Erişilebilirlik

İşitme Engelli Çocuklara Tedavi Umudu


ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Boston Çocuk Hastanesi'nde araştırmacılar, sağır doğan çocuklardaki işitme genini, çalışan bir kopyasıyla değiştirerek çocukların duymasını sağlamayı umuyor.

Hatalı gen, kulağın iç kısmında bulunuyor. Araştırmacılar, kulak kanalının derinlerine çalışan geni ulaştırmak için zararsız bir virüs geliştirdi.

Araştırmayı yürüten Jeffrey Holt, “Stratejimiz virüsü bulup, bunun içinde insanı hasta eden geni çıkararak yerine TMC1 sekansı içinde doğru DNA’yı yerleştirmek,” dedi.

TMC1 geni, sesi, elektrik sinyallerine çeviren proteini kodlayarak, beynin bu sinyalleri tanımasını ve bu şekilde duymayı sağlıyor.

Holt, gerileme gösteren veya baskın duruma geçip mutasyona uğrayan TMC1 genlerini, her iki durumda da onarıp işlevliğini yeniden kazandırabildiklerini gördüklerini söyledi.

Gerileme veya baskın formlarındaki sağırlık, kusurlu işitme geninin herhangi bir ebeveynden alınıp-alınmadığına bağlı.

Genetik onarımının başarılı olup-olmadığını anlamak için araştırmacılar, gerileme ve baskın sağırlık formu geçiren iki farede deney yapmış.

Araştırmacılar, Adeno-Birleşkeli virüs olarak bilinen virüsü kullanarak TMC1 genini farelerin kulak içine taşıdı.

Araştırmacılar, mutasyona uğrayan duyma genini tedavi edebildiklerini görmüş. Ancak, tedavi gören farenin gerçekten duyup-duymadığını söyleyebilmeleri için, fareleri özel tasarlanmış bir yere koyup, yüksek düzeyde ses vererek hareket etmelerini sağlamaya çalışmışlar.

Jeff Holt, bu şekilde farenin yüksek seste göstereceği reaksiyonu görmeyi umduklarını söyledi. Uzman, sağır bir farenin hiç hareket etmeden duracağı bir ortamda, tedavi gören farenin ses verildiği andan itibaren zıplamaya başladığını gördüklerini söyledi.

Holt’a göre, her bin kişiden biri genç yaşta duyu yetisini kaybediyor. Holt, sağırlığa 70 genin herhangi birisinin yolaçabileceğini söylüyor.

Araştırmacılar, sağır farelerin duymasını sağlayan gen tekniği sayesinde sağırlık geçiren çocukların da tekrar duymasını sağlamada yardımcı olacağını umut ediyor.

XS
SM
MD
LG