Erişilebilirlik

Iraklı Kürtler İçin Gelecek Bağımsızlık mı?


Iraklı Kürtler İçin Gelecek Bağımsızlık mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Amerika ve Batılı ülkeler, Kürt peşmergeleri IŞİD'e karşı silahlandırıyor. Ancak Kürtler'in bağımsızlık ilan etmesinden kaygı duyuluyor. Henry Ridgwell haberinde Kürt yönetiminin yalnızca daha fazla özerklik talep edebileceği görüşünü savunuyor

Erbil’deki bu silah pazarında işler çok iyi. 10 yıllık barış sürecinden sonra Kuzey Irak’taki Kürtler IŞİD’in varlıklarını tehdit ettiğini düşünüyor.

“Herkes gibi ben de buraya ailemi korumak için silah almaya geldim. Ancak burada silahlar eski ve mühimmatın tarihi geçmiş.”

Kürtler’in Sovyet döneminden kalan silahları yenileniyor. Amerika, Fransa ve diğer birkaç Batı ülkesi Peşmergeler’i silahlandırmaya başladı.

Bağımsızlık Kürtler’in çok uzun süredir hayali. Londra’daki Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü uzmanı Afzal Eşref Batı’nın sağladığı gelişmiş silahların beklenmedik sonuçları olabileceğine dikkati çekiyor:

“Kürtler’in anavatanı Irak, İran, Suriye ve Türkiye’ye yayılmış durumda. Eğer Bölgesel Hükümet içinde, gelen silahları ve savaş deneyimini kullanarak bağımsızlık mücadelesi vermek isteyen milliyetçiler varsa bu bölgede istikrara karşı bir tehdit olabilir.”

Londra Ekonomi Okulu Ortadoğu Merkezi’nden Zeynep Kaya, IŞİD’le mücadelenin rakip Kürt grupları birleştirdiğini söylüyor:

“IŞİD Suriye ve Irak’taki Kürtler’i bir araya getiriyor. Halbuki KDP ile PYD’nin arası çok yakın zamana kadar iyi değildi. Şimdi PYD ve PKK, Peşmergeler’e yardım ediyor.”

PKK yıllardır özerklik için Türk devletiyle çatışıyor. Barış süreci ise devam ediyor. Kaya, Erbil’in Kürt milliyetçiliğini destekleyerek Ankara’yı kızdırmaktan çekineceğini düşünüyor:

“Kuzey Irak’ın petrol ihracatı için Türkiye’ye gereksinimi var. Bu nedenle Kürt Yönetimi Irak’ta ve bölgede ne kadar güçlenirse, o kadar da Türkiye’ye bağımlı hale geliyor.”

Bölgenin petrol zenginliği, Bağdat’taki merkezi hükümetle sürtüşmeye neden oluyor. Bayan Sami Abdülrahman Kuzey Irak Kürt Yönetimi’nin Londra temsilcisi:

“Bağdat petrol ve doğalgaz sektörünü merkezileştirmeye çalıştı. Biz de karşı çıktık. Bizi kontrol edemeyince cezalandırmak istediler. Bu nedenle Ocak’tan beri bütçemizi alamadık. Bu çok saçma bir durum. Kürtler dünyanın en silahlı ve en zengin terör örgütüyle karşı karşıya ancak Bağdat’tan bütçe gelmiyor.”

Abdülrahman Irak’ın bir devlet olarak devam edebilmesi için büyük değişiklikler gerektiğini söylüyor:

“IŞİD mağlup edildikten sonra eski duruma dönülemez. Irak’ın birleşik kalabilmesi için bölgesel yönetimlere dönüşmesi gerekiyor.”

Ancak şimdilik Kürtler, Irak ordusu ve Batı IŞİD’e karşı birleşmişken bağımsızlığın geleceği belirsizliğini koruyor.

XS
SM
MD
LG