İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ülkesine davet etmesi İngiltere hükümetiyle ilişkilerdeki gerginliği tırmandırdığı gerekçesiyle eleştirilirken, Hamza Yusuf Erdoğan’ın daveti kabul etmesi halinde ‘insan hakları meselelerini’ gündeme getireceğini söyledi.
İskoçya’da yayınlanan Herald gazetesinin Başbakan Hamza Yusuf’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ülkesine davet ettiğine ilişkin haberi, İngiltere medyasında manşet oldu.
Aralık ayında Dubai’de düzenlenen çevre zirvesi COP28’de İskoçya Özerk Hükümeti Başbakanı Hamza Yusuf, “Yanında İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilisi olmadan Erdoğan’la buluştuğu” gerekçesiyle, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron’ın sert eleştirilerine maruz kalmıştı.
Herald gazetesi bilgi edinme kanunu uyarınca ulaştığı toplantı notlarını yayınlayınca gerginlik tırmandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı İskoçya’ya davet ettiği bilgisi İskoçya Parlamento muhabirlerinin Hamza Yusuf’u soru yağmuruna tutmasına neden oldu.
Hamza Yusuf daveti, “Bir daha İngiltere’ye geldiğinizde İskoçya’ya da uğrayın dedim. İskoçya neden bir NATO müttefikiyle ve ticaret yapmak isteyeceğimiz birisiyle diyalogda olmak istemesin?” sözleriyle savundu.
Hamza Yusuf, “uluslararası liderlerle toplantılarda genelde yaptığı gibi” görüşmede insan hakları endişelerini de gündeme getireceğini söyledi.
Yusuf, “Ama bunu bizim de diğer ülkeler gibi insan hakları yolculuğunda olduğumuzu anlatan bir şekilde yaparız” diye de ekledi.
Haber İskoçya iç siyasetini de hareketlendirdi
Haber İskoçya’nın yerel siyasetinde de hareketliliğe neden oldu. Herald gazetesi haberinde, İskoç Ulusal Partisi SNP’nin kolalisyon ortağı İskoçya Yeşiller Partisi’nden konuyla ilgili gelen sert açıklamalara yer verdi.
Yeşiller Partisi Türkiye’yi, gazetenin haberinde aktarılan şekliyle, “Kürtler’e etnik temizlik, Suriye ve Irak’taki sivilleri bombalamak, muhalif siyasetçileri ‘akıl almaz’ suçlamalarla hapse atmak ve bağımsız medya/insan hakları gruplarını kapatmakla” itham etti.
Hamza Yusuf bir soru üzerine, Erdoğan’ın teklifi kabul etmesi halinde insan hakları meselelerini de gündeme getirmekten çekinmeyeceğini belirtti.
Muhalefetteki İskoçya Muhafazakar Partisi de Hamza Yusuf’un “çizgiyi aştığını” ve İngiltere merkez hükümetiyle ilişkilerdeki gerginliği daha da tırmandırdığını ileri sürdü.
Hamza Yusuf, kayınpeder ve kayınvalidesinin Gazze’den kurtarılmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üstlendiği rolün ve eşinin kardeşinin ailesine Türkiye’de geçici sığınma hakkı verilmesinin davetle bir ilgisi olmadığını savundu.
Bu haberin hemen öncesinde Hamza Yusuf’un, BBC radyoda partisinin adındaki “Ulusal” sözcüğünden rahatsız olduğunu ifade ettiği için gelen eleştiri yağmuru, Erdoğan davetiyle birlikte sağanağa dönüştü.
Pakistanlı göçmen bir ailenin çocuğu olarak 1985 yılında Glasgow’da doğan Hamza Yusuf, 2023 yılının Mart ayında İskoçya Başbakanı olmuştu.
Hamza Yusuf göreve başladığı ilk gün ofisindekilere teravih namazı kıldırdığı fotoğrafı paylaşmasıyla da gündeme gelmişti.
Forum