Erişilebilirlik

İran'da Üniversite Eylemleri Liderlere Baskıyı Arttırıyor


İran'da 1979 İslam Devrimi'nden bu yana yönetimin karşı karşıya olduğu en büyük protesto gösterilerine destek veren üniversite öğrencileri oturma eylemleri düzenliyor.

Ülkede Eylül ayında Kürt asıllı 22 yaşındaki Mahsa Amini adlı kadının “uygunsuz” olarak nitelendirilen kıyafeti nedeniyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybetmesi geniş çaplı protesto gösterilerine neden olmuştu.

İran'da Üniversite Eylemleri Liderlere Baskıyı Arttırıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Aktivistlerin haber ajansı HRANA, öğrencilerin oturma eyleminin Tahran ve İsfahan dahil birçok kentte sürdüğünü belirtti. Eylemlerde ülkenin dini lideri "Ayetullah Ali Hamaney'e ölüm" sloganları atılıyor.

Ülkenin dini liderlerinin karşı karşıya kaldığı en büyük meydan okumalardan biri olan protestolar gittikçe daha güçleniyor, bu da protestoları güç kullanarak bastırmaya çalışan yetkilileri hayal kırıklığına uğratıyor. İranlı yetkililer gösterileri ABD ve diğer Batılı ülkelerin kışkırttığını öne sürüyor.

Arap Dünyası İçin Şimdi Demokrasi (DAWN) platformunun kıdemli İran uzmanı Omid Memarian, "Göstericiler sokaklara çıkarak hayatlarını riske atıyor ancak rejimi bozguna uğratma umutları korkularından daha fazla" diye konuştu.

Asieh Bakeri, 1980 Irak savaşı kahramanlarından birinin kızı. İranlı liderlere öfkeli olduğunu söyleyen Bakeri, "Evet şehitlerimiz bize yukarıdan bakıyor ancak onlar kamu hazinesini çaldığınızı, dolandırıcılığınızı, ayrımcılığınızı, baskınızı ve masumların kanını döktüğünüzü de görüyor. Halkı savaş silahlarıyla vuruyorsunuz. Yıllardır gazetecileri casus suçlamalarıyla taciz ediyorsunuz" diyor.

Halkın birçok farklı kesiminden protestocular arasındaki öğrenciler ve kadınlar gösterilerde önemli rol oynuyor. Kadınlar eylemler sırasında baskının sembolü olarak gördükleri başörtülerini sallayıp, ateşe veriyor.

Uzmanlar, İran'ın dini liderlerinin iktidarını yıkabileceğinden şüphe duydukları gösterilerin, önemli siyasi değişimin başlangıcı olabileceğini düşünüyor.

Uluslararası İlişkiler Kraliyet Enstitüsü Başkan Yardımcısı Sanam Vakil, "Bu protestolar değişime baskı oluşturması için bir fırsat olarak görülüyor" diyor.

HRANA dün itibarıyla eylemler sırasında hayatını kaybedenlerin sayısının 287 olduğunu, bunların 46'sının 18 yaşın altında olduğunu belirtti. 36 güvenlik görevlisi de olaylarda hayatını kaybetti. 133 kent ve kasaba ile 129 üniversitede 300'ü öğrenci 14 bin 160 kişi tutuklandı.

HRANA'dan yapılan açıklamada Senendec kentindeki Bahonar Ortaokulu'nda da en az dört kişinin güvenlik güçleri tarafından tutuklandığı belirtildi.

İran'ın sertlik yanlısı yargı erki, Tahran'daki gösteriler nedeniyle hakkında iddianame hazırlanan bin kişinin davalarını kamuya açık şekilde yapmaya hazırlanıyor.

XS
SM
MD
LG