Erişilebilirlik

İsrail: “Batı Şeria’da saldırı timini insansız hava aracıyla vurduk”


İşgal altındaki Batı Şeria'da Ramallah yakınlarında İsrailli yerleşimcilerin saldırısının ardından bir kare, 21 Haziran 2023.
İşgal altındaki Batı Şeria'da Ramallah yakınlarında İsrailli yerleşimcilerin saldırısının ardından bir kare, 21 Haziran 2023.

İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria’da araçla ilerleyen bir saldırı timini insansız hava aracıyla operasyon düzenleyerek engellediğini açıkladı. İsrail’in bu adımı bölgede gerilimin baskın, silahlı saldırılar ve İsrailli yerleşimcilerin Filistin kasabasına girmesiyle yükseldiği bir döneme rastladı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, Batı Şeria’da şüpheli bir aracın içinde ilerleyen bir “terör hücresi” tespit edildi. Söz konusu timin Batı Şeria’daki Cenin kentine yakın Jalameh köyünde silahlı bir saldırı düzenlediği iddia edildi.

“İsrail ordusu terör hücresinin tespit edilmesinin ardından, İsrail ordusuna ait (IDF) İnsansız Hava Aracı terör hücresine doğru ateşlendi” denildi. İnsansız hava aracıyla düzenlenen bu operasyonun son 20 yıl içinde bölgede bu şekilde düzenlenen ilk saldırı olduğu düşünülüyor.

Cenin yakınlarındaki insansız hava aracıyla düzenlenen operasyonda 3 silahlı militanın öldüğü bildirildi.

İslami Cihad'ın yaptığı açıklamaya göre, 3 kişiden 2'si İslami Cihad savaşçısıydı, üçüncü kişininse El Fetih hareketinin silahlı kanadı olan El Aksa Şehitleri Tugayları mensubu olduğu belirtildi.

İsrail’in insansız hava aracıyla düzenlediğini söylediği operasyondan bir gün önce bölgede silahlı saldırıda aralarında 17 yaşında bir gencin bulunduğu dört İsrailli hayatını kaybetmişti.

Bu silahlı saldırı öncesinde İsrail güvenlik güçlerinin Batı Şeria’da düzenlediği baskında da yedi Filistinli hayatını kaybetti. Bu kişiler arasında 15 yaşında bir kız da vardı.

Filistinli kasaba sakini İsrailli yerleşimcilerin saldırısının ardından ateşe verilmiş araçlara bakıyor, 21 Haziran 2023.
Filistinli kasaba sakini İsrailli yerleşimcilerin saldırısının ardından ateşe verilmiş araçlara bakıyor, 21 Haziran 2023.

İsrailli yerleşimciler Filistin kasabasına girerek araç ve evleri ateşe verdi

Batı Şeria’da gün içinde yaşanan gerilim bununla sınırlı kalmadı. Yüzlerce İsrailli yerleşimci işgal altındaki Batı Şeria’da bir Filistin kasabasına girerek çok sayıda aracı ve evi ateşe verdi.

Filistinli kaynaklara göre yaşanan olaylarda bir kişi hayatını kaybetti. Filistinli sağlık yetkilileri hayatını kaybeden kişinin iki çocuk babası 27 yaşındaki Ömer Katin olduğunu açıkladı.

Filistinliler İsrail güvenlik güçlerini araç ve evleri ateşe veren Yahudi yerleşimcilere müdahale etmek yerine kendilerini hedef almakla suçluyor.

Yerleşimcilerin girdiği Ramallah yakınlarındaki Turmus Ayya kasabasının sakinleri arasında yakınlarını ziyarete gittiklerini söyleyen ABD vatandaşları da bulunuyor.

İsrailli yerleşimciler Filistin kasabasına girerek araç ve evleri ateşe verdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

İsrail güvenlik güçleri ise askerlerin Turmus Ayya'ya çıkan yangınları söndürmek ve çatışmaları önlemek amacıyla girdiğini savundu, İsrailli sivillerin kasabayı terk ettiğini belirtti.

Netanyahu’dan yeni yerleşim planı açıklaması

İsrail ordusu Batı Şeria’da takviye güç konuşlandırmış durumda. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu silahlı saldırının ardından bölgede bin adet yeni yerleşim inşa edilmesinin planlandığını açıkladı.

Netanyahu, "Polis ya da güvenlik güçlerine yönelik hiçbir provokasyonu ne burada ne başka bir yerde kabul etmeyeceğiz" dedi.

Filistinliler ve insan hakları örgütleri İsrail’in yerleşimcilerin yol açtığı şiddet olaylarını durduramamasından yakınıyor.

Uluslararası toplum Filistinliler’in gelecekte kurulmasını umduğu bağımsız devletin bir parçası olacak olan işgal altındaki topraklarda İsrail yerleşimlerine karşı çıkıyor.

İsrail 1967’deki savaşta doğu Kudüs ve Gazze Şeridi’yle birlikte Batı Şeria’yı ele geçirmişti.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG