Erişilebilirlik

İsrail Batı Şeria’da askeri operasyon düzenledi; 7 Filistinli’nin öldüğü bildirildi


5 Temmuz 2024 - İsrail askeri araçları işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde bir caddede ilerliyor.
5 Temmuz 2024 - İsrail askeri araçları işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde bir caddede ilerliyor.

Filistinli yetkililer, İsrail ordusunun Cuma günü Batı Şeria'nın Cenin kentinde düzenlediği operasyon sırasında yedi kişinin öldüğünü açıkladı.

Ordu, İsrail askerlerinin "teröristlerin barikat kurduğu bir binayı kuşattığını" ve karşılıklı ateş açıldığını, bir hava saldırısının ise bölgedeki "birkaç silahlı teröristi vurduğunu" bildirdi.

Filistin sağlık yetkilileri toplam yedi kişinin öldüğünü açıkladı; ancak bu kişilerin çatışmada mı yoksa hava saldırısında mı öldüğünü belirtmedi. İslami Cihat, ölenlerden dördünün örgüt mensubu olduğunu açıkladı.

Ordunun sık sık operasyon düzenlediği ve militanların kalesi olarak bilinen Cenin'deki çatışmalar, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerde yeni konutlar inşa edileceğinin bildirilmesinden bir gün sonra meydana geldi.

“İsrail Batı Şeria’da konut inşası planını onayladı”

Merkezi Tel Aviv’de bulunan yerleşim karşıtı gözlem örgütü Peace Now, İsrail hükümetinin Yüksek Planlama Konseyi'nin Batı Şeria'daki onlarca yerleşimde 5 bin 295 konut için planları onayladığını veya ilerlettiğini söyledi.

Grup, bu adımın, İsrail'in bölge üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmayı ve gelecekte bir Filistin devletinin kurulmasını engellemeyi amaçlayan Yahudi yerleşimlerinin genişlemesini hızlandırma kampanyasının sonuncusu olduğunu kaydetti.

Yüksek Planlama Konseyi’ni İsrail askeri birimi COGAT, soruları başbakanlık ofisine yönlendirdi; ancak Netanyahu adına bir açıklama gelmedi.

İsrail'in güçlü yerleşim hamlesi, 7 Ekim'de Gazze'de savaşın başlamasından bu yana şiddet olaylarının arttığı Batı Şeria'da gerilimi daha da arttırma tehdidini beraberinde getiriyor.

Karar aynı zamanda, Gazze'de dokuz aydır devam eden savaşı sona erdirmeyi amaçlayan diplomatik çabaların haftalar süren aradan sonra yeniden canlanmaya başladığı bir dönemde alındı.

Netanyahu hükümetine yerleşimciler ve destekçileri hakim. Kendisi de bir yerleşimci olan milliyetçi Maliye Bakanı Bazalel Smotrich, yerleşim politikasından sorumlu.

Smotrich, hızlı genişleme hamlesinin kısmen bir Filistin devletinin kurulamamasını sağlamayı amaçladığını söylemişti.

Geçtiğimiz aylarda faaliyetlerini hızlandıran yerleşimciler Filistinliler’e karşı binden fazla saldırı düzenleyerek ölümlere neden oldu. Filistinliler’in mallarına zarar veren yerleşimciler, bazılarının köylerini terk etmesine yol açtı.

Yeni konut onayları, İsrail'in müttefiki olan ve yerleşimlere karşı olduğunu söyleyen ancak bu konuda İsrail'e çok az baskı yapan ABD’yi rahatsız edebilir.

Forum

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG