İspanya’nın Barcelona futbol kulübü takım kaptanı, bağımsızlık talep eden Katalonya ve Madrid yönetimine müzakere masasına oturmaları çağrısı yaptı.
Andrés Iniesta Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, “Kendimize daha fazla zarar vermeden, yetkililer birbirleriyle diyaloğa girmeli. Bunu hepimiz için yapın. Barış içinde yaşamayı hak ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Iniesta’nın açıklaması, üst düzey AB yetkililerin Katalan ayrılıkçı hareketinin ülkede silahlı çatışmaya neden olabileceği uyarısında bulunmasının ardından geldi.
Almanya’nın AB Komisyoneri Günther Öttinger, “Durum son derece kaygı verici. İç savaş beklenebilir” ifadelerini kullanmıştı.
Ancak Öttinger’in sözleri AB içinde telaşla karşılandı.
AB şiddetin yayılmasından kaygılı
Öttinger ve Katalan bağımsızlık hareketinin Avrupa’da başka ayrılıkçı eylemlere neden olabileceğinden kaygılanan Avrupa Komisyonu, Madrid ve Barcelona’daki yetkilileri, müzakere başlatmaları ve daha fazla provokasyona izin vermemeleri konusunda uyarıyor. Ancak her iki taraf da İspanya’nın en büyük anayasal krizi karşısında tutumlarını değiştirmiyor.
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, son olarak Katalonya’yı, yarı özerkliğini geri almakla tehdit etti. Rajoy, Katalonya’nın ayrılıkçı hükümeti, Madrid’i bağımsızlıkla tehdit ettiği sürece müzakerelerin yapılmayacağını açıkladı.
Sandıktan evet çıktı
Madrid, Katalonya’nın pazar günü yaptığı bağımsızlık referandumunu yasa dışı ilan etmişti. Katalonya’daki referandumda seçime katılım, seçmen sayısının yarısından azıyla sınırlı kalmış, ancak sandıktan yüzde 90 oranında “bağımsızlığa evet” oyu çıkmıştı.
Bölgede referandumla başlayan polis şiddeti ve baskısının ardından sular durulmuyor. Son olarak Katalan eylemcilier, İspanyol askeri araçlarını Katalonya’ya girerken gösteren videolar yayınladı.
Milliyetçi hareketler yükselişte
Öte yandan ülkede milliyetçi hareketlerin yükselişte olduğu kaydediliyor. Gözlemcilere göre her geçen gün daha çok binaya İspanya ulusal bayrağı asılıyor. İspanya’da ayrılıkçı hareketlerden duyulan endişe geçmişe dayanıyor. Katalan ulusalcı hareketi, ülkede 1930’larda yaşanan iç savaşın da fitilini ateşlemişti.
Katalan ayrılıkçı hareketinin öfkesi pazar günü yapılan referandum sırasında polisin oy vermeye çalışanlara saldırmasıyla arttı. Katalan yetkililere göre olaylar sırasında 900 kişi yaralandı.
Katalanlar’ı kızdıran bir diğer hamle de İspanya Anayasa Mahkemesi’nin Katalonya bölge parlamentosunun toplanmasına izin vermemesi oldu.
Ayrılık istemeyenler sokağa çıkacak
Cumartesi günü Barcelona’da bu kez ayrılığa karşı çıkan Katalanlar sokaklara çıkarak Madrid hükümetine destek verecek. Merkezi hükümeti savunanlar ve Madrid, ayrılıkçıların lideri eski gazeteci Carles Puigdemont’u bağımsızlık fikrini dayatmakla suçluyor.
Ülkedeki anayasal kriz devam ederken Katalonya’da faaliyet gösteren bazı firmalar da istikrarsızlık nedeniyle yer değiştirmeye hazırlanıyor. Barcelona merkezli Sabadell Bankası merkez ofisini Alicante kentine taşıyacağını açıkladı. Caixabank da yönetim kurulunun Balearic Adaları’na taşınmayı görüşeceğini duyurdu.