Erişilebilirlik

IŞİD İtirafçısına 4,5 Yıl Hapis Cezası


Terör örgütü IŞİD Almanya'da yoğun bir propaganda faaliyeti yürütüyor. IŞİD'e yakın dinci grup ve çevrelerin özellikle gençlere yönelik propaganda faaliyeti yürüttüğü ve çok sayıda genci örgüt saflarına katmakta başarılı olduğu biliniyor.

Alman Federal Polis Dairesi’nin (BKA) son verilerine göre Suriye ve Irak'ta IŞİD'le birlikte savaşa katılanların sayısı 800'e yükseldi. Geçen yıl Temmuz ayında, Almanya’dan IŞİD'e katılanların sayısının 720 olduğu bildirilmişti. IŞİD gibi şiddet yanlısı radikal dinci örgütlere gidenlerin büyük çoğunluğunu 22 ila 25 yaş arasında genç erkeklerin oluşturduğu biliniyor. IŞİD’e katılanlar arasında sonradan Müslüman olan Almanlar’ın oranı yüzde 60 olarak biliniyor.

Önce radikal İslamcı Selefiler’e katılan, sonra 2013’de IŞİD saflarında Suriye’de savaşan ve döndükten sonra tutuklanan 25 yaşındaki Nils Donald bu gruptan bir isim. “Yabancı terörist organizasyona üye olmak” ve “Suriye devletini tehlikeye atan ağır suçlar işlemeye teşebbüs etmek” suçlarından Düsseldorf Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Nils Donald’la ilgili karar bugün açıklandı.

Mahkeme sanığın IŞİD’in özel timlerinde görev yaptığının, görevlerinden birinin IŞİD’den kaçmayı planlayanları yakalamak olduğunun kanıtlandığını belirterek, 4,5 yıl hapis cezası verdi. Federal Başsavcılık, 4 yıl 9 ay hapis cezası verilmesini talep etmişti. Nils Donald sanık sandalyesinde pişman olduğunu açıklayarak, IŞİD'in yapılanması ve eylemleriyle detaylı bilgi vermiş ve 12 kişinin daha ortaya çıkmasını sağlamıştı. Donald geçen yıl Ocak ayında Paris saldırılarının arkasındaki isim olduğu anlaşılan Abdelhamid Abaaoud'u da fotoğrafından IŞİD üyesi olarak teşhis etmişti.

Öte yandan dün Berlin’de tutuklanan Alman vatandaşı bir diş doktorunun, zihinsel engelli bir tanıdığının beynini cihatçı videolarıyla yıkayarak IŞİD’e katılmaya ikna ettiği anlaşıldı. Savcılık tarafından yapılan açıklamada, 33 yaşındaki Mısır kökenli doktor Nassim B.’nin, 24 yaşındaki tanıdığına sürekli olarak IŞİD’in propagandasını yaptığı ve geçen sonbahar aylarında Irak’a tek gidişlik uçak biletini ödediği duyuruldu. Söz konusu kişinin Irak’ın kuzeyinde kendini patlattığı ve 12 Irak askerinin ölümüne sebep olduğu da belirtildi.

Bu arada Hannover kentinde 15 yaşındaki bir genç kızın kendine kimlik soran polis memurunu mutfak bıçağı ile boğazından bıçaklaması olayı ise güvenlik birimleri tarafından “terör eylemi” olarak sınıflandırıldı. Geçen Cuma günü yaşanan ancak detayları şimdi ortaya çıkan olayda, Safia L. adlı zanlının Hannover tren garında kendisine kimlik soran polise aniden bıçak çektiği ve boğazına sapladığı, ağır yaralanan 34 yaşındaki polis memurunun hayati tehlikesi olmadığı belirtildi. Soruşturmada Safia L.’nin Selefi gruplarla bağlantısının olduğu ve geçen Ocak ayında İstanbul üzerinden Suriye’ye ulaşarak IŞİD’e katılmayı hedeflediği anlaşıldı. Hannover savcılığı ailesi Fas kökenli olan ve yıllardır Almanya’da yaşayan Laila L. hakkında “radikal İslamcı nedenlerden cinayete teşebbüs” soruşturması açıldığını duyurdu. Polis yetkilileri genç kızın hırsızlık ve yaralama suçlarından daha önceden sabıkası bulunduğunu, 17 yaşındaki erkek kardeşinin ise geçen Eylül ayında IŞİD’e katılmak için Türkiye’den Suriye’ye kaçak olarak geçerken yakalanarak,tutuklandığını açıkladı.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG