken, ABD İsrail'in kendini savunma hakkına saygı duyduğunu ancak sivil kayıpların önlenmesi gerektiğini belirtti.

Sınır Tanımayan Doktorlar yardım kuruluşundan Jovana Arsenijevic BBC’ye yaptığı açıklamada, Cenin kampı yakınında bir hastanede görev yaptığını ve dün sabahtan bu yana kurşun ve şarapnel yaraları olan 90'dan fazla hastayı tedavi ettiğini söyledi.

Arsenijevic, birçok ailenin küçük çocuklarıyla birlikte hastanelere sığındığını da sözlerine ekledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın "savaş suçu" olarak nitelendirdiği operasyonu protesto etmek için yapılan genel grev çağrılarına yanıt olarak bugün işgal altındaki Batı Şeria'daki işyerlerinin ve dükkanların kapalı kalmaya devam edeceği belirtildi.

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG