İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf Pazartesi günü görevinden istifa etti. Yusuf’un istifası, İngiltere’de muhalefetteki İşçi Partisi’nin bu yıl içinde yapılması beklenen genel seçimlerde eski İskoç merkez bölgelerinde yeniden zemin kazanmasının önünü açtı.
Modern Batı Avrupa'nın ilk Müslüman hükümet başkanı olan Yusuf, 2023 yılı Mart ayında eski lider Nicola Sturgeon’un koltuğunu devralarak İskoçya Başbakanı olmuştu.
Bir zamanlar son derece popüler olan Sturgeon, eşiyle birlikte bir parti finansmanı skandalına karışmıştı. Eşi, bu ay zimmetine para geçirmekle suçlandı.
Yusuf, İskoçya Yeşilleri ile koalisyon anlaşmasını iptal etmesiyle tetiklenen bir haftalık kaosun ardından bağımsızlık yanlısı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) de başkanlığını bıraktı.
Yusuf, bağımsızlık yanlısı SNP ile Yeşiller Partisi arasında iklim değişikliği hedefleri konusunda çıkan tartışmanın ardından güç paylaşımı anlaşmasını aniden sona erdirdi.
Yusuf, bu hafta içinde kendisine karşı yapılması beklenen güven oylamasında sağ çıkmak için yeterli desteği sağlayamadı.
İskoçya hükümetine başka birinin liderlik etmesinin zamanının geldiğini söyleyen Yusuf, “Siyasi uçurumun ötesindeki ilişkimizi onarmanın ancak dümende başka bir liderin olmasıyla mümkün olabileceği sonucuna vardım” dedi.
Yusuf, SNP liderlik yarışında bir halef seçilinceye kadar görevine devam edeceğini kaydetti.
SNP İskoçya’da güç kaybediyor
İskoçya Ulusal Partisi (SNP), finansman skandalı ve eski Başbakanı Nicola Sturgeon'un geçen yıl parti liderliğinden istifa etmesi nedeniyle çalkantılı bir dönem geçirmişti.
Parti içinde ayrıca, seçmenleri geri kazanmaya çalışırken ne kadar ilerici olunması gerektiği konusunda da çatışmalar yaşanmıştı.
Koalisyon hükümetinin ilerici sicilini savunmak ile bazı milliyetçilerin LGBTQI+ hakları çerçevesinde bireylerin hukuki olarak cinsiyet değiştirmesini kolaylaştıran reformlarından vazgeçilmesi ve ekonomiye yeniden odaklanılması talepleri arasında kalan Yusuf, parti liderliğini sürdürmesini sağlayacak bir denge kuramadı.
17 yıldır İskoçya’yı yöneten SNP, halk desteğini kaybediyor. Bu ayın başlarında kamuoyu araştırma şirketi YouGov, İşçi Partisi'nin 10 yıldan bu yana ilk kez bir parlamento seçimi için oy kullanma eğilimlerinde SNP'yi geride bıraktığını açıkladı.
İşçi Partisi'nin İskoçya'daki yeniden yükselişi, İngiltere genelindeki kamuoyu yoklamalarında İşçi Partisi'nin çok gerisinde kalan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın Muhafazakar Partisi'nin karşı karşıya olduğu zorlukları arttırıyor.
İskoç Parlamentosu'nun seçime gitmeden önce yeni başbakanı seçmek için 28 günü bulunuyor.
SNP'nin eski lideri John Swinney ile Yusuf'ın eski rakibi Kate Forbes, olası halefler olarak görülüyor.
SNP parlamentoda destek toplayacak yeni bir lider bulamazsa İskoçya'da seçime gidilecek.
Yusuf’un Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesi İngiltere’de tartışma yaratmıştı
Hamza Yusuf, Aralık ayında Dubai’de düzenlenen çevre zirvesi COP28’de İskoçya Başbakanı olarak “Yanında İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilisi olmadan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştüğü” gerekçesiyle, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron’ın sert eleştirilerine maruz kalmıştı.
Daha sonraysa İskoçya’da yayınlanan Herald gazetesinin, Başbakan Hamza Yusuf’un Erdoğan’ı İskoçya’ya davet ettiğine ilişkin haberi, İngiltere medyasında manşet olmuştu.
Davet, İngiltere hükümetiyle ilişkilerdeki gerginliği tırmandırdığı gerekçesiyle eleştirilirken Yusuf, Erdoğan’ın kabul etmesi halinde, görüşmelerinde “insan hakları meselelerini” gündeme getireceğini söylemişti.
Hamza Yusuf, Erdoğan’a “Bir daha İngiltere’ye geldiğinizde İskoçya’ya da uğrayın” dediğini söylemiş ve daveti, “İskoçya neden bir NATO müttefikiyle ve ticaret yapmak isteyeceğimiz birisiyle diyalogda olmak istemesin?” sözleriyle savunmuştu.
Forum