Erişilebilirlik

İsmail Haniye’nin öldürülmesinin ardından Türkiye’den tepkiler


TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, bir açıklama yayımladı
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, bir açıklama yayımladı

Hamas lideri İsmail Haniye’nin İran’da öldürülmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sert bir tepki açıklaması yayınladı.

Sosyal medya platformu X üzerinden paylaştığı mesajında “Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye’ye yönelik Tahran’da gerçekleştirilen kalleş suikastı şiddetle kınıyor ve lanetliyorum” diyen Cumhurbaşkanı, “Bu suikast; Filistin Davasını, Gazze’nin şanlı direnişini ve Filistinli kardeşlerimizin haklı mücadelesini akamete uğratmaya, Filistinlilerin moralini bozmaya, onları sindirmeye yönelik bir alçaklıktır” ifadelerini kullandı.

Haniye’den “kardeşim” diye bahseden Erdoğan’ın açıklamaları şu hatırlatmalarla devam etti: “Daha önce Şeyh Ahmed Yasin’e, Abdülaziz El Rantisi’ye ve daha pek çok Gazzeli siyasi isme yapılan menfur saldırıların amacı ne ise, İsmail Heniye kardeşime yönelik düzenlenen suikastın amacı da odur; ancak siyonist barbarlık bugüne kadar olduğu gibi emellerine yine ulaşamayacaktır.”

İslam dünyasının daha güçlü duruşu ve insanlığın ittifakıyla Gazze’deki zulüm ve soykırım başta olmak üzere İsrail’in coğrafyada estirdiği terörün son bulacağını ifade eden Erdoğan,“Bunun için Türkiye olarak bütün yolları denemeye, bütün kapıları zorlamaya ve Filistinli kardeşlerimizi tüm imkanlarımızla, tüm gücümüzle desteklemeye devam edeceğiz. 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, özgür, egemen ve bağımsız Filistin Devleti’nin tesisi için çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.

Erdoğan, İsmail Heniye’nin “ailesine sabır ve Filistinlilere ve İslam alemine başsağlığı” diledi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş: “Gazze’nin şehidler kervanına bir büyük mücahid daha katıldı”

Hamas siyasi liderinin Tahran’da öldürülmesi ardından Türkiye’den ilk tepki Numan Kurtulmuş ve Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi.

Kurtulmuş, X sosyal medya platformundan yayımladığı mesajında, “Gazze’nin şehidler kervanına bir büyük mücahid daha katıldı” dedi.

“Filistin davasının siyasi lideri, ailesinden onlarca şehid vermiş İsmail Heniyye kardeşimiz insanlık düşmanı, katliamcı siyonist İsrail yönetiminin alçakça saldırısıyla şehid edildi. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum, makamı âli, mekânı cennet olsun” diyen Kurtulmuş, Haniye için “İnandığı gibi yaşadı, yaşadığı gibi öldü” dedi.

Kurtulmuş, "tüm Filistin halkına ve özgür Filistin davasına gönül vermiş insanlara" sabır ve başsağlığı diledi.

Kurtulmuş’un ardından Dışişleri Bakanlığı da sabahın ilk saatlerinde bir açıklama yayımladı.

“Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz” sözleriyle başlayan açıklamada, “Kendi vatanlarında, kendi devletlerinin çatısı altında huzur içinde yaşayabilmek için Haniye gibi yüz binlerce şehit veren Filistin halkına başsağlığı diliyoruz” denildi.

Açıklamada ayrıca “Netanyahu Hükümetinin barışa erişme niyetinde olmadığı bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Bu saldırı, aynı zamanda Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşımaktadır. Uluslararası toplum İsrail'i durdurmak için harekete geçmediği takdirde, bölgemiz çok daha büyük çatışmalarla karşı karşıya kalacaktır” ifadelerine yer verildi.

Dışişleri Bakanlığı açıklaması Türkiye’nin Filistin halkına ve davasına desteğinin sürdüreceği mesajıyla son buldu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak üzere Tahran'a gitmiş ve Haniye'nin de yer aldığı törene katılmıştı.

Dışişleri Bakanı Fidan, kendisine ait X hesabından bir mesaj paylaştı.

Fidan mesajında "Değerli Kardeşim İsmail Haniye’nin İran’da şehit edildiğini derin bir üzüntüyle öğrendim. Yaşamını Filistin davasına, Filistin’e barış ve huzur gelmesine adamıştı. Ateşkes sağlanması için son dönemde harcadığı çabanın şahidiyiz. Aile fertleri İsrail tarafından katledildiğinde dahi barışa olan inancını bir an olsun yitirmedi. İsmail Haniye, şanlı Filistin direnişinin sembolü haline dönüşmüş bir şahsiyetti. Aziz hatırası, Filistin halkının haklı davasında yaşayacaktır. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun" ifadelerini kullandı.

Siyasi partilerden tepkiler

Öte yandan, AK Parti adına ilk açıklama ise parti sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi.

“Filistin davasının önde gelen isimlerinden Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da gerçekleştirilen siyonist bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz” diyen Çelik, “Bu suikast Netanyahu Hükümetinin bir soykırım ve katliam şebekesi olduğunu bir kere daha gösterdi.. Kardeş Filistin halkının haklı davası er ya da geç bu katilleri yenecektir…” dedi.

Cumhur İttifakı'nın ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli de “Haniye’nin Tahran’da ikamet ettiği meskun mahalde uğradığı hunhar suikast neticesinde şehit olması Ortadoğu’yu saran kaosu çok daha derinleştirecektir” değerlendirmesi yaptı.

“Mezkur suikastin İsrail Başbakanı’nın ABD ziyareti sonrasında, üstelik Tahran’da gerçekleşmesi tesadüfi olmasa gerektir. Terör eylemini yapan kadar siparişi ve ihaleyi veren, destek sağlayan, ortam açan elbette ağır sorumluluk altındadır” diyen Bahçeli gelişmelerin vahim sonuçlar doğuracağını kaydetti.

X'te paylaştığı tepki mesajında, “Ortadoğu’daki çatışma alanlarının kademeler halinde genişlemesi toplu ve yaygın bir savaşın adeta işaret fişeği mahiyetindedir. Tehlike çok ciddidir. Tehdit çok büyüktür” diyen iktidar ortağı, “İslam ülkeleri mutlak surette bir değerlendirme yapmak, ölüm sessizliğinden kurtulmak, üç maymunu oynayan atalet ve acziyetten derhal vazgeçmek durumundadır” dedi.

Muhalefet kanadından da Haniye'nin öldürülmesiyle ilgili açıklamalar geliyor. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Filistin halkına başsağlığı mesajı yayımladı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, dün öldürülmeden önce İsmail Haniye’nin dünya genelinde Gazze halkına ve İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlara destek çağrısına katılmak üzere, 3 Ağustos Cumartesi Günü bütün Milli Görüş destekçilerini meydanlara çağırmıştı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de, Eskişehir ziyareti sırasında, Haniye’nin öldürülmesiyle ilgili soru üzerine, “Nerede şiddet, ölüm varsa üzüntü duyarız. Haniye’nin öldürülmesi bir cinayettir. Onu da tasvip etmiyoruz. Çocuk ve kadın katili Netanyahu’ya alkış tutanlar bu şiddettin devamından sorumludur” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG