Güvenlik örgütleri Suriye’de Amerikalı gazeteci James Foley’in başını kesen IŞİD militanının kimliğini belirlemek için birbirleriyle yarışıyor. Militan videoda Londra aksanıyla İngilizce konuşuyordu. Birkaç yüz İngiliz vatandaşının Suriye’de binlerce yabancı militanla birlikte IŞİD saflarında çarpıştığı tahmin ediliyor.
Haziran ayında sosyal medyaya İslam Devleti militanları tarafından hazırlanan bir video yüklendi. Videodaki kişilerden biri kendisini İngiliz vatandaşı Ebu Ducana El Hindi olarak tanıtıyor ve ingiliz aksanıyla Müslümanları Suriye’ye savaşmaya çağırıyordu:
“Bu beklemede olan kardeşlerimize yönelik bir mesajdır. Kendinize sizi Şeref topraklarına gelmekten neyin engellediğini sormalısınız. Mücahit saflarına katılmaktan sizi ne alıkoyuyor?”
Videoda Amerikalı gazetecinin başını keserken görülen IŞİD militanının İngiliz vatandaşı olduğu sanılıyor.
Merkezi İngiltere’deki Henry Jackson Society adlı kuruluşta görevli terör uzmanı Hannah Stuart’a göre, yabancı savaşcılar IŞİD için değerli bir grup:
“En iyi savaşcı olmayabilirler ama propaganda savaşı için en uygun kişiler oldukları kesin. Bunları kamera önüne koyup Batı Avrupa’daki Müslümanlar arasından çok sayıda militan toplayabilirsiniz.”
Suriye’de yabancı militanları belgeleyen Amerikalı film yapımcısı Bilal Abdül Kerim, James Foley’nin katilinin İngiliz aksanıyla konuşmasının bir raslantı olmadığını söylüyor:
“İngilizler ya da diğer Avrupalılar kendilerine katıldıklarında militanlar bunları mesajlarını iletmeleri için hemen kamera önüne koyuyor. İngiliz aksanlı bir sesin kullanılmasının nedeni böyle bir aksanın yapacağı etkiyi bilmelerinden ileri geliyor.”
Royal United Service adlı kuruluşta görevli uzman Efzal Eşref, yerel çatışmalar yürüten bir militan grup olarak başlayan IŞİD’in şimdi uluslararası tanınma peşinde olduğunu söylüyor:
“İdeolojilerini yaymak, tanınmak istiyorlar. Destek arıyorlar. Bu tanınma ve desteği tüm dünyadan özellikle Batılı ülkelerden sağlamak istiyorlar.”
Şubat ayında çıkan bu video Halep’te bir İngiliz militanı intihar saldırısı düzenlerken gösteriyor.
Quilliam Vakfı adlı aşırı akımlarla mücadele kuruluşunda görevli Harris Refik, İngiltere’nin bu tür grupları önlemede çok yavaş davrandığı görüşünde:
“Londra’da yıllar boyu Müslüman Kardeşler gibi gruplar hiçbir engel görmeden İslamcı ideolojinin propagandasını yaptı. Onlara kimse müdahale etmedi.”
İngiltere ve Amerika’da yetkililer James Foley’in katilinin kimliğini belirlemeye çalışıyor.
Londra’daki King’s College’ın Uluslararası Radikalleşme Araştırma Merkezi’nde görevli Profesör Peter Neumann, İslam Devleti’nin internet teknolojisi kullanmasının güvenlik örgütleri için fırsat yarattığını söylüyor:
“Diğer yabancı savaşcılarla Twitter, Facebook, Whatsapp, Skype üzerinden haberleşiyorlar. İstihbarat servisleri elbette bu görüşmeleri izliyor.”
İngiliz yetkililer James Foley’nin katilini belirlemede ülkedeki Müslüman toplulukların yardımını istiyor. Ancak yetkililer bu militanı yakalayıp adalet önüne çıkarmanın çok güç olduğunu kabul ediyor.