Erişilebilirlik

İngiltere'yle İran Arasında Diplomatik Yakınlaşma


İngiltere'yle İran Arasında Diplomatik Yakınlaşma
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Temmuz ayında nükleer anlaşmaya varan İran ve Batılı güçler arasında diplomatik ilişkiler de yeniden canlanmaya başlıyor. İngiltere, 2011’de İranlı göstericiler tarafından yağmalanan Tahran büyükelçiliğini yeniden açtı. Aynı şekilde İran’ın Londra büyükelçiliği de yeniden faaliyete geçti.

Tahran’da yeniden açılan İngiltere Büyükelçiliği’ni ziyaret eden İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, İran’la diyalog başlatmanın çok önemli olduğunu söyledi: “Artık önümüzdeki büyük fırsatları daha net görüyoruz. Şiddetli anlaşmazlık yaşamaya devam edeceğimiz alanlar da olacak mutlaka ve bunları da ele almaktan kaçınmayacağız.”

İran, yaptırımlara destek veren İngiltere’nin büyükelçisini 2011’de sınır dışı etti. İki gün sonra da, yüzlerce İranlı gösterici büyükelçiliği bastı. Buna karşılık İngiltere de Londra’daki İran büyükelçiliğini kapattı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin göreve gelmesiyle ilişkiler düzelmeye başladı. İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, ilişkilerdeki canlanmayı memnunlukla karşıladı: “İlişkilerde karşılıklı saygı, yapıcı bir iletişim ve diyaloğa dayalı yeni bir aşamaya girdik.”

İran’ın Londra Büyükelçiliği de geçtiğimiz günlerde açıldı.

İngiliz hükümeti büyükelçiliklerin yeniden açılmasının sadece sembolik olmadığını, iki ülkenin bu sayede tartışmalı konularla ilgili daha sağlıklı iletişim kurmayı amaçladığını söylüyor.

Eski diplomat Merdad Honsari, İngiltere’nin diplomatik yakınlaşmayla birlikte ekonomik fırsatlara da odaklandığını söylüyor: “İran, dünyanın en büyük el değmemiş pazarı olarak görülüyor.”

IŞİD’in ilerlemesi de, dünyada yeni ortaklıklar kurulmasını sağlıyor.

Merdad Honsari, “Bugüne kadar düşman olarak görülen İran, IŞİD’le mücadelede çok önemli bir rol oynayabilir. Bence İran’la ilişkileri yeniden değerlendirme zamanı geldi” diyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı, İran’a uygulanan yaptırımların bir kısmının gelecek yıl kaldırılabileceğini söyledi. Honsari, İran halkının yatırıma ve ekonomik fırsatlara aç olduğunu söylüyor: “İran halkının şu anda önceliği demokrasi değil. Öncelikleri iş, sosyal güvenlik, emeklilik gibi konular.”

XS
SM
MD
LG