Erişilebilirlik

IŞİD'le Mücadelede ABD ve İran'ın Görüşleri


IŞİD'le Mücadelede ABD ve İran'ın Görüşleri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Hem Amerika hem de İran IŞİD militanlarına karşı savaşan güçlere yardımcı oluyor. Ancak Suriye’deki iç savaşta Washington ve Tahran birbirine karşıt grupları destekliyor. Amerika’nın Sesi Dışişleri Bakanlığı muhabiri Scott Stearns bu karmaşık durumun savaşı nasıl etkilediğini araştırdı

Amerika da İran da koalisyon hava saldırılarının yardımıyla Suriye sınırı yakınlarındaki bazı yerleri IŞİD militanlarından geri alan Kürt güçlerini destekliyor.

Arap müttefiklerle görüşen Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry IŞİD’e karşı mücadeleye geniş destek verildiğini söyledi: “Bölgedeki istisnasız her ülke IŞİD’e karşı. İster İran, ister Suriye ya da Türkiye, Irak, Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri olsun hepsi IŞİD’e karşı.”

Ancak Suriye’de IŞİD’e karşı desteklenecek en iyi gücün kimin olduğu açık değil.

Nora Bensahel, “İran çıkarlarının tam ne olduğunu hesaplama konusunda çok zor bir durumla karşı karşıya. Aynı şey Amerika için de geçerli,”şeklinde konuşuyor.

Georgetown Üniversitesi’nden Profesör Nora Binsahil, Washington ve Tahran’ın ülkede savaşan çok sayıda kuvvet arasında en iyisini bulmak için ayıklama yaptığını söylüyor: “Sorun, Suriye’de herşeyin birbiriyle içiçe girmiş olması. Olay, ‘düşmanımın düşmanı dostumdur’ demek kadar basit değil. Gerçek şu ki, düşmanımın düşmanı birçok bakımdan hala düşmanım olabilir.”

Obama yönetimi Tahran ile nükleer programını geriletmeye ağırlık veren görüşmeleri sürdürme konusunda kararlı. Suriye ve IŞİD’le ilgili olarak taraflar arasında doğrudan görüşmeler gerçekleşti.

İran Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Şamkani Tahran’ın daha doğrudan bir yabancı müdahaleye karşı olduğunu söylüyor: “Bir kara harekatnıı kimse düşünmeyecek çünkü bu Irak ve Afganistan’da başarısızlığa uğradı. Bölgede her türlü yabancı müdahaleye karşıyız.”

Amerikan Üniversitesi’nden Profesör Ekber Ahmed, Tahran’ın IŞİD’le savaşın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ı zayıflatmasına izin vermeyeceğini söylüyor: “İran’ın çok atılgan bir dışpolitikası var. Tahran, olayların kendilerine söz hakkı verilmeden gelişmesine izin vermez. Mutlaka tepki gösterir.”

Amerikalı yetkililer İran ile anlaştıkları noktalardan birinin Kobani olduğunu söylüyor. Burada Suriye hükümet kuvvetleri yok ve hem Washington hem de Tahran Kürt muhalefet kuvvetlerini destekliyor.

XS
SM
MD
LG