Erişilebilirlik

IŞİD'e Fidye Verilmesi Doğru mu?


IŞİD'e Fidye Verilmesi Doğru mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Dünya liderleri, Irak ve Suriye’deki IŞİD tehdidine karşı ortak cephe alırken, örgüte fidye verme konusunda tartışmalar devam ediyor. IŞİD, geçtiğimiz ay iki Amerikan ve bir İngiliz vatandaşını, kafalarını keserek öldürdü. Hem Amerika hem de İngiltere fidye vermeyi reddediyor

Geçen yıl bir hayır kuruluşuyla birlikte Suriye’ye giden yardım görevlisi Alan Henning, İdlib kenti yakınlarında IŞİD militanlarınca kaçırılmıştı.

Henning, İngiliz David Haines’in başının kesildiğini gösteren video kaydında görülüyor. IŞİD, Henning’i de öldüreceği tehdidinde bulunuyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, bir radyo söyleşisinde, Fransa’nın terör örgütlerine fidye verdiği iddialarına şöyle yanıt verdi:

“Başkan Obama’nın Fransa’yı fidye ödemekle suçladığını sanmıyorum. Elimde böyle bir bilgi yok. Fransa’nın fidye vermediğini açıkça söyleyebilirim.”

Ancak bazı uzmanlara göre bu doğru değil. Fransız medyası, 2010 yılında Nijer’de kaçırılan dört Fransız vatandaşı için hükümetin 34 milyon dolar fidye ödediğini iddia ediyor. Ian Bond, Avrupa dış siyaset uzmanı:

“El Kaide’nin Kuzey Afrika’daki kolu, Nijer ve Mali gibi ülkelerde Batılı turistleri kaçırıp Avrupa ülkelerinden fidye alarak büyük gelir elde etti. Bu son derece olumsuz bir tablo.”

Uzman Thomas Hegghammer, Batılı ülkelerin çoğunun geçmişte fidye ödemeleri yaptığını söylüyor:

“Hiçbir ülke bu konuda masum değil. Ancak bazı Avrupa ülkelerinin diğerlerinden daha fazla fidye verdiği artık çok açık.”

IŞİD’in öldürdüğü son Batılı olan İngiliz David Haines, bu yıl serbest bırakılan bir İtalyan meslektaşıyla birlikte kaçırılmıştı. İtalyan Hükümeti açıklama yapmasa da IŞİD’e fidye ödendiği söylentileri yaygın. İngiltere Hükümeti ise fidye ödemeyi reddediyor:

“İngiltere, fidye ödemesi halinde, diğer terör örgütlerini de İngiliz vatandaşlarını kaçırıp fidye istemeye teşvik edeceğini düşünüyor.”

Amerika da fidye ödemeyi reddediyor. IŞİD, geçen ay Amerikalı gazeteci James Foley’yi kafasını keserek öldürmüştü. İşvereni GlobalPost, IŞİD’in Foley’nin serbest bırakılması için 132 milyon dolar istediğini bildiriyor. Terör uzmanı Hannah Stuart, Batılı ülkelerin fidye konusunda henüz ortak bir tutum alamadığını söylüyor:

“Fidye konusunda uluslararası bir standart oluşturulması gerekiyor. Rehin alma olaylarının en büyük hedefi olan Batılı liberal demokrasiler fidye ödememe konusunda anlaşabilir. Ancak hükümetlere vatandaşlarını nasıl korumaları gerektiğini dayatamazsınız.”

Amerika Maliye Bakanlığı’nın 2012 yılı tahminlerine göre terör örgütleri, sekiz yıl içinde 120 milyon dolar fidye topladı. Amerikalı yetkililer fidye ödemenin bir kişinin hayatını kurtarmasına karşılık adam kaçırma sektörünü körüklediği ve teröristlere finansman sağladığı görüşünde.

XS
SM
MD
LG