Afganistan’ın başkenti Kabil’deki bir hastaneye geçtiğimiz günlerde yapılan ve en az 30 kişinin ölümüne yol açan saldırıyı IŞİD üstlendi. Uzmanlara göre bu saldırı, terör örgütünün Afganistan’daki stratejisini değiştirdiğini gösteriyor.
Kabil’de meydana gelen saldırı, IŞİD’in geçmişteki saldırılarından farklıydı.
Daha önceki saldırılar, bir intihar bombacısının kolayca erişebileceği kalabalık grupları hedefliyordu.
Uluslararası İşbirliği Merkezi uzmanı Barnett Rubin’e göre, Kabil’deki saldırı için daha karmaşık bir planlama yapıldı:
“Bu çok sofistike ve istihbarat gerektiren bir saldırı. Örgütün hastaneye sızmak için önceden keşif yaptığını, patlayıcıları Kabil’e gizlice soktuğunu, hazırlık yapmak için güvenli bir ev ayarladığını ve doktor kılığına girmek için gereken kıyafetleri sağladığını gösteriyor.”
Saldırı, IŞİD’in Kabil’de hücreleri olduğunu da ortaya koydu. Bu da örgütün Afganistan’da yeni militan kazanma çabalarının başarılı olduğu anlamına geliyor.
Afgan halkının büyük bölümü, acımasız IŞİD yöntemlerinin, kültürleriyle bağdaşmadığını düşünüyor. Ancak siyasi uzman İntizar Kadim, işsizliğin çok yüksek olduğu Afganistan’da, örgütün teklif ettiği yüksek maaşların eski savaşçılara cazip geldiğini söylüyor:
“Ortadoğu’da IŞİD savaşçıları besliyor. Afganistan’da ise, örgüte katılan her savaşçı için yüksek bir fiyat ödüyor. IŞİD adına savaşan militanlar yüksek maaşlar alıyor.”
Örgütün sosyal medya ve radyo üzerinden yayınladığı mesajlar da örgüte katılımı arttırıyor.
Amerika, NATO ve Afgan ordusunun operasyonları sayesinde IŞİD’in toprak ve savaşçı kaybettiğini savunsa da, uzmanlar, örgütün değişen koşullara göre yeni stratejiler geliştirdiğini söylüyor.
Öte yandan, uzmanlar IŞİD tehdidinin, Rusya, İran ve diğer bölgesel güçleri Taliban’la siyasi bir uzlaşma sağlamaya itebileceği öngörüsünde bulunuyor.